Vahva vastustuskyky ayurvedan tapaan

Tiesitkö, että hyvä mieli on tärkeä asia myös immuniteetin kannalta. Haastavina aikoina iloa ei kannata siis unohtaa! Hymy on tunnetusti lyhin etäisyys kahden ihmisen välillä - ja se onnistuu myös kohteliaan etäisyyden päästä.
Ayurvedan eli intialaisen luonnonlääketieteen mukaan vastustuskyky on vahva silloin kun keho ja mieli ovat täydessä terässä.
Ayurvedan eli intialaisen luonnonlääketieteen mukaan vastustuskyky on vahva silloin kun keho ja mieli ovat täydessä terässä. Silloin taudinaiheuttavat eivät pysty tarttumaan soluihin.

Ennaltaehkäisevä terveydenhoito ja vastustuskyvyn vahvistaminen ovat nyt ayurvedan ydinosaamista. Terveellisen ravitsemuksen ja tasapainoisten elintottumusten lisäksi vastuskykyä vahvistaa myös hyvä mieli ja ilo.  Erilaisille virussairauksille näyttää olevan yhteistä se, että siinä missä osa ihmisistä saa voimakkaita oireita, toiset selviävät selvästi vähemmillä ongelmilla.

Hyvä mieli - parempi vastustuskyky


Kehomme oma ”sisäinen apteekki” on aina auki: hermostomme tuottaa välittäjäaineita, jotka vaikuttavat immuniteettiin ja muuhun hyvinvointiimme. Positiiviset tunteet (kuten rakkaus, ilo ja arvostus) saavat kehoissamme aikaan dopamiinia ja serotoniinia sekä muita hyödyllisiä hermoston välittäjäaineita. Nämä  auttavat myös osaltaan kehoa luomaan vahvan vastustuskyvyn.

Ilon kautta - ojasta elämään!


Kehon vakaus ja vahvuus ovat ayurvedan mukaan erityisen riippuvaisia kahdesta tekijästä: ojaksesta ja amasta.

Ayurvedan termi “ojas” tarkoittaa alkuvoimaamme, tarmoamme, kestävyyttämme ja vastustuskykyämme. Ojas on siis vastuussa ihmisen fyysisestä hyvinvoinnista sekä pitkäikäisyydestä. Ayurvedassa Ojas on Balan eli voiman varasto ja se luo perustan sekä fyysiselle että henkiselle kestävyydellemme. 

Ojasta syntyy kehoon silloin, kun ruoansulatus toimii hyvin ja ravinnosta muodostuu aineita, jotka ravitsevat kehon ja mielen. Tämä vahvistaa vastustuskykyä.

Ojasta syntyy myös hyvästä ruoasta, ilon kokemuksista, rakkaudesta, myötätunnosta ja positiivisuudesta, itsen ja toisten kunnioittamisesta, yksinkertaisen, rauhallisen elämäntavan seurauksena, toisten auttamisesta tai hyväntekeväisyyden harjoittamisesta. Ojasta saa myös ayurvedisestä Amri Kalash -valmisteesta.

Lisää ojasta elämään - ayurvedan vinkit eri kehotyypeille


Vata-tyyppi on luova ja helposti innostuva mutta stressaantuneena helposti huolestuva. Vatalle olennaisinta onkin tasapainottaa itseään riittävällä levolla ja hiljaisuudella. Koska aisteistamme kuulo on vatalle merkityksellisin,i moni vatatyyppi nauttii musiikista. Vatalle iloa tuo myös luova toiminta, kuten piirtäminen ja tanssi. Rauhallinen jooga kotona tasapainottaa kehoa ja hermostoa.

Pitta-tyyppi puolestaan on lämminsydäminen ja huumorintajuinen mutta stressaantuneena helposti ärtyvä ja kärsimätön. Koska pittalla näköaisti on tärkein, esteettisyys on hänelle tärkeämpää kuin muille kehotyypeille. Kauniit maisemat ja kuvat saattavat ilahduttaa pittaa. Paikallaan saattaisi olla myös leppinen puuhastelu ilman pittamaista tavoitteellisuutta. Myös laulamien (itsekseen tai porukassa) voi tuoda lisää iloa elämään.

Kapha-tyyppi on vakaa ja hyväntuulinen mutta stressaantuneena helposti sisäänpäin kääntyvä, jopa jurottava. Kaphan kannattaa vähentää stressiä hölkkäämällä luonnossa ja juttelemalla ystävien kanssa. Kaphalle tuntoaisti, maut ja tuoksut ovat tärkeitä, kannattaa hänen hemmotella itseään eteerisillä öljyillä - niin huoneilmaan tuoksutettuna kuin vaikkapa perusöljyyn sekoitettuna ja ranteeseen sipaistuna. 

Meditointi lisää tyytyväisyyttä ja hyvää mieltä


Meditaatio ja hengitysharjoitukset ovat kaikille sopivia työkaluja, jotka auttavat myös vahvistamaan vastustuskykyä. Meditoinnin ja hengitysharjoitusten tuottama lepotila on fysiologisesti vastakohta ylenmääräisen stressin tuottamalle yliviritystilalle. Syvän meditaation jälkeen saatat hyvinkin “päästä maistamaan makeaa ojasta” eli tuntea hyvän mielen kuplivan sisimmässäsi.

Juo itsesi iloiseksi: Ojasta lisäävä ja vastustuskykyä nostava juoma

Tätä kehoa vahvistavaa juomaa suosittelemme nauttimaan iltaisin, noin puolisen tuntia ennen petiin pelmahtamista. Ayurvedinen iltajuoma sisältää ravintoaineita ja mausteita, jotka auttavat lisäämään ojasta ja säilyttämään sitä.

Ayurvedinen iltajuoma


2 dl luomutäysmaitoa (tai manteli- tai kookosmaitoa)

1 rkl taateleita pilkottuna

0,5 rkl mantelia rouhittuna tai jauheena

1 tl kookoshiutaleita tai -jauhoa

0,5 tl sahramia

1-2 tl gheetä (tai kookosöljyä)

ripaus kardemummaa

1 tabletti (5 g) shatavaria (Maharishi Ayurveda)  

1 tabletti (5 g) ashwagandhaa (Maharishi Ayurveda) .

Laita kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Jäähdytä juomalämpöiseksi.

Tämän kehoa vahvistava juoman raaka-aineet imeytyvät hyvin kehoon ja auttavat sitä hyödyntämään ravintoaineet yön aikana.

Ayurvedinen iltajuoma vahvistaa kehoa.

Toimiva ruuansulatus auttaa myös vastustuskyvyn vahvistamisessa


Jos ruoansulatuksemme kaikki vaiheet eivät toimi hyvin, tärkeä sulatusprosessi jää kesken. Osa prosessoimattomasta ravinnosta kulkeutuu suoliston mukana ulos, mutta osa siitä ja sen haitallisista sivutuotteista kerääntyy kudoksiimme ja häiritsee kehon säätelyjärjestelmää. Tätä jäämää kutsutaan Amaksi.

Amaa voivat olla myös esimerkiksi ympäristön myrkyt ja ruoan lisäaineet, joita keho ei ole pystynyt käsittelemään. Ama heikentää ravintoaineiden imeytymistä ja varastoituu kudoksiimme ja kehomme kanaviin, kuten verisuoniin, solujen välitilaan ja pieniin lymfakanaviin. Siellä se voi häiritä immuniteettiamme ja aiheuttaa tai pahentaa tulehduksia.

Amaa syntyy kehossamme siis silloin, kun ruoansulatus ei toimi riittävän hyvin. Silloin huonosti sulanut ravinto muuttuu tahmeaksi kuonaksi. Tämä heikentää kehoa ja vastustuskykyä.

Ruuansulatuksen toiminnasta huolehtiminen on siis teko vahvan vastustuskyvyn puolesta. Ayurvedassa ruuansulatusta tukee esimerkiksi omalle doshalle sopivan ruuan nauttiminen ja ruoka-aineiden oikeaoppinen yhdistely. Lue lisää ruoka-aineiden yhdistelemisestä tästä blogijutustamme!

Ayurvedisiä valmisteita vastustuskykymme vantteroittamiseksi


Ruoansulatuksemme tormakka toiminta (ulkoilun, riittävän levon ja hyvän mielen lisäksi) on siis tuikitärkeä asia immuniteettimme kannalta. Heikosti tai epäsäännöllisesti toimivan ruoansulatuksen takia kehoon muodostuu kuona-aineita eli aineenvaihdunnan ylimääräisiä jäämätuotteita. Tämä rasittaa ja heikentää kroppamme toimintoja - myös vastustuskykyä.

Ruuansulatuksemme uutteria pikkuapulaisia voi oikein oivallisesti myös jeesailla ayurvedisin valmistein. Ruohonjuuren valikoimista löytyy esimerkiksi Maharishi Ayurveda -ravintolisäsarja, joka nauttii vankkaa suosiota loistavan hinta-laatusuhteensa ansiosta.

Ruoansulatuksen tehostaja Digest Special tasapainottaa vatsahappoja ja vähentää kaasun muodostusta. Tuote tukee myös maksan ja haiman toimintaa.  Kehon kuona-aineiden poistamisessa jeesivää Digest Special -valmistetta otetaan yksi tabletti kaksi kertaa päivässä. Digest Special sopii erityisesti vata- ja kapha-kehotyypeille. Pittan kannattaa käyttää tätä valmistetta  pienempiä annoksia, esimerkiksi puoli tablettia kerrallaan.

Iltaisin otettava Triphala Plus sisältää kolmea hedelmää ja ruusua, joka terhakkana tukee hedelmävalmisteen tehoa ja tekee siitä vatsaystävällisen. Triphala buustaa yön aikana tapahtuvaa aineenvaihduntaa, jolloin ravintoaineet imeytyvät tehokkaasti ja kuona-aineet poistuvat hellävaraisesti.

Vantterin vastustuskyvyn boosteri Amrit Kalash!

Amrit Kalash on ainutlaatuinen valmiste, jossa tehoaineena temmeltelee yli neljäkymmentä yrttiä ja hedelmää. Vanhat ayurvedatekstit kertovat näiden vahvojen yrttiyhdistelmien tehon perustuvan siihen, että ne aktivoivat kehon omaa älykkyyttä. Tämän älykkyyden toimiessa keho pystyy helposti luomaan immuunipuolustukselle tärkeää ojasta. Ayurvedan termi “ojas” tarkoittaa alkuvoimaamme, tarmoamme, kestävyyttämme ja vastustuskykyämme

Amrit Kalash tahna auttaa vahvistamaan sydäntä, mieltä ja immuunijärjestelmää. Se on hyväksi hengitysteille. Amrit Kalash yrttipuriste auttaa puolestaan vahvistamaan hermostoa ja aivoja. Sen on kuvattu vahvistavan mielen tasapainoa ja toimintoja, siksi moni käyttää sitä myös meditaation syventäjänä. 

Nasya-tipat suojaavat ylähengitysteitämme säännöllisesti käytettynä. Homma toimii näin: Tiputa tippa sieraimeen ja hengitä sisään siten että suljet toisen sieraimen. Nasaya-öljy sisältää yli kahtakymmentä yrttiä ja sen sanotaan tasapainettavan, puhdistavan ja suojaavan sieraimia ja poskionteloita. Nasya-tippoja käytetään myös siitepölyaikaan suojaamaan limakalvoja.

For The Cold Season -valmiste lisää vastustuskykyä vahvistamalla ruoansulatusta, poistamalla kuona-aineita ja tasapainottamalla kaphaa. Tuote siis vähentää limaisuutta. Se sisältää runsaasti Tulsia (pyhä basilika), joka tukee hengitysteitä ja hermostoa. Lakritsinjuuri vahvistaa hengitysteiden toimintaa ja eri pippurit tehostavat tuotteen imeytyvyyttä. Moni käyttää tätä ayurvedistä yrttivalmistetta menestyksekkäästi silloin, kun uumoilee flunssan kolkuttelevan ovella.

Herbal Oil with Mint on seitsemän eteerisen öljyn yhdistelmä, joka sisältää kamferia, ajowainia (villitinjami), piparminttua, neilikkaa, fenkolia, eukalyptusta ja kanelia. Nämä eteeriset yrtit yhdessä pistävät terhakasti pöpöt pinteeseen. Herbal Oilia voidaan käyttää höyryhengitykseen tai huoneilman raikastamiseen. Se auttaa avaamaan ylähengitysteiden tukkoisuutta.

Kapha-aromaöljy sisältää laventelia, rosmariinia, eukalyptusta, kamferia ja frankinsensiä. Tämäkin on tehokas viruksia torjuva yhdistelmä. Se auttaa vähentämään kaphaa eri limaisuutta. Kaphan tärkein sijaintipaikka on keuhkot ja hengitystiet.

Valmista spray, jolla puhdistat huoneilmaa! Voit käyttää Kapha-aromaöljyä jossa on miellyttävä tuoksu, tai Herbal Oil with Mintiä joka avaa tehokkaasti hengitysteitä. Laita kahvikupillinen (noin 1,2 dl) puhdasta vettä spraypulloon ja lisää 20 tippaa eteeristä öljyseosta. Lasinen pullo olisi paras tähän tarkoitukseen. Suihkuta ilmaan niin usein kun haluat.

Tärkeää: jos sinulla on flunssan oireita, on tärkeää, että pysyt kotona ja lepäät niin paljon kuin mahdollista. Näin annat vastustuskyvylle mahdollisuuden toimia tehokkaasti. Syö vain, kun olet selkeästi nälkäinen. Juo pitkin päivää keitettyä, lämmintä vettä, mielellään n. desilitra puolen tunnin välein. Voit myös juoda inkivääriteetä. Paras ruoka on kasviskeitto tai kitchari-keitto.
Voit helpottaa oloasi vaikkapa aiemmin mainituilla aromaöljyillä ja höyryhengityksellä sekä For the Cold Season -yrttipuristeilla. Jos sinulle tulee korkea kuume, kuiva yskä ja hengitysvaikeuksia, ole yhteydessä terveyskeskuksen päivystysnumeroon.

Ayurvedan eli intialaisen luonnonlääketieteen mukaan vastustuskyky on vahva silloin kun keho ja mieli ovat täydessä terässä.