Nyt viilataan linssiin!

Koska punaiset linssit hajoavat keitettäessä, ne sopivat mitä mainioimmin erityisesti sosekeittoihin, kastikkeisiin ja patoihin. Punaisia linssejä ei voi idättää - siihen tarkoitukseen sopivat oikein oivallisesti esimerkiksi vihreät linssit. Punaiset linssit ovat varsin yleinen raaka-aine itämaisessa ruuassa. Ne ovat helppo ja muutenkin varsin erinomainen kasvisperäinen proteiinin ja ravintokuidun lähde.
Linssit eli kylvövirvilät kuuluvat hernekasveihin. Linssejä on monenvärisiä: punaisia, vihreitä tja ruskeita ja mustia. Jokaisella linssillä on omat hienostuneet ominaisuutensa - esimerkiksi mustaa beluga-linssiä kutsutaan usein "kasvissyöjän kaviaariksi" sen ulkonäkön ja aromikkuuden vuoksi. Vaikka perinteisesti linssit ovat kasvissyöjien suosiossa, ovat ne fiksu valinta ihan kenelle tahansa. Helposti murkinaksi taikoutuvat linssit ovat ravintoarvoltaan varsin monipuolisia ja sisältävät kahmalokaupalla hyvälaatuista proteiinia, kivennäisaineita, vitamiineja sekä vatsaakin hellivää ravintokuitua.
Tomaattinen linssikeitto
3 rkl (oliivi)öljyä
2 silputtua sipulia
2 dl punaisia linssejä
1/2 dl lyhytjyväistä riisiä
2 rkl tomaattipyrettä
1 tlk tomaattimurskaa
1 l vettä
1/2 tl kurkumaa
1 tl cayennapippuria
2 tl suolaa
2 tl mustapippuria rouhittuna
yhden sitruunan mehu
1 prk mantelikermaa
2-3 rkl tuoretta persiljaa silputtuna tai 3 tl kuivattuna
1 rkl tuoretta korianteria silputtuna
Kuumenna öljy kattilassa, lisää kurkuma ja sipulisilppu. Kuullota sipulit öljyssä sekoitellen. Huuhtaise riisit ja linssit ja lisää ne joukkoon. Paistele muutaman minuutin ajan huolellisesti sekoitellen. Lisää sitten vesi, tomaattimurska ja -pyre, cayennepippuri, suola ja mustapippuri. Anna kiehua viitisen minuuttia, alenna sitten lämpöä ja keittele soppa miedolla tulella kypsäksi - tämä vie aikaa noin puolisen tuntia. Kun keitto on kypsää, lorauta joukkoon (soija)kerma ja kuumenna soppa vielä kiehuvaksi. Ripottele päälle persilja- ja korianterisilppu ja purista joukkon yhden sitruunan mehu.