Sitruunamehu on rakastettava raikastaja!

Luomusitruunoista puristetusta mehusta on moneksi: se raikastaa ruoat ja salaatit ja tuo kaivattua hapokkuutta murkinaan jos toiseenkin. Nappaa tästä jutustamme vinkkejä sitruunamehun monipuoliseen käyttöön - ja terveytesi tueksi.
Luomusitruunoista puristetusta sitruunamehusta on moneksi: se raikastaa ruoat ja salaatit ja tuo kaivattua hapokkuutta murkinaan jos toiseenkin.

Vitamiinirikas viettelys - ja kirpsakka kaveri: sitä sitruunamehu todellakin on!  Monikäyttöistä sitruunaa ei ylitetä turhaan - kautta aikain sitruunoita on hyödynnetty niin ruuanlaitossa ja leivonnassa kuin kodinpuhdistuksessa ja kauneudenhoidossakin.

Sitruunamehulla ryyditetty vesi on oivallinen aamunavaus

Hyvä päivä alkaa hyvästä aamusta ja terveellisistä aamurutiineista. Sitruunamehulla ryyditetyn veden kulauttelu on varsin helppo aamurutiini, josta on isosti iloa kehollesi.

Aamutuimaan nautittu sitruunavesi saa ruuansulatuksesi iloiseksi ja auttaa diureettina öiseen aikaan kertyneitä kuona-aineita poistumaan kehosta. Sitruunaveteen lisätty suola puolestaan jeesii lisämunuaisia tuottamaan heräämiseen tarvittavaa kortisolia.

Nesteytä siis kehosi yön jälkimainingeissa lisäämällä kaksi ruokalusikallista sitruunamehua neljään desilitraan vettä, johon olet nakannut joukkoon puolikkaan teelusikallisen ruususuolaa. 

Sitruunamehua kukkeisiin kulauteltavin

Niin sitruuna- kuin sitruuna-inkiväärimehua voi kipata kitaansa sellaiseena, ärhäkähkönä vitamiinishottina. C-vitamiinirikas jymyshotti on oivallinen valinta etenkin lentsukaudella eleltäessä.

Sitruunamehu sopii mitä mainioimmin myös ryydittämään hiilihapotettua vettä! Sillä viisiin tarjottuna se maistuu pirskahtelevana ja terveellisempänä vaihtoehtona lisäainepitoisille limppareille. Kun nautiskelet raikkaan sitruunaisista juomista kestopillin avulla, suojelet hampaittesi kiillettä vaurioitumiselta. 

Selvää on, että niin sitruunamehu kuin sitruuna-inkiväärimehu sopivat oikein oivallisesti myös mocktaileihin, booleihin ja smoothieisiin. Sitruunan rakastettavan raikas ja virkistävän kirpeä maku tuo kaivatun vivahteensa juomaan kuin juomaan.

Sitruunamehu on verraton keittiökaveri

Sitruunamehu on kotikokin salainen ainesosa, joka kietoo monenlaiset maut hienosti yhteen. Etenkin mausteiset ja täyteläiset murkinat kaipaavat kumppanikseen raikasta sitruunaa! Niin kalaruuat, pata-antimet kuin vaikkapa kookospohjaiset kastikkeetkin saavat aromikkaasta sitruunamehusta täydellisen tasapainottajan. 

Useat kastikkeet suorastaan anelevat sitruunaa apurikseen: esimerkiksi omatekoisissa salaatinkastikkeissa sitruuna saa muut maut heräämään eloon. Sitruuna-inkiväärimehun mausteisempi maku on puolestaan muovautunut monen uudeksi suosikiksi. Kun sitä yhdistää perinteisiin, tulee loihtineeksi uudenlaisia makuelämyksiä varsin vähällä vaivalla. 

Suolaisen ruoanlaiton lisäksi sitruunamehulla on vakiintunut asema myös kotikondiittorien viettelevissä väsäelmissä. Niin muffinit, raakakakut kuin juustokakutkin saavat sitruunasta oivallisen kumppanin. Valjuinkin resepti terhakoituu uuteen kukoistukseen, kun sekaan sipaisee sitruunamehua! Kakkupohjien kostuttamiseen ja kuorrutteiden maustamiseen sitruunamehusta saa makuhermoja helisyttelevää säpinää! 

Foodinin sitruunamehu on sisialaisten sitruunaviljelijöiden taidonnäyte

Foodin-sarjan luomulaatuisen sitruunamehun onnelliset luomusitruunat ovat kasvaneet Italiassa, Sisilian auringon alla. Messinan maakunnassa toiminut sitruunaviljelijöiden yhteisö on kasvattanut tähän mehuun puristettavia sitruunoita vuodesta jo 1890 saakka. Jokainen pullollinen Foodin-sarjan luomusitruunamehua on tulvillaan sitruunan aitoa, puhdasta makua. Tässä mehussa melkeinpä maistuu aurinko!

Foodinin sitruunamehu valmistetaan kylmäpuristamalla tuoreita sitruunoita. Yhteen mehulitraan uppoaa peräti 32 luomusitruunaa. Sitruunat puristetaan rakkaudella ja vankkumattomalla ammattitaidolla tuoreena ja pastöroidaan sen jälkeen hyvin vikkelästi, jotta mehun luontainen  C-vitamiinipitoisuus säilyisi mahdollisimman korkeana. Selvää on, että Ruohonjuuressa myytävä Foodinin sitruunamehu on täysin säilöntä- ja lisäaineetonta.

Foodinin Sitruuna-inkiväärimehuun on sitruunamehun kaveriksi lisätty luomulaatuista, aitoa inkivääriä tuomaan potkua ja inkiväärin terveyttä edistäviäkin ominaisuuksia. 

Sitruuna-inkivääri vinegrette

1rkl Foodinin hunaja-inkivääri omenasiiderietikkaa

3 rkl Foodinin oliiviöljyä

1 rkl Foodinin sitruuna-inkiväärimehua

ripaus Foodinin mustapippuria 

ripaus Foodinin merisuolaa

Pienenpieni hyppysellinen sokeria, esimerkiksi koivusokeria tai erytritolia 

Jos olet suurempi etikan ystävä, voit myös käyttää suhteessa enemmän omenasiiderietikkaa. 

Sitruksinen tillikastike

1 prk kermaviiliä

Foodinin kuivattua tilliä 

loraus Foodinin sitruunamehua

valkosipulinkynsi

ripaus Foodinin merisuolaa

ripaus Foodinin mustapippuria

pienenpieni hyppysellinen sokeria, esimerkiksi koivusokeria tai erytritolia 

Eteerinen sitruunaöljy aromaterapiassa

Hoitavana tuoksunakin sitruunalla on sananen sanottavanaan: aromaterapiassa se yhdistetään iloon ja virkeyteen. Eteerisen sitruunaöljyn on havaittu olevan hyväksi ruuansulatukselle ja parantavan myös työtehoa.

Sitruunan raikas, puhdas, virkistävä tuoksu auttaa japanilaisten tutkimusten mukaan parantamaan työtehoa. Sitruuna on hyväksi ruoansulatukselle sekä myös verenkierrolle.