Testot ylös! Testosteronitasojen nostaminen

Testosteronitasojen nostaminen voi saada miehisen olon tuntumaan oivallisemmalta.
testosteronitason nostaminen ruohonjuuri
Testosteroni on sukupuolihormoni, jota jyllää kaikkien kehoissa yksilölliset määrät. Miehillä testosteronitasot ovat tapisssaan heti aamutuimaan. Keski-iän koittaessa testosteronin tuotanto alkaa heiketä vähitellen. Kun naisilla hormonituotanto sammuu verrattain lyhyessä ajassa, miehillä sitävastoin sukuhormonin tuotanto himmenee hiljalleen. 

Tiesitkö, että testosteroni vaikuttaa motivaatioon, vireystilaan ja kokemukseemme maailmasta? Tuolla mieshormonilla on esimerkiksi tekemistä sen kanssa, onko lasi kokemuksemme mukaan puoliksi täysi vai puoliksi tyhjä. Testosteroni vaikuttaa lisäksi paitsi sukupuoliominaisuuksiin myös kropan miehisiksi koettujen piirteiden, luuston ja lihaksiston rakentumiseen.

Ylipaino, ikääntyminen ja runsas alkoholin kittaaminen pienentävät testosteronitasoja ja saavat osaltaan olon tuntumaan kurjemmalta kuin syytä olisi. 

Testosteronitasojaan voi onneksi kohentaa niin elintapojaan kuin ruokavaliotaakin rukkaamalla. Myös ravintolisähyllyltä löytyy tehokasta apua testosteronitasojen nostoon.  

D-vitamiiniTutkimuksissa on havaittu testosteronin tuotannon heikkevän D-vitamiiniveriarvon ollessa alle 80 nmol/l. Liian alhaiset D-vitamiiniarvot johtavat siis heikentyneeseen mieshormonien tuotantoon. D-vitamiinin saannistaan on siis syytä pitää huolta myös testosteronin vinkkelistä vilkuiltuna.

KreatiiniUrheiluravinteena suosiota kerännyt kreatiini parantaa fyysistä suorituskykyä erityisesti ”räjähtävissä” ja lyhytkestoisissa suorituksissa. Voimistava ja vahvistava kreatiini auttaa lisäämään kestävyyttä ja lihasmassaa sekä nostamaan testosteronitasoja. 

VINKKI: Kreatiini imeytyy paremmin, kun sen nauttii hiilihydraattien kanssa, esimerkiksi ruokailun yhteydessä.  

AshwagandhaAdaptogeeninen ashwagandha on todella toimiva testosteronibuusteri, joka lisää siittiöiden määrää ja parantaa sperman koostumusta. Ashwagandha tasapainottaa niin hormonitoimintaa kuin hermostoakin ja lievittää sekä stressiä että ahdistusta.

Ashwagandhalla on näppinsä pelissä myös lihasvoiman lisäämisen, lihasmassan kasvattamisen ja paremman palautumisen kanssa. 

Tutkimuksissa on todettu matalasta testosteronista ja huonosta sperman laadusta kärsivien miesten testosteroniarvojen kohonneen merkittävästi ashwagandhan avulla.

SinkkiSinkin puute aiheuttaa testosteronin tuotannon ja sperman laadun heikkenemistä ja lisää testosteronin muuntumista estrogeeniksi.

Ihanteellisten hormonitasojen kannalta sinkki on siis erittäin tärkeä ravinne. Se pelittää myös testosteroniboosterina silloin, kun sinkkitasot ovat olleet liian matalalla.

Ravintolisien avulla sinkinpuutoksen saa korjatuksi varsin vaivattomasti, jolloin tältä osin madaltuneet testosteronitasotkin korjaantuvat.

Kannattaa myös pitää mielessä se, että kroppa kuluttaa sinkkiä runsaasti stressatessa sekä ankaran fyysisen rasituksen seurauksena. Kovien koettelemusten kourissa sinkkilisä on varmasti paikallaan.

MagnesiumMagnesium temmeltää tehoaineena yli 300:ssa reaktiossa kehossamme. Ei olekaan ihme, että magnesiumilla on myös hormonaalisia ja testosteronitasoihin liittyviä vaikutuksia.

Tutkimuksissa on havaittu 800 mg magnesiumia päivittäin nautittuna nostavan testosteronitasoja niin urheilijoilla kuin liikuntaa harrastamattomilla miehillä.

Mucuna Tiedät taatusti sen miellyttävän tunteen joka tulee silloin, kun vedät kilometrin mittaisesta tehtävälistastasi yhden hoidetun homman yli. Tai sen fiiliksen, kun edes yhden sähköpostin voi kokonaan poistaa asian tuntua onnistuneeksi valmiiksi! Näissä palkitseviksi koetuissa tilanteissa aivoissa erittyy dopamiinia, josta tulee olo kuin voittajalla! Koska kissakaan ei kiitoksella elä, tätä onnistumisen kokemusta halajaa isosti sekä keho että mieli.

Tiesitkö, että on olemassa kasvi, jota nauttimalla voi dopamiinineritystä kiivastuttaa? Kyllä vaan: Intiassa yleisenä papuna kasvava Mucuna pruriens sisältää ns. levadopaa (L-dihydroxyphenylalanine tai L-DOPA). Tämä on kehossamme oleva aminohappo, joka muodostaa dopamiinia, joka taas vaikuttaa suotuisasti aivojen toimintaan.

L-Dopa on aminohappo, joka tukee terveyttä varsin monipuolisesti vaikuttaen mm. kasvuhormooni-  ja testosteronitasojen kasvuun. Ensisijaisesti L-Dopa tunnetaan kuitenkin muuntumisestaan dopamiiniksi, joka on on tunnettu sen hyvää mielialaa ja vireyttä tuovista vaikutuksista.  

Intian ayurveda-lääkinnässä Mucuna pruriensia on perinteisesti käytetty afrodisiakkina sekä naisille että miehille. Länsimaisissa tutkimuksissa mucunalla on todettu olevan suotuisia vaikutuksia sperman laatuun ja testosteronitasojen kohoamiseen. Tehtyjen tutkimusten valossa mucuna vaikuttaakin varsin tehokkaalta superkasvilta hedelmällisyyden petraamiseen sekä tepsivältä testosteroniboosterilta huonosta sperman laadusta kärsiville miehille.