Vihanneskrassi on vikkelä viljeltävä - ja ravinteikas rouskuteltava

Jos tahtoo kasvatella ruokaa kotonaan varsin vaivattomasti ja taatusti onnistuen, vihanneskrassin viljely on varteenotettava vaihtoehto! Nopeakasvuinen ja kaikin puolin näppärä vihanneskrassi ei ole turhan ronkeli: se tuottaa satoa jopa talouspaperin päälle kylvettynä!
Nopeakasvuinen ja kaikin puolin näppärä vihanneskrassi ei ole turhan ronkeli: se tuottaa satoa jopa talouspaperin päälle kylvettynä!

Vimmattua vihervoimaa - melkein käden käänteessä! Vihanneskrassin kasvattaminen oli suosittua puuhaa 1980-luvulla, mutta sittemmin nykyaikaisemmat keittiöihmeet syrjäyttivät vaatimattoman krassin. Nyt on aika palauttaa vihanneskrassin versottamiselle sen ansaitsema arvostus!

Vihanneskrassi (Lepidium sativum) maultaan pippurisen kirpeähkö yrtti, joka kasvaa kylvämisestä käyttökokoiseksi vajaassa viikossa. Paljoa sitä kauempaa ei vihanneskrassia kannatakaan kasvatella, koska jo parissa viikossa sen maku kitkeröityy. Vihanneskrassin siemenet kannattaa kylvää multaan vaikka krassi kyllä kasvaa jopa kostutetun talouspaperin päällä.

Vihanneskrassi on ristikukkaiskasvien heimon pieni mutta pippurinen jäsen. Sen sukulaisiin kuuluvat kaalit, sinapit ja vantterampi veljensä vesirassi. 

Vihanneskrassia popsimalla tuuppaa ruokavalioonsa kahmalokaupalla A-, C- ja K-vitamiineja sekä hivenaineita. Selvää toki on, ettei pelkkää krassia syömällä ei pärjää, mutta sen puputtaminen on oivallinen lisä lautaselle tai leivän päälle. Vihanneskrassi on myös vanha luonnontroppi, jota on entisaikaan käytettiin jeesimään monenlaisissa vaivoissa. 

Vihanneskrassi sisältää sinappiöljyjä, jotka saavat aikaan sille ominaisen maun. Tuoreen viljelmän käyttö on helpompaa kuin heinänteko: vihanneskrassin vehreitä versoja leikataan saksilla suoraan valmiin ruoka-annoksen päälle, salaatin sekaan tai leivälle. Kypsentäminen ei tee krassinversoille hyvää vaan sato suositellaan nautittavaksi raakana.  

 

Vihanneskrassi versoaa vikkelästi - valmista satoa saat viikossa

Vihanneskrassin viljelyn parhaisiin puoliin lukeutuu nopea itävyys ja sen mukanaan tuoma innostuminen! Vihanneskassin kanssa pelatessa tuoretta tehoruokaa saa kotonaan värkätyksi varmasti onnistuen! Viljelyvaiheessa olennaisen tärkeää on pitää multa/ talouspaperi tasaisen kosteana koko ajan - suihkepullo on tähän oivallinen apuri. Liikaa vettä ei kannata krassillekaan tyrkätä, ettei salskea sato pääse homehtumaan.

Vihanneskrassin siemenet suositellaan joskus idätettävän pimeässä mutta hyvin onnistutaan myös simppelisti vaikkapa keittiöpöydällä idättäen. Itäminen tapahtuu jo parissa päivässä ja viimeistään tällöin viljelmä kannattaa siirtää valoon kasvamaan. 

Kun versot ovat muutaman sentin mittaisia, on sadonkorjuun aika; saksitaan siis karssia suoraan leivälle ja salaatin sekaan! Vihanneskrassin pippurisehkoksikin kuvailtu, piparjuurimainen maku sopii passelisti monenlaisia ruoka-annoksia ryydittämään. Jotkut sekoittavat vihanneskrassin versoja perunamuusin sekaan, nakkaavat niitä munakkaiden päälle tai kerrosvoileipien täytteeseen! Oman parhaan kassinpuputustapasi saat selville luovasti kokeilemalla!