Tiesitkö tämän kalaöljyistä?

Rasva on ehkä tärkein yksittäinen energianlähteemme – elimistö tarvitsee sitä monissa toiminnoissaan, kuten rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisessä. Ei olekaan ollenkaan yhdentekevää, millaista rasvaa kroppaansa ropauttaa!
Tiesitkö tämän kalaöljyistä?

Ravintosuositusten mukaan 20-35% energiantarpeesta tulisi tyydyttää rasvalla. Tyydyttyneiden rasvojen osuuden tulisi suositusten mukaan olla mahdollisimman alhainen, ja vastaavasti tyydyttämättömien rasvahappojen osuus huomattavasti suurempi.

Ihminen siis tarvitsee hyvää ja monipuolista rasvaa, jota on muun muassa laadukkaassa kalaöljyssä. Mutta mikä tekeekään kalaöljyjen rasvahapoista aivan erityisiä ihmisen terveyden tukena?

  • WHO suosittelee tyydyttämättömien rasvahappojen säännöllistä saamista rasvaisesta kalasta (vähintään 2 kertaa viikossa) sydän- ja verisuonijärjestelmän hyvän toiminnan varmistamiseen. Tarvitsemme siis terveellistä rasvaa, jollaista kalassa luonnostaan, Natura Median Tatu Leppänen pohjustaa.

Kalaöljyjä on markkinoilla moneen junaan - ja osa tuotteista saisi laatunsa puolesta jäädä asemalle. Kalaöljyistä puhuttaessa esiin nostetaan aivan oikeutetusti kaksi tärkeää asiaa: vastuullisuus ja laatu, jotka usein kulkevatkin käsi kädessä. Kaikki Ruohonjuuressa myytävät kalaöljyt ovat laadultaan mallikkaita ja ne on tuotettu vastuullisesti, kalakantoja vaarantamatta.

Kalaöljyhyllymme kirkkaimpana tähtenä komeilee monen mielestä klassikkomainettakin nauttiva Ecolomega-kalaöljy. Mutta mikä siitä tekee aivan erityisiä verrattuna muihin kalaöljyihin?

  • Tuoreessa ja käsittelemättömässä Ecolomega-öljyssä mukana komeilevat kaikki ihmisen tarvitsemat rasvahapot luonnollisessa muodossa - siis sellaisessa, kuin ne ovat elävässä, rasvaisessa kalassa. Siksi öljystä saa helposti sekä suosituksen mukaisen annoksen EPA:a ja DHA:ta että kaikki muut rasvahapot, kalaöljyihin syvällisesti perehtynyt Leppänen opastaa.

Merkillepantavaa Ecolomegassa on sen täydellisen rasvahappokoostumuksen lisäksi se, ettei sen rasvahappoja ei ole keinotekoisesti muutettu, niin että jonkun rasvahapon osuutta olisi nostettu ja muita laskettu.

Ecolomegan tasapainoinen rasvahappokoostumus johtuu kalojen ainutlaatuisesta kasvatustavasta ja ruokinnasta.  Yleensä halvempia öljyjä tuottavat kalakasvattamot pyrkivät mahdollisimman suuren lopputuotteen aikaansaamiseen, joten kalatiskien kirjolohet ovat pulleita 2-4 kiloisia, mutta niiden rasvahappokoostumus on hyvin heikko.

Ecolomega-öljyihin käytetyt kalat puolestaan ravitaan kestävän kalastuksen tuulenkaloilla ja mustakitaturskilla, kalafileetuotannosta jäävillä kalanosilla, vitamiineilla, mineraaleilla ja kasviperäisellä, GMO-vapaalla ravinnolla. Kalojen ravinto jäljittelee luonnonvaraisina elävien makeanveden sateenkaarirautujen ravintoa parhaana kasvukautena. Ecolomegaan käytettävät kalat kasvatetaan kaksivuotiaiksi, ja sinä aikana ne saavuttavat noin 800 gramman painon. Tästä saadaan 250 g kalafileetä ja 30 g öljyä - paikalliset kutsuvatkin kaloja pikkuforelleiksi. Muutkin osat menevät hyötykäyttöön, joka pienentää tämän laatuöljyn hiilijalanjälkeä entisestään.

Hyvä maku hämmästyttää

Moni Ecolomega-öljyä ensi kertaa maistanut hämmästyy sen mausta: hyvänmakuisuutensa ansiosta sitä voikin mitä mainioimmin laittaa salaattien päälle öljyksi- ja näin heittää kätevästi huiviinsa myös tuikitärkeät omega-3-rasvahapot.

Tuoreen ja prosessoimattoman Ecolomega-öljyn nauttimisen seurauksena ei kiusaksi kerry ikäviä eltaantuneen kalan makuisia röyhtäilyjä.

Ecolomega-öljyn tuoreus johtuu tietysti nopeasta käsittelystä. Öljyä ei varastoida tynnyreihin tai säiliöihin odottamaan tilausta, vaan jokainen tilauksemme tehdään omana tuotantoeränään. Homma kokonaisuutenaan suunnitellaan huolellisesti - niin, että kalan nostosta valmiiseen lopputuotteeseen kuluu vain muutamia tunteja.

Koko tuotanto alusta loppuun tapahtuu samalla, pienellä (n. 50 km) alueella Tanskassa. Tämäkin osaltaan vähentää kalaöljyn hiilijalanjälkeä.

Ecolomega-kalaöljyt ovat vastuullisesti tuotettuja

  • Monet eivät ehkä tiedä, mutta Tanskalla on maailman tiukimmat kansalliset lait, joilla säädellään hyvin tarkasti sikäläistä kalankasvatusta. Tämä johtuu 1960-luvun kalanviljelyyn liittyvistä ympäristöongelmista, josta haluttiin ottaa opiksi, Leppänen taustoittaa.

  • Tanska on johtava kestävän ja ympäristöä säästävän kalankasvatuksen maa, siellä on otettu huomioon ympäristö- ja kestävyysnäkökohdat ja myös sairaita kaloja ja lääkintää koskevat säädökset ovat maailman tiukimmat. Ecolomega omistaa itse kaikki farmit, joista kalat tulevat, joten se voi valvoa koko tuotantoa alusta loppuun.

  • Ecolomega oli ensimmäinen kalanviljely-yritys maailmassa, jolle myönnettiin ASC (maailman luonnonsäätiön perustama voittoa tavoittelematon organisaatio) sertifikaatti. Ecolomega on nimensä mukaisesti todella ekologinen, koko tuotanto on vastuuntuntoista ja täysin läpinäkyvää sekä jäljitettävää ja sillä on, muusta kalaöljyteollisuudesta poiketen, erittäin pieni hiilijalanjälki, kalaöljykonkari toteaa silmin nähden innostuneena.