Carmolis-tipat kuuluvat modernin ihmenaisen ja -miehen repertuaariin

Moni muistaa lapsuudestaan maagisesti säteilevän ja ihmeitä tekevän yrttitippapullon, joka kaivettiin naftaliinista tukkoisemman tai muuten vaan tiukemman paikan tullen.

Tänä päivänä Carmolis-yrttitipat tekevät paluuta nuorempien sukupolvien lääkekaappeihin, käsilaukkuihin ja kenttäpakkauksiin.

Tänä päivänä Carmolis-yrttitipat tekevät paluuta nuorempien sukupolvien lääkekaappeihin, käsilaukkuihin ja kenttäpakkauksiin. Pitkälti siksi, että yrtit ovat taas hip ja pop. Ja toki myös siksi, että Carmolis on oikeasti hyvä tuote, joka sopii moneen eri käyttötarkoitukseen.

Munkkien viisautta 1600-luvulta

Carmolis-tipat on valmistettu vanhan luostarireseptin mukaan perinteisten rohdosyrttien eteerisistä öljyistä. Resepti juontaa juurensa kauas 1600-luvulle, jolloin Karmeliittaveljeskunnan munkit kehittivät ja valmistivat yrttitippoja luostariapteekissa Pariisissa. Munkit hyödynsivät kehitystyössään yrttien eteerisiä öljyjä, Kaukoidästä saatuja tietoja lääkekasvimaailman saloista ja kenties myös rukouksia. Ensimmäinen astetta teollisempi Carmolis-tuotantolaitos perustettiin vuonna 1953. Tänä päivänä Carmoliksen perinteiden vaalimisesta ja uusien tuotesovellusten kehittämisestä vastaa sveitsiläinen perheyritys, Dr. A. & L. Schmidgall GmbH & Co KG. Suomessa tuotemerkin kehittämisestä vastaa Valioravinto, joka on perustettu Pietarsaaressa vuonna 1960.

Yhdentoista yrtin viisautta ja voimaa

Carmolis-tipat sisältävät eteerisiä öljyjä peräti yhdestätoista yrtistä. Tehon perustana ovat piparminttu, laventeli, kaneli, neilikka, sitruunamelissa, muskotti, salvia, sitruunaruoho, anis, sitruuna ja timjami.
Terveysvaikutuksiltaan kenties tunnetuimmalla yrtillä, piparmintulla, on useiden tieteellisten tutkimusten mukaan paljon parantavaa voimaa. Tutkimuksissa on mm. todettu, että piparmintun sisältämä mentoli helpottaa flunssaista oloa. Mentoli toimii myös luonnollisena yskänlääkkeenä, ja sen on todettu irrottavan limaa ja rauhoittavan flunssasta ärtynyttä kurkkua sekä helpottavan etenkin kuivaa yskää.

Vanhan kansan tietämyksen mukaan piparminttu voi lievittää erilaisia vatsaongelmia pahoinvoinnista kuukautiskipuun. Useissa tutkimuksissa ollaan saatu viitteitä siitä, että piparmintulla onkin erityisen suotuisia vaikutuksia vatsan terveyteen, eli nykytiedon valossa vaikuttaa siltä, että vanha kansa ei ollut tässäkään asiassa suinkaan väärässä.
Erilaisten eteeristen eli haihtuvien öljyjen on jo vuosisatoja tiedetty vaikuttavan erityisen suotuisasti terveyteen. Voimakasaromisia yrttien eteerisiä öljyjä käytetään yleisesti tukkoisen olon ja vatsan nipistelyn rauhoittamiseen sekä ruoansulatusta auttamaan. Yrttiöljyt ovat usein myös antiseptisiä eli bakteereita tuhoavia. Pienen molekyylikoon takia öljyt imeytyvät helposti ja vaikuttavat tehokkaasti jo hyvin pieninä annoksina.

Carmolis-yrttitipat kuuluvat modernin ihmisen repertuaariin

Kuusi tapaa käyttää Carmolista

Carmolis-tipat ovat kuin luotu karuihin pohjoisiin olosuhteisiimme. Tippojen voimaan voi tukeutua esimerkiksi flunssa-aallon rantautuessa kaduille, koteihin ja työpaikoille.

Käyttövinkki: nauti tippoja kuumaan veteen sekoitettuna (5-10 tippaa, korkeintaan 5 kertaa päivässä). Vettä voi laittaa tilkan tai lorauksen oman maun mukaan. Voit myös kokeilla lisätä kennollisen hunajaa. Eteeriset höyryt avaavat hengitysteitä vaikuttamalla nenän ja nielun limakalvoihin. Lämpö ja yrttien monipuoliset ainesosat vaikuttavat ensin hengitysteissä ja kurkussa sekä hetken päästä myös vatsan kautta.

Kylän viisaiden klassikko on nauttia eteeristen öljyjen vaikutuksista laakeasta astiasta höyryhengitettynä. Annos: 10 tippaa yhteen desilitraan kuumaa vettä. Höyryn hengittäminen lievittää nopeasti tukkoista oloa. Suosittelemme tätä lämpimästi myös uusille Carmoliksen kokeilijoille.

Jos haluat käyttää Carmolista ruoansulatustarkoituksissa, vatsavakuutuksena tai vatsan tilaa yleisesti helpottavana eliksiirinä, ehdotamme seuraavaa käyttötapaa: sekoita kylmään vesitilkkaan reilut 20 tippaa Carmolista ja nauti kertakulauksella. Prost!

Mikäli kuulut kurlaajiin, toimi seuraavasti: sekoita kurlausvesi lisäämällä n. 10 tippaa Carmolista 1/2 desilitraan kylmää vettä. Kurlaa kurkkua suuhun sopivalla nestemäärällä. Carmolis-vesi raikastaa hengityksen ja virkistää mukavasti karheaa kurkkua.

Rasittuneet lihakset saavat lievitystä, jos sivelet yrttitippoja suoraan lihaksille.Usein miellyttäväksi todettu variaatio tästä on se, että joku muu hivelee tipat lihaksillesi lempeästi. Voit sivellä yrttitippoja myös ohimoihin, rintakehälle ja niskaan. Anna mielikuvituksesi laukata.

Yrttitipat virkistävät mukavasti myös väsyneitä jalkoja. Jalkakylpy valmistuu reilulla lorauksella Carmolista vadilliseen lämmintä vettä. Kannattaa kokeilla erityisesti saunassa tai saunomisen jälkeen. Tipauta samalla muutama tippa vaivihkaa löylyveteen ja muista hengittää ylälauteilla.

Tänä päivänä Carmolis on Suomen suosituin yrttivalmiste, joka voi paremmin kuin koskaan. Perintötieto yrttien voimasta kantaa vuosisadasta ja vuosikymmenestä toiseen, minkä lisäksi entistä useammat oman elämänsä pioneerit ovat löytäneet tipat hyvinvointinsa tueksi etenkin silloin, kun vihmoo ja tuivertaa.