Kohua herättäneet täyttöpesuaineet palaavat myyntiin Ruohonjuuressa

Tänä aamuna kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä ekopesuaineita alettiin vuosien tauon jälkeen jälleen pumpata asiakkaiden pulloihin.
pesuaineiden täyttöpalvelu

Ilouutisia: Ruohonjuuressa alkoi pesuaineiden täyttöpalvelu!

Tänä aamuna kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä ekopesuaineita alettiin vuosien tauon jälkeen jälleen pumpata asiakkaiden pulloihin.

Täyttöpesuaineet ovat olleet pois myynnistä yli neljän vuoden, koska Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kielsi niiden myynnin EU:n pesuaineiden pakkausmerkintöjä koskevaan direktiiviin vedoten.

Yli neljän vuoden ajan Ruohonjuuressa ollaan odotettu, että direktiivin tulkintaan saadaan selvyys. Koska näin ei ole vielä tapahtunut, päätettiin asiaan laittaa vauhtia toiminnallisin keinoin.

Irtomyyntipesuaineiden kiellossa kyse on EU:n pesuaineiden pakkausmerkintöjä koskevan direktiivin tulkinnasta, jota muualla tulkitaan väljemmin eli pesuaineiden irtomyyntiä mahdollistavasti. Suomen viranomaisten kanta on tiukempi: kun ei tiedetä miten direktiiviä pitäisi tulkita, on täyttöpalvelu kokonaan kielletty, varmuuden vuoksi.

Ruohonjuuressa ollaan samaa mieltä direktiivin ajatuksesta eli siitä, että pesuaineiden ostajien on tärkeää saada oikeat ja riittävät tiedot pesuaineiden sisällöstä ja käytöstä.

Pesuaineiden irtomyynti ei kuitenkaan sulje pois pakkausmerkintöjen saatavuutta. Tämä onkin asia, joka Ruohonjuuren käytännön toimilla pyritään osoittamaan myös viranomaisille.

Ruohonjuuren pesuaineiden täyttöpalvelussa noudatetaan siis direktiivin henkeä: asiakkaita kannustetaan täyttämään pesuaineensa samaan pulloon, jossa valmiina ovat oikeat tiedot pesuaineen ainesosista ja käytöstä. Siltä varalta, että pesuainepullo on kulunut (eivät kaikki tarpeelliset merkinnät ole enää selkeästi luettavissa) Ruohonjuuren myymälöissä on pesuaineiden sisällöstä ja käytöstä kertovia tarroja, jotka henkilökunta liimaa pullon kylkeen.

Tarra kiinnitetään huolellisesti myös sellaisiin pulloihin, joissa on ollut muuta kuin irtomyynnistä ostettua pesuainetta.

pesuaineiden täyttöpalvelu Ruohonjuuri

Ruohonjuuressa pesuaineiden irtomyynti hoidetaan palveluna, jolloin henkilökuntamme seikkaperäisesti tarkastaa sen, että pulloon pumppautuu juuri oikeaa ainetta, jolloin pakkausmerkinnät pitävät kutinsa pullon sisällön kanssa.

Ruohonjuuren pesuainekampanjan tarkoituksena on edistää pesuaineiden täyttöpalvelun tulemista “lailliseksi” ja normaaliksi asiaksi, jolloin muovijätteen määrässä säästetään ja maailmaa saadaan pikkuisen taas muutetuksi paremmaksi.

“Meillä on Kampin myymälässä mahtava tunnelma, kun saimme tänä aamuna laittaa täyttöpesuaineet uudelleen myyntiin. Vuosien varrella pesuaineita on kyselty valtavasti, eivätkä asiakkaat ole meinanneet millään ymmärtää pesuaineinen irtomyynnin olevan kiellettyä”, Riikka Nikkanen Kampin Ruohonjuuresta kertoo.

“Osa asiakkaista on ollut huvittuneita siitä, että viranomaiset ovat tulkinneet pesuaineiden täyttöpalvelun liian vaaralliseksi. Toiset puolestaan ovat olleet asiasta ärsyyntyneitä ja jopa vihaisia. Järjettömältä irtopesuaineiden kielto on kaikista täyttöä hamunneista kuitenkin tuntunut. Asiakkaamme ovat vahvasti kokeneet, että heitä holhotaan liikaa ja ihmetelleet, että miten bensaa voi huoltoasemilta ostaa omaan astiaan, mutta ekopesuaineiden täyttäminen on laitointa”, Nikkanen toteaa.

Moni Ruohonjuuren asiakas on useiden EU-maiden ekokaupoissa nähnyt pesuaineiden täyttöpalvelun toiminnassa. Suomen viranomaisten poikkeava direktiivin tulkinta onkin heitä moneen otteeseen pohdituttanut.

 Kampin Ruohonjuuressa ollaan varmoja siitä, että asiakkaat tulevat pullot ojossa innolla täyttöpalvelua hakemaan. Asiakkaiden kertoman mukaan suurin syy täyttöpalvelun suosioon on turhan muovin välttäminen. Vanhojen pesuainepakkausten uudelleenkäyttö onkin konkreettinen teko ympäristön puolesta.

“Ruohonjuuren asiakkaat ovat halukkaita osallistumaan työhön paremman maailman puolesta. Päivittelyä kyllä maailmaan mahtuu, mutta konkreettisia tekoja tarvitaan - myös muovijäteongelman hillitsemiseksi. Arvojensa mukaisilla, oikeilla teoilla on ihmistä voimaannuttava vaikutus”, Ruohonjuuren markkinointipällikkö Johanna Koskinen toteaa.

Niin Koskinen kuin Nikkanenkin aikovat itsekin ostaa pesuaineita täyttöpulloon. Heitä ei lainkaan ahdista se, että lakia joutuu vähän soveltamaan viranomaisohjeistuksesta poikkeavalla tavalla.

Viranomaisille molemmat ruohonjuurelaiset lähettävät lämpimiä terveisiä:

“Jos yhteiskunnan yleinen oikeustaju on jotain sääntöä vastaan, tulee sääntöä tarkastaa. Säännöt ovat ihmisen tekemiä ja niitä on oltava mahdollista myös tarpeen vaatiessa muuttaa.”

Lisätietoa:

Johanna Koskinen, markkinointipäällikkö, Ruohonjuuri Oy,p. 050- 337 0072, johanna.koskinen@ruohonjuuri.fi

 

Pesuaineiden täyttöpalvelu tekee paluun Ruohonjuuressa >>