Puusta purkkiin – Voimaruoka-kookosöljyn tarina

Voimaruoka etsi kookosöljyä lähes puoli vuotta. Etsintä ja odotus palkittiin elokuussa 2014.

Ruohonjuuren hyllyiltä löytyy todella pehmeä ja herkullinen sentrifugoitu premium-laatuinen Voimaruoka kookosöljy, joka on myös asiakkaidemme suuressa suosiossa. Mutta miten tämä huippulaatuinen kookosöljy oikein valmistetaan? Tässä jutussa otetaan siitä selvää! Myös Ruohonjuuren väki suuntaa loppuvuodesta 2017 Voimaruoka-kookosöljyn syntysijoille tutustumaan tuotantoprosessiin ja tuotteen tarinaan.

 

Voimaruoka kookosöljyä valmistavan tuotantolaitoksen omistaja, Mr. Pisit, on erittäin ammattimainen ja yrittäjähenkinen 35-vuotias nuoriherra, joka on pyörittänyt yritystään yhdessä veljensä kanssa jo yli 10 vuoden ajan. Voimaruoka kookosöljyn tuotanto perustuu täydellisten luomupähkinöiden lisäksi ainutlaatuiseen sentrifugoituun (separaattori) tuotantomenetelmään. Sinänsä sentrifugituotantoa voi löytyä muualtakin, mutta tämä prosessi on viritetty aivan huippuunsa yhteistyössä Bangkokin yliopiston tutkijoiden kanssa, minkä seurauksena lopputulos on huikaisevaa herkkua. 

 

Kookosöljyn yleisimpiä valmistusmenetelmiä on kolme:

1) Fermentointi, jonka tuloksena lihasta erottuu öljy, joka kaavitaan purkkeihin. Tämä on erittäin yleinen ja halpa tapa etenkin Filippiineillä, Indonesiassa ja Sri Lankassa.

2) Kuivaus ja puristaminen, jonka tuloksena öljy maistuu paahdetulta ja siinä on havaittavissa poikkeuksellisen paljon sedimenttiä, kun tuote on nestemäisessä muodossa.

3) Separaattori- eli sentrifugimenetelmä, josta jo perustavalla syntyy ihan ok-tasoista kamaa. Pisitin sekä yliopiston kehitysprojektissa tämä menetelmä nostettiin vielä ”to the next level”.

Suomessa myytävien kookosöljyjen kohdalla on lähes poikkeuksetta sama ongelma kuin muidenkin superfood-valmisteiden kohdalla. Monet yritykset ostavat sokkona raaka-aineitaan internetistä tai isoilta tukkureilta, minkä johdosta raaka-aineista tai tuotantomenetelmistä on hyvin vähän tietoa ja sekin saattaa perustua ainoastaan sähköposti- tai puhelinviestintään.

 

Voimaruoka kookosöljy valmistetaan näin:

1. Luonnon lannoitus

Pisit ostaa kookospähkinänsä lähialueiden luomufarmeilta (13 kpl), jotka kattavat yhteensä 40 hehtaaria. Siellä on palmuja luonnon tilassa hujan hajan, onpa seassa pomelo-, banaani- ja mangopuita sekä muutakin kasvillisuutta. Kastelussa käytetään farmeilla risteileviä kanavia ja palmujen lannoitus tapahtuu kasaamalla aluskasvillisuutta palmujen juurille. Kemikaaleja ei tietenkään käytetä missään vaiheessa.

2. Pähkinät puussa

Kookospähkinät kasvavat luonnontilassa olevissa palmuissa paikallisilla luomufarmeilla. Puut kastellaan kastelukanavien avulla ja lannoitetaan ilman kemikaaleja kasaamalla aluskasvillisuutta palmujen juurille.

3. Pähkinöiden kuorinta

Farmien työntekijät asuvat farmeilla ja osallistuvat keräilyyn ja kuorintaan kuten kuvassa.  Pähkinät kerätään niiden ollessa parhaimillaan noin vuoden ikäisinä. Missään vaiheessa prosessia ei käytetä lapsityövoimaa.

 

 

4. Laadunvarmistus 

Halkaistut pähkinät käydään käsipelillä visuaalisesti ja tuoksun perusteella vielä läpi kahteen kertaan ennen kuin ne pestään runsaalla vedellä.


 

6. Puhdistus

Pähkinät pestään vielä runsaassa vedessä.

 

7. Raastaminen

Tässä vaiheessa pähkinät raastetaan koneellisesti pieneksi silpuksi.

 

8. Kookosmaidon erotus

Ensimmäisessä todellisessa jalostusvaiheessa pähkinöistä erotetaan kookosmaito, jonka rasvaprosentti on 15 %.

 

 

9. Sentrifugi eli separaattori

Separaattorissa kookosmaidosta erotetaan vettä, minkä lopputuloksena syntyy kookoskermaa, jonka rasvaprosentti on 80. Tämän jälkeen kerma lämmitetään hetkeksi 60-asteiseksi paremman säilyvyyden takaamiseksi.

 

 

10. Sentrifugista syntyneenkookoskerman jäädytys

 

Kerma jäädytetään ohuena levynä, jotta rasvaa suojaava proteiinikerros saadaan paremmin murrettua.

 

11. Sedimentointi

Kookoskerma siirretään sedimenttiastioihin, jonka seurauksena öljy erottuu pintaan ja sedimentti (sakka) jää pohjalle. Öljy kaadetaan varovasti ulos nokkatankeista.

 

12. Suodattaminen

Öljy suodatetaan vielä kahteen(!) kertaan, jotta kaikki ylimääräinen kiinteä aines saadaan varmasti erotettua.

 

13. Pakkaaminen

Pakkaaminen tapahtuu käsin, tarkkojen hygieniavaatimusten mukaisesti.

 

14. Lopputulos

Ja siinä sitä herkkua nyt sitten on. Katsokaapa tarkkaan noita kuvan tuotteita. Yksi niistä on Pisitin valmistamaa, arvaatte varmasti mikä. Kookosöljy muuttuu juoksevaksi 25-28 asteessa eli Thaimaassa se on käytännössä aina nestemäistä. Eri öljyjen laatuja voi tällöin verrata pohjalle muodostuvan sakan perustella.

 

 

Prosessin lopputuloksena syntyy ainutlaatuista neitsytkookosöljyä, jonka laaduntakeena maistat taivaallisen maun ja sakattoman, kermaisen koostumuksen. Kuin puuterilumi huulillasi!

Lopulta huippulaadukas Voimaruoka kookosöljy päätyy Ruohonjuuren valikoimiin ja sinunkin ostoskoriisi. Voimaruoka-kookosöljyn ostat kätevästi myymälästämme tai verkkokaupastamme!

Kuvat ja teksti: Voimaruoka