Supermarket Survival: Rohkeasti parempaan päin!

Vuosi on vaihtumassa ja uuden vuoden lupaukset väijyvät monella mielessä. Pyrkimykset terveellisempään elämään ryhdikkäämpine ruokavalintoineen kaivetaan taas naftaliinista. Nappaa Olli Postin vinkit hyvinvointisi tueksi.
Supermarket Survival on Olli Postin kirja paremmasta ravinnosta

Supermarket survival -uutuuskirjan kirjoittanut Olli Posti on jo kauan puhunut “Lisää, paranna ja korvaa” -taktiikan puolesta. Mistä tässä oikein on kysymys?

"Lisää, paranna, korvaa" -taktiikan tarkoitus on tehdä elämä helpommaksi ja luonnollisemmaksi. Meidät suomalaiset on opetettu ratkaisemaan elämän ja hyvinvoinnin haasteita kovan työn ja itsekurin kautta – ja se on hyvä! Kuitenkin kapasiteettimme on rajallinen, joten turhan vaikeita ei asioista kannata tehdä, Posti pohjustaa.

Jos haluaa vaikkapa päästä eroon karkista tai tupakasta, mitä silloin kuuluu tehdä? No tietenkin lopettaa se ihana nautinto, vaikka väkisin, ja toivoa että tahdonvoima pitää, eikä tilalle tule jotain vielä pahempaa tapaa (kuten turhan usein tapahtuu...). Minulla se itsekuri hyvin harvoin pitää, ja tämä johtaa häpeällisiin sortumisen hetkiin ja pahimmillaan jopa itsekunnioituksen murenemiseen. Onneksi on helpompikin keino!

Supermarket Survival - LISÄÄ

Kun löydän enemmän hyvää tekeviä herkkuruokia, jää karkki luonnostaan vähemmälle. Kun elämääni tulee runsaammin terveempiä iloja, vähenee tupakan tarve kuin huomaamattaan. Voitan taistelun taistelemattakin, kun unohdan koko taistelun ja keskityn löytämään uutta parempaa ja nauttimaan siitä hyvällä omallatunnolla. Älä keskity huonon välttämiseen, vaan nauti mahdollisuudesta löytää lisää aitoa hyvää.


Supermarket Survival - PARANNA

Jos kaikesta hyvän lisäämisestä huolimatta edelleen sorrun toistuvasti vaikkapa sipsiin, voi tämänkin tilanteen hyväksyä ilman vastaantaistelua – ja löytää paremman sipsin! Suosittelen kokeilemaan esimerkiksi Ruohonjuuren valikoimasta löytyvää Terra Chips -sarjaa. Muistan, kun elokuussa 2007 ajoimme Petri Laguksen kanssa Kiskon kylältä Hesaan, ja matkaeväänä sattui olemaan vain pari pussillista Terra Sipsejä. Nauroimme hämmästyksestä, kun sitä sipseihin kuuluvaa huonoa oloa ei tullutkaan.

Nyt 11 vuotta myöhemmin elämme täysin eri aikakautta: kaikki, ihan kaikki paheet on tänä päivänä helppo päivittää parempiin ja aidosti maukkaampiin versioihin. Laadukkaammasta nautiskelusta ja paremmista paheista on tullut megatrendi, ja sen trendin kasvattamiseksi aion jatkossakin laittaa myös itseni peliin. Näin elämästä vaan tulee kaikille valtavasti vapaampaa, helpompaa ja nautinnollisempaa, kun ei tarvitse taistella luontaisia mielihaluja vastaan tai kokea huonoa oloa nautinnosta. Saa antautua hyvällä omallatunnolla.

Hyvä voi sittenkin olla hyväksi, ja tämän hetkinen nautinto voi tuntua hyvälle vielä huomennakin. Kaikki riippuu vain nautinnon laadusta ja tarkoituksenmukaisuudesta. - Olli Posti, Supermarket Survival


Supermarket Survival - KORVAA

Mitä, jos olen löytänyt lautaselleni ja elämääni jo kaikkea kokonaisvaltaisesti hyvää tekevää kivaa ja aidosti ravitsevaa nautinnollisuutta... ja olen jo oppinut tunnistamaan laadukkaamman jäätelön, ja jopa illanviettoon osaan valita paremman siiderin... mutta haluan mennä elämisen terveellisyydessä vieläkin pidemmälle? Se onnistuu Korvaamisen kautta. Jos huonon siiderin päivittää hyvään siideriin, sitä voi kutsua laadun parantamiseksi. Jos kuitenkin haluan parantaa vanhan tutun juomistavan laatua vielä pidemmälle, voin valita jotain mitä ei voi enää kutsua samalla nimellä, mutta joka silti täyttää samoja tarpeita ja omaa riittävästi samansuuntaisia ominaisuuksia. Voin esimerkiksi korvata siiderin kombuchalla.

Jos karkki on ongelma, voin laadun parantamisella vaihtaa sen luomukarkkiin. Mutta jos haluan mennä vielä pidemmälle karkin terveellisyydessä, voin korvata karkin luomurusinoilla, mulperimarjoilla ja vaikkapa kookosvedellä.

Tähän kohtaa minä vetäisin rajan – tämän pidemmälle en terveellisyyden tavoittelussa ehkä menisi, ellei ole ihan pakko esimerkiksi luopua sokerista tai alkoholista aivan kokonaan.

Pitsan laatua voi parantaa ja tehdä pohjan speltistä ja vaihtaa täytteitä luomuversioihin. Pitsan voi korvata jollain mikä täyttää samoja tarpeita, eli on lämmintä, suolaista, mausteista, täyteläistä, ehkä tärkkelyspitoistakin, mutta ravitsevampaa, terveellisempää, tuoreempaa, helpommin sulavaa. Jos menee vielä pidemmälle ja yrittää väkisin vaihtaa pitsan pelkistä kaaliraasteista kostuvaan terveyssalaattiin, vaikkei tippaakaan tee mieli terveyssalaattia juuri tällä hetkellä.... uskon, että siinä tekee itselleen jo melkeinpä pientä hallaa. Ihmisen ruoansulatus, hormonitoiminta, stressinhallintasysteemit ja lukuisat hienovaraiset informaatioprosessit on suunniteltu elämään ainakin jonkinlaisessa flowssa ja luonnollisessa tuntemusten virtauksessa, eikä jatkuvassa itsensä vastustamisessa ja töksähtelevässä kieltäytymiskierteessä. Tahdonvoimalla on paikkansa, mutta ruoka sulaa paremmin kun siitä nauttii – eli kun saan juuri nyt syödä juuri sitä mitä juuri nyt ihan oikeasti tekee mieli. Tai ainakin jotain sen kaltaista, jotain sen suuntaista.

Joskus on tärkeää osata ottaa itseään niskasta kiinni ja pitää se lupaus tai tehdä se vaikea työ vaikkei huvittaisi. Elämäntapana itsensä jatkuva niskastapiteleminen ei kuitenkaan toimi tai ainakaan ole kovin terveellistä.

Aistit ja mielihalut ihan oikeasti yrittävät viestittää meille kehon todellisista tarpeista, juuri tässä hetkessä. Jos jatkuvasti vastustamme ja kiellämme kehon viestit, jossain vaiheessa ne vaimenevat. Ja siten meistä tulee entistä riippuvaisempia ulkoisesta ohjauksesta ja toisten tekemistä tutkimuksista. Meistä tulee ulkoaohjattavien robottien kaltaisia koneiston osasia.

Minä haluan mieluummin nähdä sen Suomen, jossa meistä yhä useampi loistaa yhä kirkkaammin omaa valoaan ja korkeinta täyttymystään juuri tähän hetkeen. Suomen, jossa osaamme toteuttaa itseämme, koska olemme tehneet itsestä ja sen haluista ja tarpeista ystävän ja tervetulleen liittolaisen, jonka kanssa on hyvä olla.

Supermarket Survival-kirja ennakkomyynnissä Ruohonjuuren verkkokaupassa >>