Gluteenittomat kasvishampurilaiset

Saattaa olla, että näitä kauniimpia purilaisia mahtuu maailmaan, mutta maut näissä ainakin ovat kohdillaan! Nämä mahtavan makuiset purilaiset ovat hyvän omantunnon herkku - gluteenittomana, vegaanisena ja soijattomana ne maistuvat varmasti monille!

Pihvit:

3 porkkanaa raastettuina
1 sipuli pieneksi silputtuna
3-5 valkosipulinkynttiä silputtuna
1,5 dl cashew-pähkinöitä pieneksi rouhittuna
1 tl kuivattua timjamia
10 (aurinko)kuivattua tomaattia silputtuna
1/2 tl mustapippuria rouhittuna/ jauhettuna
1 rkl balsamiviinietikkaa
(ihan tilkkanen tamaria/ soijakastiketta)
2 dl kikhernejauhoja
oliiviöljyä paistamiseen

Tee näin:

Kuullota wokki-/paistinpannulla oliiviöljyssä sipuli, valkosipuli, timjami, raastettu porkkana ja veitsellä leikkuulautaa vasten murskatut cashew-pähkinät kunnes sipulit ovat pehmenneet. Ota pannu pois liedeltä, kaada seos kulhoon ja sekoita joukkoon, aurinkokuivatut tomaatit, mausteet sekä kikhernejauho. Anna pihviaineksen tekeytyä ja jäähtyä viitisen minuuttia ja muotoile kostutetuin käsin seoksesta pihvejä. Paista pihvit paistinpannulla runsaassa oliiviöljyssä molemmilta puolelta rapsakan rusehtaviksi.

Sämpylät:
2 rkl chia-siemeniä+ 1 dl vettä
1dl oliiviöljyä
2 rkl psylliumkuitua
2 tl leivinjauhetta
1 dl perunajauhoja
1 dl riisijauhoja
2 dl tattarijauhoja
2 dl mantelijauhoja
ripaus ruususuolaa
3 dl vettä
noin 1 rkl öljyä
kurpitsansiemeniä (vettä ”voiteluun”)

Lämmitä uuni 200-asteiseksi.
Liota chia-siemeniä vedessä vähintään 15 minuuttia. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon liotetut chia-siemenet, öljy sekä neste ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota 15 minuuttia. Öljyä kätesi ja muodosta taikinasta pyöreitä palloja.
Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää jauhoja laita sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle ja painele niitä hieman kasaan. Litteämmät sämpylät paistuvat tasaisemmin ja niitä on helpompi syödä. Voitele sämpylät munalla (tai vedellä) ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä.
Nakkaa sämpyläpellillinen uuniin ja paista niitä noin 20 minuuttia (tai kunnes sämpylöiden pohja on kova ja ne ovat saaneet sopivasti väriä).

VINKKI: Jos kaikkia sämpylöitä ei tule heti syödyksi ja niitä jää yli, voit hyvin lämmittää niitä halkaistuna leivänpaahtimessa – maku on mitä mainioin!


Cashew-pähkinämajoneesi
2 dl cashew-pähkinöitä (yön yli) liotettuina
yhden limetin mehu (tai 2 rkl Urtekramin limemehua)
1/2 dl laadukasta oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 dl vettä
2 rkl oluthiivahiutaleita (eli ravintohiivahiutaleita)
pikkuinen ripaus suolaa
hivenen rouhittua mustapippuria
(tuoretta lehtipersiljaa tai tuoretta korianteria silputtuna)

Liota cashew-pähkinöitä yön yli – tai ainakin pari tuntia. Huuhtaise ne sen jälkeen- ja nakkaa tehosekoittimeen. Purista sekaan limetin mehu ja murskaa/pilko joukkoon valkosipuli ja lisää mukaan kaikki muutkin ainekset. Pöräytä ainekset tehosekoittimen/ sauvasekoittimen avulla tasaiseksi tahnaksi.
(Ripotettele pinnalle tuoretta lehtipersijaa tai korianteria).

Lisäksi:

salaatinlehtiä
tomaattisiivuja
hyvää ketsuppia