Yora - Hyönteispohjainen koiranruoka

Miksi koirille kannattaisi syöttää hyönteispohjaista ruokaa? Sen saat selville ravitsemuksen, ekologisuuden ja eettisyyden näkökulmista tämän jutun lukemalla.
Miksi koirille kannattaisi syöttää hyönteispohjaista ruokaa? Sen saat selville ravitsemuksen, ekologisuuden ja eettisyyden näkökulmista tästä jutusta.

Englantilaisen YORAn perustajat päättivät kehittää koiranruoan, joka pystyy tarjoamaan laadukkaan koirien hyvinvoinnin tueksi eläinproteiinin ravintoarvot rasittamatta ympäristöä perinteisen karjankasvatuksen tavoin. Pitkään jatkuneen tutkimisen, kokeilun ja suunnittelun ansiosta syntyi YORA, täysin uudenlainen ruokavaihtoehto koirille. 

Ihmisten keskuudessa kasvisruoka on kasvattanut suosiota jo pitkään, ja viime vuosina myös lemmikkien ruokinnan eettisiin ja ympäristövaikutuksiin on alettu kiinnittää aiempaa enemmän huomiota. Tosiasia kuitenkin on, että koirien lyhyt ja nopea ruoansulatusjärjestelmä tarvitsee helposti sulavaa ja energiapitoista eläinproteiinia. Yoran kuivaruoasta 40 prosenttia on mustasotilaskärpäsen toukkaa. Nopeakasvuinen mustasotilaskärpäsen toukka sisältää huimat 45 prosenttia proteiinia, 44 prosenttia rasvaa ja runsaasti kalsiumia sekä kaikki koiran tarvitsemat aminohapot ja mineraalit.

Toukkien kasvatus on ekologisempaa, nopeampaa ja puhtaampaa kuin karjankasvatus. Toukkien hermosto on myös tuotantoeläimiä huomattavasti yksinkertaisempi, joka tekee toukkaproteiinista eettisemmän vaihtoehdon. Toukasta saadaan myös hyödynnettyä kaikki ravintoaineet, kun koiranruokanappuloiden valmistuksessa käytetään koko toukka. Toukkien kasvatukseen ei käytetä antibiootteja, kasvuhormoneja tai muita lääkkeitä, jotka kulkeutuisivat lemmikkiemme elimistöön. 80 % maailman antibiooteista käytetään eläintuotantoon, ja kasvuhormoneilla saadaan eläimet kasvamaan nopeammin. Yora-koiranruokiin käytetyt toukat kasvavat nopeasti luonnollisesti eikä niitä tarvitse lääkkein suojata tai hoitaa sairauksien varalta.

Yora-koiranruuissa on ainoastaan yksi eläinproteiinin lähde, koska esimerkiksi murkinoiden omega3-rasvahapot saadaan merilevästä - ei kalaöljystä. Levät tuottavat luonnostaan omega3-rasvahappoja, joita on kalanmaksaöljyssä - kalat saavat niitä lähinnä levien syömisestä. Yora-koiranruokiin tahdotaan saada omega3-rasvahapot mahdollisimman puhtaasta ja prosessoimattomasta alkulähteestä. Omega3-rasvahapot tukevat myös eläimillä aivojen kehitystä, edesauttavat ihon hyvinvointia ja tekevät turkista kauniin ja kiiltävän.

Miksi koirille kannattaisi syöttää hyönteispohjaista ruokaa? Sen saat selville ravitsemuksen, ekologisuuden ja eettisyyden näkökulmista tästä jutusta.


Yora-murkinoissa on kyse muustakin kuin niihin käytetyistä hyönteisistä. Kuivaruoan muutkin ainesosat ovat ravintorikkaita, eivätkä vaadi kasvaakseen paljoa energiaa ja vettä. Näitä ainesosia ovat muun muassa kaura, joka on ravitseva, matalan GI-arvon hiilihydraatti. Kaura viljellään tuotantolaitoksen läheisillä pelloilla Englannissa ja ravinteikkaana viljana se antaa koiralle energiaa koko päiväksi. Peruna taas on yksi ympäristöystävällisimmistä ravintokasveista. Se sisältää runsaasti fytoravinteita, kuituja ja C-vitamiinia. Persilja puolestaan edistää myös lemmikkieläimillä niiden  ruoansulatusta, munuaisten terveyttä ja sillä on myös tulehdusta vastaan taistelevia ominaisuuksia. Puhtipommina tunnettu punajuuri on täynnä C-vitamiinia, kaliumia sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle sekä välttämätöntä rautaa.

Laadukkaat ja hyvin imeytyvät raaka-aineet näkyvät lopputuotoksessa: Yora-ruokia nauttivan lemmikin uloste on pieni ja kiinteä. Jokainen koiranomistaja osaa arvostaa tätä.

Uusi, puhdas, yksi eläinproteiinin lähde sekä laadukkaat hiilihydraatit tekevät Yora-koiranmurkinoista hypoallergeenisen vaihtoehdon niin herkkävatsaisille koirille kuin allergioista kärsiville lemmikeille.

Yoran kolme peruspilaria ovat: 

 • Lemmikkiemme hyvinvointi

 • Eläinten hyvinvointi ylipäätään

 • Maapallon hyvinvointi / kestävä kehitys

Sopivatko hyönteispohjaiset ruoat kaikille koirille?

Koirien allergiat ovat yleistyneet ja mistään ruoka-aineesta ei voi sanoa sen sopivan sataprosenttisesti kaikille koirille. Hyönteisproteiini on kuitenkin tutkitusti jopa helpommin sulavaa kuin esimerkiksi kana, ja tuotantonsa ansiosta usein puhtaampaa ja huomattavasti vähemmän prosessoitua kuin liha monessa lemmikkien ruoassa. Näin ollen hyönteisproteiininappulat sopivat useimmiten myös herkkävatsaisille ja allergisille koirille. Moni koira ei ole syönyt hyönteisproteiinia aikaisemmin, joten ne eivät ole valmiiksi herkistyneet sille.  


Miten ja missä hyönteispohjaiset koiranruuat tuotetaan?


YORAssa käytetyt toukat kasvavat Hollannissa Protix-nimisellä farmilla, joka on yksi maailman johtavia hyönteisiä viljeleviä farmeja. Protixillä on energiatehokas tuotanto ja he suhtautuvat intohimoisesti toukkiensa parhaaseen mahdolliseen laatuun. Heidän asiantuntijaryhmänsä on analysoinut Hermetia illucens -toukkien ravinnollista koostumusta vuosien ajan ja todennut, että sillä on uskomattomia terveyshyötyjä monille eläimille. He ovat hienosäätäneet ja hioneet viljelyprosessin kaikkia vaiheita tehdäkseen siitä mahdollisimman tehokasta ja inhimillistä.

Yora on ylpeä saadessaan tehdä yhteistyötä Protixin kanssa. Näin he voivat varmistaa murkinoidensa laadun myös tulevaisuudessa, koska tiedossa on, missä olosuhteissa toukat kasvavat ja millä niitä ruokitaan. Toukat saavat syödäkseen lähitilojen ylijäämäkasviksia ja luonnollisesti nopean kasvunsa ansiosta eivät vaadi antibiootteja tai kasvuhormoneja, tarjoten näin mahdollisimman puhtaan proteiininlähteen koiranruokaamme. Nappulat valmistetaan tehtaalla Englannissa, ja ruoassa käytetään toukkien lisäksi mahdollisimman ekologisesti tuotettavia, helposti kasvavia kasviksia - esimerkiksi kauraa, perunaa ja punajuurta.

Ovatko hyönteispohjaiset koiranruuat ravitsemuksellisesti täysipainoisia vai tarvitaanko niiden lisäksi muuta ruokaa koiralle?


YORAn nappulat on suunniteltu täysravinnoksi, ja valikoimasta löytyy perusnappuloiden lisäksi räätälöidyt tuotteet niin pennuille kuin iäkkäämmille koirille, sekä erikseen pienille ja suurille roduille. Koiran elintavoista, harrastuksista ja tarpeista riippuen osa YORAn käyttäjistä sekoittaa nappuloihin lisäksi mm. raakaa lihaa tai rasvaa, etenkin jos koiran kulutus kasvaa ajoittain hyvin suureksi treenatessa tai vaelluksilla. 

Yora-koiranruokasarja kahmii kehuja


Yora-koiranmurkinoista tulvinut palaute on ollut positiivista: ihmiset ovat innostuneita ekologisemmasta vaihtoehdosta. Vaikka hyönteisproteiini tuleekin jakamaan mielipiteitä varmasti vielä pitkään, edistykselliset kuluttajat tunnistavat tämänhetkisten kulutustapojemme heikkoudet ja haluavat vaikuttaa valinnoillaan planeettamme hyvinvointiin. Etenkin vegaani- ja kasvissyöjätalouksista Yora-murkinoista on tullut kiitosta siitä, että näiden ruokien myötä koiratkin voivat osallistua ympäristötalkoisiin. Samoin herkkävatsaisten ja nirsojen koirien omistajilta on tullut kehuja Yora-ruokien maistuvuudesta ja sopivuudesta.

Kiitosta on tullut myös siitä, että YORAn nappulat ovat hyvin miedontuoksuisia. Proteiinipatukasta on tullut kehuja etenkin treenaavien ja pitkiä vaelluksia tekevien koirien omistajilta, kun patukka kulkee helposti mukana ja tarjoaa sopivasti lisäenergiaa tarvittaessa. 


Yora-koiranruokien edut:

 • Ympäristövastuullisuus (ekologisuus ja eettisyys)
 • Vatsalle lempeä & hypoallergeeninen vaihtoehto
 • Ihottumat ovat pysyneet poissa
 • Nappulan haju mieto
 • Koirat hullaantuvat Yorasta: ruoka nautitaan rauhallisemmin
 • Soveltuu loistavasti palkaksi tai namiksi
 • Proteiinipatukasta muodostunut aktiivisten koiranomistajien suosikkituote sen helppouden ja energiapitoisuuden takia

Yora-koiranruokien käyttökokemuksia

Anna: Minulla on kaksi lhasa apsoa (5- ja 6-vuotiaat), jotka elävät vilkkaan urbaania elämää, kulkevat mukana töissä ja kahviloissa, ja toisaalta viihtyvät myös pitemmillä vaelluksilla luonnossa. Molemmat koirani ovat leikattuja ja pienikokoisia, ja YORAn pienikokoisten koirien nappuloilla heiltä ovat pysyneet poissa niin nälkä kuin ylipaino. Puppe-koirani on lisäksi hyvin allerginen, ja iso osa pitkään on-off jatkuneista iho-oireista katosi parin kuukauden YORAn käytön jälkeen. Toinen koirani Tara puolestaan on aikaisemmin ahminut nappulansa lähes pureskelematta, ja YORAn kohdalla hän malttaa syödä innokkaasti mutta rauhallisesti, mikä vähentää myös yllätystukehtumisten riskiä. 

Marjaana: Minulla on energinen kaksivuotias belgianpaimenkoira, jonka kanssa harrastamme aktiivisesti ja käymme patikoimassa. YORA on sopinut Alphalle erinomaisesti - vatsa toimii hyvin ja turkki on vahva ja kiiltävä. Koska Alpha kuluttaa arjessa paljon energiaa, annan nappuloiden lisäksi myös rasvaisempaa lihaa. Treenatessa YORAn proteiinipatukat ovat toimineet ja maistuneet erittäin hyvin.

Anne: Perheelläni ei tällä hetkellä ole koiraa, mutta esimerkiksi isälläni on kaksi isoa Bouvieria, jotka liikkuvat paljon ja ovat menestyneet näyttelyissä. Varsinkin nuoremmalla on todella herkkävatsa, mutta Yoran kuivanappula ei aiheuttanut minkäänlaisia oireita Aatokselle. Kummatkin koirat syövät Yoran isoille roduille suunnattua nappulaa sekä raakalihaa ja voivat hyvin.

Kestävä kehitys keskiössä


Yora ottaa kokonaisvaltaisesti kestävän kehityksen huomioon: 

 • Itse ruoka ja siihen käytetyt raaka-aineet ja tuotanto
 • Osa tuotteiden pakkauksista on kompostoitavia, loput muovinkierrätykseen sopivia 
 • Tuotteiden painatuksessa käytetään vesipohjaista mustetta. Näin ilmakehään ei vapaudu helposti haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC), jotka saastuttavat ilmaa ja ovat haitallisia eläville organismeille.
 • Niin kansainväliset kuin kotimaiset kuljetukset ovat ilmastoystävällisiä
 • Yora on saanut nimensä yhden Amazonin sademetsän viimeisen, koskemattoman heimon kunniaksi. Tällaiset heimot, jotka ovat aina eläneet sopusoinnussa luonnon kanssa, ovat suurimmassa vaarassa ihmisen aiheuttamien tuhojen edessä lihankasvatuksen vuoksi. Yora lahjoittaakin vuosittain varoja Amazonin sademetsien suojelemiseksi.
Hyönteisproteiini on Iso-Britannian Eläinlääkäriliiton virallisesti hyväksymä eläinproteiininlähde lemmikeille. Toivottavasti myös Suomessa pääsemme eläinlääkärien kanssa hyvään yhteistyöhön.

Yora testasi 29 reseptiä ennen kuin se pääsi markkinoille. Tähän vaikutti vahvasti makuraati, joka oikean reseptin löydyttyä nuoli kuppinsa todella puhtaaksi.

Mustasotilaskärpäsen toukat ovat luonnon omia, ensisijaisia komposteja. Ne auttavat ihmisiä prosessoimalla ylijäämäruokaa. Kun ne ovat syöneet lähitilojen ylijäämäkasvikset, tulevat ne osaksi luonnon omaa ravintoketjua ja auttavat meitä taas kasvattamaan lisää ruokaa. 

Mustasotilaskärpäsen toukan lanta sopii hyvin kasviravinteeksi. Toukkiin ei keräy­dy raskasmetalleja, sillä niiden sisällä oleva bioreaktori on luotu haitallisten aineiden käsittelyä varten.
Miksi koirille kannattaisi syöttää hyönteispohjaista ruokaa? Sen saat selville ravitsemuksen, ekologisuuden ja eettisyyden näkökulmista tästä jutusta.

Yora-ruokien ympäristövaikutukset 10 proteiinikilon tuottamiseen:


Maankäyttö

- lihakarja 2100 m2

- siipikarja 300 m2

- toukat 45 m2

Kasvihuonepäästöt

- lihakarja 1500 kg

- siipikarja 600 kg

- toukat 60 kg

Vedenkulutus

- lihakarja 1 120 000 litraa

- siipikarja 340 000 litraa

- toukat 54 000 litraa

Vielä muutama sana eettisyydestä


Me ihmiset voimme usein varmistaa syömämme lihan tai kalan alkuperän ja selvittää onko se kasvanut vapaasti sekä tuotettu eettisesti.

Useiden lemmikkieläinruokien kanssa emme saa tätä mahdollisuutta. Lemmikkien omistajat rahoittavat usein lihan tehotuotantoa, joka on muuttanut maatalouden kustannustehokkaaksi agribisnekseksi. Tuotannossa käytettäviä eläimiä kasvatetaan usein teollisissa oloissa.

Yora-ruokiin käytetyt toukat kasvatetaan puhtaissa, valvotuissa ja laadukkaissa olosuhteissa Hollannissa, Protixin farmilla. Hyönteisten kasvatusta pidetään eettisempänä kuin perinteisten tuotantoeläinten kasvatusta, koska useat hyönteislajit esiintyvät luonnossakin suurina ja tiheinä esiintyminä. Nykyisen käsityksen mukaan hyönteisten lajityypilliseen käyttäytymiskriteerien täyttymiseksi riittää, että niillä on ruokaa, vettä ja ne saavat lisääntyä (van Huis ym. 2013). Toukat ovat vaihtolämpöisiä ja niiden kehon lämpötilaa lasketaan, jolloin niiden aineenvaihdunta hidastuu ja ne menevät horrokseen. Tällöin toukan yksinkertainen hermosto ei tunne mitään jatkotoimenpiteitä. 
Miksi koirille kannattaisi syöttää hyönteispohjaista ruokaa? Sen saat selville ravitsemuksen, ekologisuuden ja eettisyyden näkökulmista tästä jutusta.

Yucca-uute


Yora pentujen ja pienten rotujen -kuivanappuloissa käytetään Yucca schidigera -kasvia, joka sisältää lukuisia biologisesti aktiivisia aineosia, muun muassa steroidisia saponiineja sekä polyfenoleja, kuten resveratrolia. Alkuperäiskansat ovat käyttäneet Yucca-kasvia ja muita kasviperäisiä lääkkeitä parantamaan erilaisia vaivoja ja ylläpitämään kehon hyvinvointia. Yucca schidigera –ainesosaa löytyy noin 20 prosentista markkinoilla olevista lemmikkieläinten ruoista.  Yorassa kasvi on lisätty uutteena eli se on silputtu, kuivattu ja jauhettu.

Tällä liljaperheeseen kuuluvalla rikkakasvilla on myös hapettumista estäviä ominaisuuksia ja se auttaa ylläpitämään vastustuskykyä. Luonnon saponiinit parantavat suoliston terveyttä ja polyfenolit vaikuttavat nivelten terveyteen.

Yucca -uutteen on todettu myös vähentävän huomattavasti ulosteiden pahalta haisevia ammoniakkikaasuja, sitomalla ammoniakkia itseensä. 

Yucca edistää nivelten terveyttä, koska sen sisältämät polyfenolit estävät solujen hapettumista ja siten suojaavat nivelkudosten soluja vapailta radikaaleilta. Happamuudenrajoituskykynsä vuoksi Yucca-uute vähentää nivelkipuja.

Monet Yucca-kasvin terveusvaikutuksista ovat peräisin saponiineista, joiden fytosterolit alentavat kolesterolia. Tämän on todettu myös tukevan Yucca-kasvin tappavaa vaikutusta loisiin. Yuccan saponiineilla on todettu olevan antibakteerisia ominaisuuksia ja ne voivat näin tukea suoliston terveyttä kontrolloimalla bakteerien kasvua.