Helpotusta helteeseen - ayurvediset hyvinvointivinkit

Kesä on pitta-vuodenaika. Vaikka Suomen kesä ei yleensä tulisimpia puoliaan näytäkään, ajoittainenkin kuumuus vaikuttaa sekä kehoon että mieleen. Tästä jutusta nappaat ayurvediset vinkit kesäkuumalle!
Vaikka Suomen kesä ei ole aina helteinen, ajoittainenkin kuumuus vaikuttaa sekä kehoon että mieleen. Tästä jutusta nappaat ayurvediset vinkit kesäkuumalle!
Toisinaan hellettä tosiaan pukkaa ja etenkin pitkään jatkunut kuumuus tuntuu monista epämukavalta. Sen myötä pitta-oireita saattaa esiintyä kaikilla kehotyypeillä - siis muillakin kuin pitta-ihmisillä. Hiki on pinnassa, kroppaa kuumottaa, tulehduksia ilmaantuu ja olo on ärtynyt. Jos lämmön eli pittan kiihdyttävä vaikutus jää kehoon ja mieleen, se aiheuttaa moninaisia pulmia. Tällöin paukkuja on syytä laittaa kehon viilentämiselle; vilvoittavat suihkut, pulahdukset luonnonvesissä sekä viilentävät ruuat vievät kehosta pois liiallista kuumuutta.

Helteellä voimat ovat vähissä ja keho tuntuu uupuneelta. Myös näläntunne ailahtelee kummallisesti: joko nälättää hirmuisesti tai sitten ei ollenkaan. Kuumuudessa myös monet nukkuvat tavallista huonommin, jolloin ärtymiskynnys väsymyksenkin seurauksena alenee.

Ayurvedan vinkit kehon ja mielen viilentämiseen

Helteiden hehkutellessa hommanamme on siis saada pittaa alas eli liiallista tulta lientymään.

- Tuli sammutetaan vedellä. Juo siis vettä, kookosvettä ja muuta laadukasta nestettä riittävästi. Viilennä kehoasi pulahtelemalla järvessä tai meressä, käyskentele veden äärellä ja nauti vesielementistä ihan kaikilla aisteillasi: kuuntele, katsele, maistele ja haistele.

- Ota rennosti ja anna itsesi levätä. Tee vähemmän ja mukavampia asioita. Kuumat kelit eivät todellakaan ole uutteran suorittamisen aikaa, vaikka epätasapainossa oleva pitta-elementti saattaakin kiritystä vaatia. Helteillä ei ole oikea hetki puskea harmaan kiven läpi. Sen sijaan: tee asioita, jotka lisäävät hyvää oloa ja iloa itsessäsi ja muissa. 

- Suojaudu liialliselta paahteelta käyttämällä aurinkolaseja tai auringolta suojaavaa hattua. Aamukymmenestä iltapäivän kahteen on pitta-aika, jolloin keho kuumenee herkimmin - kello 10-14:n välillä kannattaakin pysytellä joko varjossa tai viilennetyissä sisätiloissa. 

- Suosi rauhallista liikuntaa (uintia, luonnossa käyskentelyä ja pyöräilyä) ja ajoita liikuntatuokiosi aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltapäivään. 

- Nauti laadukasta, kevyesti valmistettua kasvisruokaa. Mausta murkinasi tuoreilla yrteillä - esimerkiksi minttu ja sitruunamelissa ovat viilentäviä vaihtoehtoja. Oivallisia kesäherkkuja ovat esimerkiksi kurkku, mansikat ja melonit. Kesällä kannattaakin ottaa ilo irti tuoreista vihanneksista ja makoisista marjoistamme! Metsään kannattaa livahtaa vadelmien ja mustikoiden kypsyttyä noita mahtimarjoja pyytämään. Myös villivihannesten koko kirjo odottelee noukkijoitaan. Kehoa kuumentavien mausteiden käyttöä kannattaa kesällä rajoittaa ja rasvojenkin nautiskelun voi jättää vähemmälle.

- Kehoaan voi viilentää myös kookosöljyhieronnalla. Erityisen vilvoittava siitä tulee, jos kookosöljyn joukkoon ropsauttaa pari tippaa eteeristä piparminttuöljyä.

- Viilennä kehoasi ulkoisesti esimerkiksi jäähdyttämällä vaatteita pakastimessa, pitämällä päällään kosteita vaatteita otsalla viileään veteen kostutettua pyyhettä. Hiukan kostean lakanan alla helteisetkin yöt tuntuvat hiukan viileämmiltä. 

- Pitta-elementtiä voi tasapainottaa myös taidetta nauttimalla tai luonnosta lumoutumalla: kauneus ja hyvä fiilis rauhoittavat ja viilentävät sekä kehoa että mieltä.

- Myötämielinen yhteiselo, ilon kokemukset ja rentoutuminen tasapainottavat ylikuohunnutta pittaa ja hellivät hermostoamme. Kiistoja kannattaa vältellä, koska helteessä etenkään ei ole syytä tulistua!
Vaikka Suomen kesä ei ole aina helteinen, ajoittainenkin kuumuus vaikuttaa sekä kehoon että mieleen. Tästä jutusta nappaat ayurvediset vinkit kesäkuumalle!


Kesällä ruuansulatus tarvitsee tukea

Kesäinen kuumuus saattaa heikentää ruoansulatuksemme tehoa, koska kroppamme joutuu käyttämään kosolti puhtia viilentymiseen. Kehomme siirtää kuumuutta kohti ihoa, jotta voimme jäähdyttää itseämme tehokkaammin esimerkiksi hikoilemalla. Tämä vähentää valitettavasti kuumuutta sieltä, missä sitä kuuluu olla - eli ruoansulatuksessa. Helteiden seurauksena ruuansulatuksellemme välttämätön ”tuli” heikkenee.

Kesällä ruuansulatukseen kannattaa kiinnittää erityisesti huomioita. On tärkeää syödä kohtuullisesti - liian isot ja raskaat annokset rasittavat ruuansulatuselimistöämme kohtuuttomasti. Vaikka viileät ruuat viehättävät, tulee helteelläkin välttää jääkylmiä ruokia ja juomia, koska ne heikentävät ruuansulatuksemme “tulta” entisestään  ja näivettävät myös kehon energiantuotantoa: jääkylmiä juomia kulautelteltaessa kehomme joutuu käyttämään kosolti puhtia ravinnon lämmittämiseen ennen ruoansulatusprosessia.  Viileät ruuat ja juomat ovat helteellä OK - mutta jääkylmät eivät ole.

Pittaa alentavaan eli kehoamme viilentävään ruokavalioon kuuluvat runsas vihreiden kasvien ja salaatin nauttiminen sekä kypsät, makeat hedelmät ja avokado. Jos ruoansulatus on helteen seurauksena pahastikin heikentynyt, saattaa salaatti voi olla vaikeasti sulavaa ruokaa eikä keho saa välttämättä hyödynnetyksi kaikkia sen sisältämiä ravintoaineita. Siksipä salaatin kyytipoikana kannattaakin nauttia hiukan lämmintä ruokaa tai juomaa. 
Vaikka Suomen kesä ei ole aina helteinen, ajoittainenkin kuumuus vaikuttaa sekä kehoon että mieleen. Tästä jutusta nappaat ayurvediset vinkit kesäkuumalle!

Ayurvedisia tuotevinkkejä hellekelien varalle

  • Pitta-tee huoneenlämpöisenä viilentää oloa ja sopii hyvin janojuomaksi. Valmista siis kannullinen Pitta-teetä ja nauti sitä hyvillä mielin, päivän mittaan. Litraan vettä kannattaa laittaa hautumaan kaksi tai kolme teepussia. Voit maustaa teetä vaikkapa villentävällä mintulla tai sitruunamelissalla tai lisätä siihen tilkan maitoa. Rauhallisesti nautittu pitta-tee rentouttaa myös mieltä
  • Pitta-churna mausteseos voimistaa ja vantteroittaa sisältämiensä mausteiden (mm. fenkoli ja inkivääri) heikentynyttä ruoansulatusta. Herkullinen mauste sopii mitä mainioimmin monenlaisten kasvisten maustamiseen. Kokeile Pitta churnaa vaikkapa porkkanalle, fenkolille ja bataatille. Pitta-churna tuo helpotusta helteellä viilentämällä oloa. Maustetta voi myös sekoittaa veteen ja juoda sellaisenaan.
  • Shatavari viilentää Pitta-elementtiä tehokkaasti sekä vahvistaa kehoa ja hermostoa. Lisäksi Shatavari tukee naisellista hyvinvointia ja vaikuttaa tasoittavasti myös mieleen. Muinaisten Ayurveda-tekstien mukaan Shatavari tukee erityisesti naisten terveyttä ja feminiinisyyttä. 
  • Amalaki (amla) puolestaan jeesii kehomme energiantuotannossa tasapainottaen kaikkia doshia - myös pittaa. Vaikka amalakin eli amlan maku onkin hapan, muuttuu se viilentäväksi ruoansulatusprosessin edetessä. Näin amalaki onkin mainio pittan rauhoittaja.