Zero waste eli nollahävikki - miten pienennän omaa hiilijalanjälkeä?

Mitä tarkoittaa Zero waste eli nollahävikki? Kyseessä on ajattelutapa, jossa pyritään jätteettömään maailmaan. Jätteellä tarkoitetaan kaikkea sitä, mitä ei voi kierrättää (kuten seka- ja energiajäte). Voimme pienentää hiilijalanjälkeämme huomattavasti omilla kulutustottumuksillamme. Lue blogistamme käytännön vinkit nollahävikin tavoitteluun arjessa sekä parhaat zero waste -tuotevinkit!
Zero waste eli nollahävikki - miten pienennän omaa hiilijalanjälkeä?

Zero waste eli nollahävikki, mistä on kyse? 

Kestävien vaihtoehtojen, eli zero waste -tuotteiden suosiminen kertakäyttöisten sijaan on fiksu teko niin oman hyvinvoinnin, kuin luonnonkin puolesta. Ammoisina aikoina ennen muovin keksimistä asia oli varsin helppoa, sillä esineet valmistettiin pääasiallisesti maatuvista materiaaleista. Ongelmiin päädyttiin, kun muovi keksittiin, eikä hoksattu ajoissa, että eihän tämä pihkura maadukaan! Niinpä merissä uiskentee muovia pullistelevia jätelauttoja ja mikromuovia löytyy milloin mistäkin. Onneksi asiaan on herättiin ja näin zero waste -toiminta sai alkunsa.

Esittelemme blogin lopussa Ruohonjuuren zero waste -tuotevaihtoehtoja, mutta jos haluat hypähtää jo hetimmiten valikoimaa katsastelemaan, niin kliksuttele tästä sisään > 

Hiilijalanjäljen pienentäminen, zero waste ja nollahukka arjessa 

Maailmanlaajuinen ilmastokriisi on käsillä, ja hiilijalanjäljen pienentämisestä on tullut elintärkeää meille kaikille.  Zero waste eli nollahukka on ajattelutapa, joka kannustaa vähentämään jätettä ja tavoittelemaan elämäntapaa, josta jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Zero waste kannustaa pohtimaan omaa vaikutusta ympäristöön laajemmin ja tavoittelemaan kokonaisvaltaisesti kestävää elämäntapaa.

Jätteellä tarkoitetaan tuotetta, joka on tullut elinkaarensa päähän ja jonka materiaaleja ei pysty enää hyödyntämään tai kierrättämään, kuten esimerkiksi sekajäte.

Zero waste ajattelussa tulee muistaa, että se ei tarkoita elinkaareltaan jätteettömyyttä. Tuotteen teossa on voinut syntyä jätettä. Zero waste -tuotteilla voit itse kuluttajana vähentää kertakäyttötuotteiden ja turhan jätteen määrää. Kestotuotetta voit käyttää jopa loputtomiin pitämällä niistä hyvää huolta. 

Zero waste -ajattelua toteutetaan viiden K:n säännön mukaan:  

1. Kieltäydy
2. Karsi (vähennä)
3. Korjaa (huolla, pidennä elinikää, uudelleenkäytä)
4. Kierrätä
5. Kompostoi

Zero waste on keino yksinkertaistaa elämää, sanoa ei yltiöpäiselle kulutukselle, kantaa oma vastuunsa ja luoda kysyntää ympäristöystävällisemmille vaihtoehdoille. Yksi suurimmista hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista on tavaroiden ja palvelujen tuotanto. Vähentämällä näiden tavaroiden ja palvelujen kulutusta voimme pienentää hiilijalanjälkeämme huomattavasti. Voit pienentää hiilijalanjälkeäsi myös säätämällä energiankulutustasi kotosalla. Sähkön ja vedenkulutuksen säästäminen tuntuu tänä päivänä jo selkeästi ihan kukkarossakin, joten se on todellinen win-win päätös!

Vanhojen tuotteiden korjaaminen ja huoltaminen tukee zero waste -elämäntapaa. Aina ei ehkä tule ajatelleeksikaan, voisiko vanha uskollinen palvella vielä muutaman vuoden pienellä huollolla ja huolenpidolla. Upouusien vaatteiden ja huonekalujen sijaan voit ostaa käytettyä - asioita voi tarkastella uusin silmin. Tänä päivänä löytyy jo hurjan hyviä kierrätystuotteisiin erikoistuneita liikkeitä laidasta laitaan.

Uusien tuotteiden valmistuksessa materiaalien uudelleenkäyttö on hyvä tapa pienentää hiilijalanjälkeä ja tavoitella zero waste -elämäntapaa. Kierrätettävistä materiaaleista me saamme uutta raaka-ainetta ilman, että käytämme neitseellisiä raaka-aineita luonnosta. Mahdollisimman pienen pakkauskuorman lisäksi on tärkeää etsiä tuotteita, joiden pakkaukset ovat kierrätettäviä tai kompostoitavia.   

Zero waste ruokajätteiden kompostoinnissa - ruokajätteiden kompostointi auttaa vähentämään kaatopaikkajätettä. Kompostipussiksi kannattaa valita kompostoituvan muovin sijaan vaikkapa pahvipussi. Ruokajätteet vapauttavat ilmakehään metaanikaasua, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Kasvihuonekaasu puolestaan vaikuttaa merkittävästi ilmaston lämpenemiseen. Kompostointi tuottaa myös ravinteikasta multaa, jota voidaan käyttää puutarhoissa ja pelloilla kemiallisten lannoitteiden sijasta. Tämä on luonnollisestikin ympäristöystävällisempi vaihtoehto, sillä kemialliset lannoitteet aiheuttavat vielä enemmän päästöjä! Meillä Ruohonjuuressa on tarjota oivallinen apuri tähän: BioProffan Bokashi keittiökompostori, jonka avulla valmistat ihan itse ravinteikasta multaa omassa keittiössä! BioProffalta löytyy paljon muutakin kompostoimiseen liityvää, katso kaikki tuotteet tästä >

Kädet jossa kasvi

Mitä ovat mikromuovit? 

Mikromuovit ovat mikroskooppisen pieniä muovinpaloja, joita päätyy ihmisten ja eläinten elimistöön vesistöistä. Mikromuoveja on löydetty esimerkiksi niin kalojen, simpukoiden kuin äyriäistenkin sisältä ja jopa merenpohjan eliöistä. Myös ihmisen elimistöön päätyy mikromuovia erityisesti juomaveden mukana.

Mikromuovin vaikutuksista on vielä rajallisesti tutkimustietoa. Tähän mennessä tehtyjen huolestuttavien löydösten perusteella on kuitenkin syytä varovaisuuteen. Näiden löydösten mukaan mikromuovi voi vaikuttaa sedimentin eliöihin ja tunkeutua ihmisellä istukan läpi sikiön puolelle.

Suurin osa merten mikromuovista tulee autonrenkaista ja keinokuitutekstiileistä, kuten fleecestä. Mikromuovien lisääminen muun muassa siivous- ja hygieniatuotteisiin tullaan kieltämään EU:n alueella vuoteen 2023 mennessä, ja niiden lisääminen onkin käytännössä jo loppunut.

Mikromuoviongelman vähentämiseksi on tärkeää estää suurikokoisempaa muovia päätymästä luontoon, sillä se jauhautuu pienemmäksi silpuksi ajan kuluessa. (Lähde: WWF)

Muovit (pakkauksena)

Mikromuovit ovat aiheuttaneet melkein vihaa muovia kohtaan, mikä on tavallaan ihan hyvä asia, sillä se on nostanut tärkeää asiaa esille. Tärkeää on kuitenkin kohdistaa katseensa siihen, missä muovia käytetään väärin - esimerkiksi mikromuovirakeet kosmetiikassa. Kuten elämässä yleensä, mikään ei ole kovin mustavalkoista, eikä muovikaan ole kokonaan paha. On tärkeää ymmärtää, että muoviakin tarvitaan ja esimerkiksi pakkausmateriaaleissa se voi olla rikkaus. Muovi on hirmuisen kevyttä, auttaa tuotteen sisältöä säilymään pidempään ja suojaa tuotetta esim. kuljetuksen aikana. Alko on mm. julkaissut aiheesta kiinnostavan artikkelin, voit lukea sen täältä >  

Näin taklaamme muovinkäytön zero waste -hengessä

  1. Poistetaan turhan muovin käyttö, esim. kertakäyttömuovituotteet, mikrorakeet kosmetiikassa. Minimoidaan ja optimoidaan muovin käyttöä pakkauksissa.
  2. Kierrätetty muovi: valmistettua muovia on maailma pullollaan, joten hyödynnetään jo olemassa olevaa muovia pakkauksiin. Esim. Meristä kerätty muovi OWP (Ocean Waste Plastic) auttaa samalla pelastamaan merten ja rantojen ekosysteemejä.
  3. Kierrätettävä muovi:  Pakkausten tulee olla kierrätettäviä, jotta muoviset materiaalit saadaan kiertoon. Neitseellisten pakkausmateriaalien valmistuksessa tarvitaan paljon energiaa, josta aiheutuu päästöjä. Kun muovien elinkaarta pidennetään kierrätettävyydellä, niin myös päästöt pienenevät.
  4. Muovi ei kuulu luontoon, ei edes kompostoituva muovi. Kompostoituva muovi ei hajoa kotioloissa - eikä oikeastaan teollisestikkaan. Pidetään muovi kierrossa, ettei tarvitse tuottaa uutta. Kompostori saa ravintoa niin paljon kaikesta muusta (esim. tähteet), ettei edes muovia kaivata sinne.

Lyhytikäisten ominaisuuksiensa vuoksi biohajoavat muovit ovat osa kertakäyttökulttuuria, jota ihmisten pitäisi välttää. Lue lisää Turun AMK:n artikkelista Biomuovit eivät ole automaattisesti  ekoteko

5. Biopohjaisia muoveja alkaa olemaan markkinoilla paljon. Tärkeintä on muistaa, että biopohjaisen muovin tuotanto ei saa haitata elintarviketuotantoa. Hävikki tai sivutuote on hyvä biopohjaisen muovin raaka-aine, ei tehdä tälle omia plantaaseja. Myös kierrätettävyys tärkeää, tällä hetkellä Green PE on hyvin kierrättyvä biopohjainen muovi - biopohjainen ei tarkoita biohajoavaa. Biopohjaisen muovin valmistuksen haasteena on tällä hetkellä sen tutkimattomat vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen. 

Ruohonjuuren zero waste -tuotteet avuksi arkeen

Ruohonjuuresta löydät myös iki-ihania luonnonkosmetiikan zero waste -hiustenhoitotuotteita, kuten palashampoot, -hiustenhoitoaineet ja -saippuat - niiden avulla säästät myös vettä. Luontoystävälliset tuotteet ovat ihan must -juttu kesäisin mökeille! Myös ihana, laadukas kotimainen Circulove -luonnonkosmetiikkasarja kunnioittaa luontoa ja jokainen pullo poistaa meristä muoviroskaa. Circuloven pullot voi kierrättää uudelleen - monikäyttötuotteet auttavat myös kuluttamaan vähemmän.

Ensimmäinen askel kohti nollahävikkiä on alkaa käyttää kertakäyttötuotteiden sijasta uudelleenkäytettäviä tuotteita aina kun se suinkin on mahdollista. Varsin helppo ekoteko nollahävikin tavoittelemiseksi on napata oma zero waste kahvimuki tai juomapullo mukaan. Uudelleenkäytettävät pillit,ovat zero waste -tuotteita. Kestokassit ovatkin monelle jo ihan tuttu juttu.  

Voitko uskoa, että jopa muovikelmusta voi päästä eroon? Todellakin, sillä nerokkaat Bee´s Wrap -mehiläisvahakelmut hakkaavat “elmukelmut” mennen tullen. Kahvinkeittoonkaan ei enää tarvita kertakäyttöisiä suodatinpusseja, sillä zero waste -kestosuodatinpussit hoitavat homman mallikkaasti - eikä ikinä tarvitse enää harmitella, että suodatinpussit ovat päässeet loppumaan!

Palasaippuat

Hygieniasta huolehtiminen tapahtuu niin ikään zero waste -tuotteilla! Nollahävikkiä arjessa auttaa tavoittelemaan Humble Brush -sarjan zero waste -hampaidenhoitotuotteet.  Karvat saavat puolestaan kyytiä Geisha Shaver -tuotteilla. Ben & Anna -sarjan ihanat luonnonkosmetiikan deodorantit ovat myös zero waste -asialla.

Zero waste -kuukautiset saadaan aikaan suursuosiota nauttivan kuukupin, menkkapikkareiden sekä kestositeiden avulla. Jopa pikkarisuojat löytyvät kankaisena! 

Käytännössä kaikki, mitä kodin siivoukseen ja talouden ylläpitoon tarvitsee, löytyy zero waste -tuotteena! Katso täältä kaikki zero waste - taloustarvikkeet > Siivoukseen kannattaa valita Ruohonjuuren ekopesuaineet, joita löytyy varsin monipuolinen valikoima!

Zero waste -ihonpuhdistustarvikkeista löydät kertakäyttöisten vanulappujen tilalle mm. kasvojenpuhdistuslaput ja pestävän puhdistustyynyn. 

Jopa uudenvuoden tinan voi valaa zero waste -hengessä - OnnenApila mehiläisvahavalu povaa yhtälailla tulevaisuutta, mutta maapallon kantilta hieman positiivisempaan sävyyn!

Katso kaikki Ruohonjuuren zero waste -tuotteet täältä ja innostu löytämisen ilosta!

Tuleeko mielesi vielä jotain muuta, jonka haluaisit korvata kestävämmällä vaihtoehdolla? Ammattitaitoinen asiakaspalvelumme auttaa ilolla niin Ruohonjuuren myymälöissä, kuin verkkokaupassakin. Tervetuloa zero waste -ostoksille Ruohonjuureen!