Ruusujuuri kellistää kaamoksen!

Se rauhoittaa ylikierroksilla hyrräävän kehon, piristää marraskuun loskan masentaman mielen, antaa lisäpotkua treeneihin ja vipinää vällyjen väliin. Sellainen on ruusujuuri, voimayrtti Lapista.
ruusujuuri

Ruusujuuri (Rhodiola rosea) on kaunis keltakukkainen kasvi, joka kasvattaa valtavan juurakon. Juuressa on vahva ruusumainen tuoksu, mutta ruusujuuri ei ole sukua ruusulajikkeille. Kauniista
ulkonäöstään ja huumaavasta tuoksustaan huolimatta ruusujuuri on melkoinen voimanpesä.

Perinnetiedon mukaan maailman meriä valloittaneille viikingeille ruusujuuri oli korvaamaton voimanlähde. Myös kosmonautit ovat käyttäneet sitä niin henkistä kuin fyysistä kestävyyttä vaativilla avaruuslennoilla. Ruusujuurta onkin tutkittu erityisesti Venäjällä 1960-luvulta alkaen.

Siperian vuoristokylissä hääparille annetaan ruusujuurikimppu ennen naimisiin menoa. Sen toivotaan lisäävän hedelmällisyyttä. Ruusujuuri onkin erityisesti naisten yrtti, joka tukee hormonitoimintaa. Sen käyttö on toki suotavaa miehillekin.

Lisää suorituskykyä

Ruusujuuren versot sopivat erinomaisesti vaikka salaattiin tai niitä voi napostella sellaisenaan. Kaikkein arvokkain osa kasvia on sen valtava juurakko, joka sisältää mm. salidrosideja ja rosavineja.

Kun ruusujuuren juuren halkaisee kahtia, se muistuttaa aivoja. Luonto vääntää meille näin rautalangasta, mitä hyötyä tästä arktisesta voimakasvista on ihmiselle.

Ruusujuuri on voimakas adaptogeeni, joka tasapainottaa kehoa ja mieltä. Se virkistää väsyneen, rauhoittaa levottoman ja antaa lisävirtaa pimeään vuodenaikaan. Ruusujuuri on oiva lisä liikkuvan
ihmisen ruokavalioon, sillä se lisää elimistön kykyä kestää rasitusta ja auttaa palautumaan. Ruusujuuri auttaa myös keskittymään tärkeisiin työtehtäviin tai tenttiin.

Ruusujuurta on täysin turvallista käyttää, mutta sitä kuitenkaan kannata nauttia liikaa. Välillä on käytöstä on hyvä pitää taukoa, jotta yrtin kehoa ja mieltä voimistava teho säilyy.

Muutamia rajoitteita ruusujuuren käyttöön on. Jätä ruusujuuren käyttö väliin, jos olet raskaana tai kärsit verenpainetaudin tai reuman akuutista vaiheesta. Älä myöskään käytä ruusujuurta, jos kärsit kilpirauhasen liikatoiminnasta.

Pohjoista voimaa

Luonnossa ruusujuuri kasvaa aivan pohjoisen Lapin tuntureilla. Se suorastaan rakastaa pohjolan karuja kasvuolosuhteita. Koska villiä ruusujuurta kasvaa niin harvassa, lappilaiset viljelijät kasvattavat sitä pelloillaan.

Kesällä, kun aurinko paistaa Lapissa yötä päivää, ruusujuuri ei saa kasvulleen hetkenkään lepoa. Keskiyön aurinko tekeekin ruusujuuresta poikkeuksellisen vahvan ja ravinteikkaan. Ruusujuuren
vaikuttavien aineiden pitoisuudet ovat kaikkein voimakkaimmat pohjoisessa kasvaneessa ruusujuuressa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ruusujuuren vaikuttavien aineiden pitoisuudet
laskevat merkittävästi jo Etelä-Suomessa. Kiinasta Suomeen tuodun ruusujuuren puhtautta ja vahvuutta voi vain arvailla.

Lappi on lisäksi kasvuympäristönä erittäin puhdas, tutkitusti Euroopan puhtain kolkka. Lopputulos on aitoa suomalaista superfoodia!

***
Arctic Warriorsin SINNI-tuotteet sisältävät lappilaisten pienviljelijöiden kasvattamaa ruusujuurta.


Teksti: Tuija Kauppinen

Osta Sinni-tuotteet Ruohonjuuren verkkokaupasta >>

Arctic Warriors-tuotteet Ruohonjuuren verkkokaupassa >>