Turpeus tiehensä, ähkylle äkkilähtö!

Kun kystä on kyllä ja sekä pikkujoulu- että varsinkin joulupöydät notkuvat auvoisista antimista, tulee joskus syöneeksi liikaa. Ylenmääräisestä herkuttelusta seuraa ähky olo ja joskus myös närästystä. Mistä närästys johtuu ja miten sitä voisi helpottaa?
Turpeus tiehensä, ähkylle äkkilähtö!

Ruuansulatuksen buustaaminen ja närästyksen ennaltaehkäiseminen - miten se onnistuu? Nyt kysymme apua fytonomi Birgit Steenrosilta, joka taitaa monipuoliset ja tehokkaat keinot tämänkin asian auttamiseksi.

- Närästys johtuu vatsahapoista, joita pääsee ruokatorven limakalvoja ärsyttämään. Vatsahapot ovat toki välttämättömiä ruuan sulamiselle - ilman niitä ruuan sulaminen kestäisi monta viikkoa! Liiallisena vatsahapot voivat kuitenkin aiheuttaa polttavalta tuntuvaa närästystä ja happamia röyhtäisyjä. Lisäksi vatsahappo saattaa tuhota suolen kudosta ja estää suoliston entsyymien toimintaa. Kun ruokatorveen pääsee vatsahappoja, ne vahingoittavat ruokatorven limakalvoa ja aiheuttavat syöpymisestä johtuvaa, ikävää poltteen tunnetta eli närästystä. Pieninä annoksina vatsahapot eivät aiheuta närästystä vaan ongelma aiheutuu silloin, kun ruokatorveen pääsevät määrät ovat isoja, Stenroos pohjustaa.

Rasvainen ruoka ja alkoholi väkevöittävät vatsahappoja ja rentouttavat ruokatorven sulkijalihasta, jolloin happoja pääsee normaalia enemmän ruokatorvea ärsyttämään.

Joulun ajan herkut ovat usein rasvaisia ja niitä syödään määrällisesti paljon kerrallaan, jolloin rasvahappojen tuotanto lisääntyy.

Mutta onneksi hätä ei ole tämän näköinen: närästystä voi helpottaa monella tavalla.

Näin ehkäiset närästystä

  1. Älä ahmi liikaa herkkuja (joulun seutuvilla tämä tosin saattaa olla helpommin sanottu kuin tehty).

  2. Syö rauhassa, pureskele huolellisesti ja nauti hartaudella jokaisesta suupalasta. Pureskellessa syljeneritys lisääntyy, joka itsessään jo auttaa ruuansulatusta huomattavasti.

  3. Älä unohda kasviksia joulupöydässä! Vihannekset lisäävät elimistön emäksisyyttä ja vähentävät happoisuutta. Myös jouluaterioilla kannattaa nauttia värikkäitä kasviksia - niistä vatsasi kiittää!

  4. Älä mene ruokalevolle tukevan aterian jälkeen - etenkin, jos sinulla on taipumusta närästykseen. Pötkötellessäsi hapot pääsevät nimittäin täydestä mahasta nousemaan ruokatorveen varsin vaivattomasti. Jos ähky siis yllättää, mene pienelle kävelylle, jolloin ruoka alkaa sulaa paremmin.

  5. Ruuansulatusentsyymejä ja tehokkaita maitohappobakteereita voi käyttää apuna ruuansulatusta vauhdittamassa ja ähkyä oloa estämässä tai helpottamassa.

 

Olipa kerran turpeus

Joulupöydät rasvaiset, suolaiset ja makeatkin antimet aiheuttavat ähkyn olon lisäksi joskus myös turvotusta. Ruuansulatusentsyymit ja maitohappobakteerit tuovat helpotusta myös turpeaan oloon. Jos turvotus puolestaan johtuu ummetuksesta, runsaskuituinen ruoka ja kuiturikkaat ravintolisät ovat tärkeitä apureita olon helpottamisessa.

- Myös vettä kannattaa juoda reippaasti. Veden sekaan voi lorauttaa Molkosan-heravalmistetta tai omenaviinietikkaa tukalan olon helpottamiseksi, Birgit vinkkaa.

Joskus turpea olo johtuu liiallisesta kaasunmuodostuksesta suolistossa. Tähän tehokasta  apua tuo piihappogeeli. Myös monet mausteyrtit (kuten kurkuma ja inkivääri) ja kasviuutteet voivat helpottaa ilmavaivoja. Myös kamomilla on mitä mainioin vatsarohto. Lisäksi fenkoli ja korianteri esimerkiksi teenä nautittuna ovat mainioita apuja ilmavaivoihin.

Silicum Tonic - balsamia vatsalle

Biomedin Silicum Tonic on noussut suureen suosioon Ruohonjuuren laatutietoisten asiakkaidenkin keskuudessa, etenkin monipuolisten vatsahaasteiden helpottajana. Mitä tuo Silicum tonic oikeastaan on ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?

Silicum Tonic on kuin balsamia vatsalle. Tuotteessa on kaksi vaikuttavaa ainetta: piihappogeeli ja karmelloosikuitu. Hajutonta ja mautonta, nestemäistä piihappogeeliä on helppoa nauttia mahavaivojenkin lievittämiseksi ihan sellaisenaan, Steenroos kertoo.

Pii on alkuaine ja ihmiselle tärkeä ravinne, jota esiintyy luonnossa runsaasti esimerkiksi kasveissa, merivedessä ja kallioperässä. Silicum Tonicin pii on peräisin vuorikristallista. Karmelloosi puolestaan on eri kasvi-ja puulajeista saatava sokerikuitu, joka käyttäytyy elimistössä limakalvojen luonnostaan erittämän liman tavoin, kun se joutuu kosketuksiin mahahappojen kanssa.

Emäksinen karmelloosi yhdessä piihiukkasten kanssa sitoo ruokatorvessa ja maha-suolikanavassa syntyviä haitallisia aineita muodostaen vatsaan suojakalvoja. Nämä suojakalvot edistävät suolistossa haavojen, haavaumien ja syöpymien paranemista. Tämän lisäksi Silicum Tonic vähentää suolistokaasujen muodostumista ja turvotusta.

- Aina kun vatsan tai suoliston kanssa on ongelmia, kannattaa napata avuksi monivaikutteinen Silicum Tonic. Sesopii myös pienten lasten refluksivaivoihin hyvin pieninä annoksina nautittuna. Jos närästää, on happovaivoja, vatsa on turvoksissa, maha möykkää ja möyryää, kehotan aina nauttimaan Silicum Tonicia, Stenroos suosittelee.

Fytonomin vinkit ähkyttömään joulukauteen ovat simppelit:

- Syö kohtuudella, juo vettä aterioilla ja tehosta ruuansulatusta vesilasilliseen lorautetun Molkosanin tai omenaviinietikan avulla. Pureskele huolellisesti ja nauti pöydän antimista kaikessa rauhassa. Aloita tehokas maitohappobakteerikuuri hyvissä ajoin joulukautta. Hanki Silicum Tonicia ruuansulatushaasteiden varalle - tai nauti sitä jopa ennaltaehkäisevästi. Syö kinkkujen ja laatikoiden kyytipojaksi myös värikkäitä kasviksia. Ja jos ähky kaikesta huolimatta tulee, ota entsyymivalmistetta.