Zero Waste - Kestävää kertakäyttöisen sijaan

Taistelu turhaa muovijätettä vastaan etenee: Europaan komissio kielsi kimaran kertakäyttöisiä muovituotteita kuten muovipillit, vanupuikot, kertakäyttöaterimet ja cocktailtikut.
Zero Waste - Kestävää kertakäyttöisen sijaan

Kestävien vaihtoehtojen suosiminen kertakäyttöisten sijaan on kaikkien kannalta fiksua - ja omiaan konkreettisesti myös vähentämään merissä seilaavan muovijätteet määrää. Ruohonjuuresta löytyy kattava valikoima uudelleenkäytettäviä kestovalintoja, jotka päihittävät kertakäyttöiset niin käyttömukavuutensa kuin ympäristöystävällisyytensäkin puolesta. Tässä tarkemmassa esittelyssä paistattelee muutama fiksuista vaihtoehdoistamme.

 

Zero Waste aakkoset - Teräspillit

Vaikka ilman pillejäkin toki pärjää, on niiden kautta imuttelu toisinaan paikoillaan. Etenkin omenaviinietikkadrinkkejä kannattaa lasista kulauttelun sijaan juoskennella pillin kautta, jotta hammaskiille ei happamuudesta vahingoittuisi.

Ruohonjuuressa on luonnollisesti tarjolla kestäviä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja myös pillien saralla: uudelleenkäytettävät teräs- ja bambupillit ovatkin asiakkaiden suuressa suosiossa.

Zero Waste aakkoset - Mehiläisvahakääreet

Muovikelmujen aika taitaa olla jo auttamattomasti ohi. Mehiläisvahasta valmistettu, uudelleenkäytettävä kelmu korvaa kertakäyttöisen muoviviritykset mennen tullen.

Klassikkomainetta nauttivan Bee´s Wrap -kääreen rinnalle on tullut nyt kotimainen vaihtoehto. Mesilän kierrätyskankaasta ja kotimaisesta mehiläisvahasta käsityönä loihdittu säilytyskääre on kätevästi pussin muotoinen; sen sisään eväät on helppoa sujauttaa.

Mehiläisvahakelmun käyttö on helpompaa kuin heinänteko! Pehmennä kääre käsiesi lämmössä ja kääri se tiiviisti säilöttävän tuotteen ympärille. Pese käytön jälkeen viileällä vedellä ja käytä uudelleen!

Zero Waste aakkoset - Kuukautiskupit

Kuukautiskuppi on arkisten ekotekojen edelläkävijä. Kertakäyttösiteet ja -tamponit korvaava kuukuppi säästää sekä luontoa, rahaa että hermoja - ja on käyttömukavuudeltaankin aivan epäekologisiin vaihtoehtoihinsa verrattuna. Kuukautiskuppi kestää vuosia ja sen avulla säästyykin melkoinen määrä jätettä!

Tiesitkö muuten, että Ruohonjuuri oli ensimmäinen yritys koko maailmassa, joka otti myyntiin Lunette-kuukautiskupit? Kotimainen Lunette-kuukuppi niittää mainetta myös korkean laatunsa ja kemikaalittomuutensa ansiosta: viime vuoden lopulla uutisoidun, tanskalais-itävaltalaisen tutkimuksen mukaan Lunette oli ainoa kuukuppimerkki, jossa ei ollut lainkaan haitallisia kemikaaleja (onneksi muissakin merkeissä oli niitä vain vähän - mutta Lunette-kupissa ei siis ollenkaan).

Zero Waste aakkoset - Juomapullot ja kestomukit

Tiesitkö, että yksi teräksinen tai lasinen juomapullo vastaa yli tuhatta muovipulloa? Kestopullojen etu on myös se, ettei niistä irtoa juomaan yhtään mitään: ja niistä kulauteltaessa juoma maistuu vain sille itselleen. Jokainen muovipullosta helteessä muutaman tunnin seisonutta vettä hörpääisyyt tietää eron taatusti!

Yhä useampi kahvila myöntää asiakkailleen alennuksen, jos hän pyytää juomansa mukaan tuomaansa mukiin - kiitämme tätä kehitystä! Take away -kulttuurin kasvun myötä kertakäyttöisten kuppien menekki ja sen myötä hajoamattoman jätteen määrä on noussut. Ilmiön on huomattu näkyvän ikävästi muun muassa Itämeren rannoilla. Uudelleenkäytettävä ja -täytettävä kestomuki onkin pieni mutta tarpeellinen teko jätekuorman rajoittamiseksi. Suosittelemme myös kannustamaan kahviloita kestomukien käyttäjien palkitsemiseen - pienikin alennus tsemppaa ihmisiä oikeaan suuntaan. Ja toki sekin jo on eteenpäin, että kahvila ylipäätään suostuu myymään tuotteitaan omaan mukiin - tämän pitäisi toki olla jo ihan itsestäänselvyys.

Ruohonjuuresta löytyy varsin kattava katras kestopulloja ja - mukeja. Mieleisesi putelin voit valita Sigg-, Lifefactory, Flaska- tai NHS-sarjoista kun mukeja taas löytyy jos jonkinmoisella kuosilla varustettuna Ecoffee-kimarasta.