Miten rikastaa ravintoa helposti ja herkullisesti ja saada lisäpuhtia treeneihin?

Lue Ambroniten perustajan Simo T. Suoheimon vinkit, miten kiireisessä arjessa voi saada lisää virtaa päivittäiseen menoon ja treeneihin.

Kiireisessä arjessa kaipaan usein lisää virtaa päivittäiseen menoon ja treeneihin. Suosikkiruokani ovat ne, joissa vikkelä valmistus, lyömätön maku, terhakat terveysvaikutukset ja railakas ravintorikkaus lyövät kättä.

Vauhdikkaina viikonpäivinä yksinkertaisuus on valttia. Olen huomannut, että päivittäisten ruokien ja aterioiden ravintotiheyden nostaminen helposti, maukkaasti ja nautinnon kautta sopii minulle paremmin kuin vaivalloinen kikkailu. Tässä suosikkivinkkini ravinnon rikastamiseen helposti ja herkullisesti, ilolla ja ilman itsekuritusta!

Pääruokien rakastava rikastaminen ei vaadi lisävaivaa, kun valitsee oikeat ainekset. Rakastan pataruokia niiden helppouden ja monipuolisuuden vuoksi.

Lataan sunnuntaina viikkoa varten Le Creuset -tyyppisen kahdeksan hengen valurautapadan täyteen kauden kasviksia ja juureksia riisin tai perunan sijaan. Lisään mukaan kaksi kourallista yrttejä sekä kourallisen auringonkukan sekä kurpitsan siemeniä. Hellä kypsennys laadukkaan avocado- ja oliiviöljyjen kera antaa minuuttien valmistelulla maistuvan lopputulokseen, ja säilyttää ruoan ravintoaineet muita kypsennystapoja paremmin. Näin saan moninkertaisesti ravintoa ja makua samalla vaivalla!

AMBRONITE DRINKABLE SUPERMEAL 2
Ytimekkäät yrtit

Keskiaikainen sanonta “Miksi on miehen kuoltava, jonka puutarhassa kasvaa salvia?” muistuttaa yrttien voimasta sekä maun ja ravintotiheyden ytimekkäästä yhteydestä. Jäävuorisalaattia, lehtikaalia ja yrttejä vertaillessa on helppo muistaa nyrkkisääntö: mitä tiukempi maku ja tummempi väri, sen enemmän ravintoa, mm. antioksidantteja ja polyfenoleita.

Perinteiset oregano, basilika, timjami, rosmariini, ja valkosipuli saavat kaverikseen lisäpotkua kotimaisista yrttiaarteista: nokkosesta, lipstikasta ja salviasta. Lipstikka korvaa mainiosti liha- ja kasvisliemikuutiot tuoden makuun syvää aromia ja ruokahalua kutkuttavaa umamia ilman lihaa tai ylenpalttista suolaisuutta, ja onkin kasvipohjaista ruokaa suosivan herkkusuun pelastus!

Urheillessani tarvitsen pitkäkestoista energiaa ja laadukasta proteiinia näppärästi. Treenatessani vuorikiipeilyreissua varten suosin proteiinipitoisia salaatteja, jotka eivät vaadi kypsennystä. Kun ruoanlaitto laiskottaa, ruokaisat salaatit pelastavat päiväni ennen kiipeily- tai salitreenejä sekä juoksun jälkeen. Pidän helppoudesta: nappaan isoon kulhoon kouralliset lehtikaalia, pinaattia, selleriä, artisokan sydämiä, tomaattia ja korianteria, kikherneitä sekä kaksi ruokalusikallista vatsaa hellivää hapankaalia tai korealaista kimchiä.

Salaatteihin lisään potkua käyttämällä reilusti rakuunaa ja minttua, sekä ryydittämällä rapeita aineksia tuoreilla, marsipaanin tuoksuisilla kuorimattomilla manteleilla, saksanpähkinöillä ja macadamiapähkinöillä. Kalamata-oliivit, luomukananmunat ja aurinkokuivattu tomaatti lisäävät ruokaisuutta ja syvyyttä makuun käden käänteessä.

Hapokkaan ekstraneitsyt-oliiviöljyn lisäksi aateloin salaatit ja pataruoat reilulla annoksella saksanpähkinä-, kurpitsansiemen-, avocado- ja macadamiaöljyjä sekä ripauksella nokkossuolaa. Öljyistä erityisesti runsaasti terveellisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja sekä E-vitamiinia sisältävä avokadoöljy on suosikkini. Avokadoöljyn on tutkittu myös parantavan mm. tiettyjen vihannesten ravintoaineiden imeytymistä.

Pikakokkaillessani kovina treenipäivinä lisään tukevuutta lämpimien ja kylmien annosten sekä välipalojen kylkeen lähi-idän ravintotiheimmillä salaherkuilla; tahinilla ja baba ganoush-munakoisotahnalla.

AMBRONITEVoittamattomat naposteltavat

Naposteltavista nautin täysin rinnoin joka päivä hyvällä omallatunnolla – laatu ratkaisee. Perinteiset naposteltavat päivittyvät parhaiten juures- ja lehtikaalisipseihin. Erityisesti punajuuri- ja lanttusipsit ovat tällä hetkellä omia suosikkejani, erityisesti guacamolen ja parsakaalilla vahvistetun valkosipulisen peston kanssa. Pitkät vihannes- ja juuressuikaleet maistuvat lapsille ja aikuisille ruokaisana välipalana tai ennen treenejä, kun ne dippaa perinteisen dipin sijaan reiluun annokseen punajuuri- tai bataattihummusta.

Naposteltavien kanssa nautin usein välimerellistä mojo rojo-dippiä sekoittamalla valkosipulia, punaista paprikaa, punaviinietikkaa, chiliä ja suolaa oliiviöljyyn. Toimii myös kukkakaalin ja papujen kaverina!

Suurena suklaan ystävänä uskon, että laadukkaan raakasuklaan ja pu erh -teekupillisen siivittämä napostelunautinto saa kuulua ehdottomasti jokaiseen päivään kenellä tahansa. Niin hyvää ja niin hyväksi!

Paremmat janonsammuttajat

Vähemmän ravintotiheät mehut olen päivittänyt tyrni- ja karpalomehuun. Teen näistä usein oman terveellisen ja aidosti raikastavan limun lisäämällä 100% kylmäpuristettua karpalomehua, sitruunaa ja ripauksen matcha-teetä vesikannuun tai hiilihapotettuun lähdeveteen. Myös pomegranaattimehu, mustikkamehu ja vihannesmehut toimivat mainiosti. Kotitekoinen tai valmis kombucha aamuisin sekä kookosvesi urheilun jälkeen kuuluvat myös suosikkivirvokkeisiini.

Kahvi- ja teehetkistä teen entistäkin virkistävämpiä lisäämällä lämpimiin juomiin kanelia, neilikkaa, macaa, hibiskuksen kukkaa ja jopa ripauksen lakritsijuurta. Käytän mielelläni lämpimissä juomissa myös itse keräämääni pakuria, sekä lakkakääpää ja leijonanharjaa valmiina teeuutteena.

Nopea nälänsammuttaja aidoista aineksista

Vuosia sitten pohdin, kuinka kätevää olisikaan, jos aidon ja maistuvan aterian voisi valmistaa minuutissa. Tätä varten yhdistin parhaat raaka-aineet kaiken kattavaksi juotavaksi ateriaksi, joka sopii arkeeni. Kun haluan täyttää kaikkien ravintoaineiden tarpeen kerralla aidolla ruoalla ja tarvitsen pitkäkestoista energiaa helposti ja herkullisesti, ravistan Ambronite-aterian lounaaksi. Aamuisin yhdestä Ambronite-pussista syntyy simppelisti veteen sekoittamalla neljä tuntia nälkää pitävä smoothie bowl, jonka päälle ripottelen mustikoita ja kaakaonibsejä.

AMBRONITEN PERUSTAJA SIMO

Rohkeaa ja ravitsevaa vuotta 2019,

Simo T. Suoheimo
Ambroniten perustaja ja ravitsevien herkkujen ystävä

 

Osta Ambronite-tuotteet Ruohonjuuren verkkokaupasta >>