Rauhaa ja raukeutta villiyrteistä

Suomalaisista luonnonantimista valmistettu yrttitee kuiskuttelee kesäisiä tuoksumuistoja pimeneviin syysiltoihin ja vie lempeästi unten maille.
Maitohorsman kukat tuovat kaunista väriä erilaisiin teesekoituksiin, jälkiruokiin ja muihin juomiin.

Villiyrtit ovat ihmeellisiä luonnonaarteita. Ne tarjoavat helpotusta silloin, kun mieli tarvitsee kirkastusta tai keho puhdistusta mutta auttavat myös levottomuuteen, jännittyneisyyteen ja unettomuuteen.

Kansanperinteessä unille painumista ja rentoutumista on siivitetty nauttimalla illalla lämmintä yrttiteetä. Rauhoittavista yrteistä voi valmistaa myös lumoavan tuoksukylvyn käsille, jaloille tai koko keholle. Lisäksi luonnonyrtit sopivat DIY-kosmetiikan raaka-aineeksi; niillä voi terästää kasvovesiä, hiushuuhteita ja yövoiteita. Yrttisuitsukkeet ja potpurit täyttävät puolestaan makuuhuoneen lempeä tihkuvilla tuoksuillaan.

Maitohorsmanlehti

Maitohorsmanlehdistä on valmistettu perinteisesti teetä ja viherjauhetta. Venäjällä lehdet on tapana hiostaa, jolloin maku muistuttaa hyvin paljon mustaa teetä – ilman kofeiinin tuomia piristäviä vaikutuksia. Juomaa kutsutaan koporjeteeksi.

Maitohorsmasta sopii käytettäväksi koko kasvi juurista kukkaan. Kuivatuista ja jauhetuista juurista voi keitellä kofeiinitonta kahvinkorviketta. Kukista saa teesekoituksiin ja rauhoittaviin jääteejuomiin kauniita pinkkejä sävyjä. Ne ovat myös sieviä koristeita jälkiruokien päällä.

Maitohorsmanlehdet sisältävät hyvän määrän C-vitamiinia, karoteenia, kuituja ja kivennäisaineita. C-vitamiinin vaikutus heikkenee kuumennettaessa, joten illan suussa maitohorsmanlehdet kannattaa nauttia kuumien juomien tai lämpimien ruokien seassa. 

Kasvitieteilijä Elias Lönnrotin Flora Fennica -teoksessa kerrotaan, että maitohorsman loppukesän siemenhaivenet sopivat myös tyynyntäytteeksi ja kehrättynä kynttilän sydämiksi. Vanha kansa seurasi maitohorsman kukista kesän etenemistä. Kukkien jälkeen tulee valkoiset haivenet, jotka enteilevät kesän lopusta.

Vadelmanlehti

Vadelmanlehdet tunnetaan kansanperinteessä rauhoittavina, rentouttavina ja supistavina. Niitä käytetään pääasiassa erilaisissa teesekoituksissa. Lehtien hiostaminen vahvistaa lehtien viehkeää ja marjaisaa tuoksua ja makua.

Vadelmanlehdet sisältävät parkkiaineita, joiden sanotaan helpottavan ripulia ja supistavan limakalvoja. Raskaina olevien tulee olla vadelmanlehtien kanssa varovaisia, sillä ne voivat lisätä myös kohdun lihasten supistelua. Kansanperinteessä lehtiä kuitenkin käytettiin raskauden loppupuolella synnytyksen käynnistämiseen. Kohdun lihaksia rentouttavista vadelmanlehdistä voi saada apua myös kivuliaisiin kuukautisiin.

Vadelmanlehtiteetä kannattaa keittää iltaisin isompi satsi, sillä teestä tulee jäähdyttyään ihoa pehmittävää, ihon ärsytystä lievittävää ja supistavaa kasvovettä. Vadelmanlehdet sopivat erinomaisesti myös lokoisiin kylpyihin ja täyteläisiin yövoiteisiin.

Kanervankukka

Kanervankukkia, -nuppuja ja nuoria versoja voi käyttää niin yrttiteeaineksina kuin erilaisten ruokien koristeina. Kukista valmistettua teetä on pidetty perinteisesti rauhoittavana, mutta myös sen miellyttävä maku lepyttää maistelijansa. Iltateen lisäksi kanervankukat sopivat sulostuttamaan rauhoittavia kylpyjä.

Kanerva saattaa lisätä virtsaneritystä, ja kansanperinteessä sitä on käytetty myös virtsatietulehduksien hoitoon. Vadelmanlehtien tavoin kanervankukat sopivat iltaisin siveltävän kotikosmetiikan valmistukseen ja kylpyihin. Kanerva sisältää arbutiinia, jota käytetään muun muassa couperosan ja ikääntyvän ihon hoidossa.

Kanerva on rohtokasvi, joten sisäisesti sitä tulisi käyttää ainoastaan pienissä määrin. Kanervaa ei suositella raskaana oleville. Kanervankukkia saa poimia jokamiehenoikeuksien nojalla, mutta varpukasvien muiden osien keräämiseen tarvitsee maanomistajan luvan.

Sievissä kanervankukissa on lempeä tuoksu ja pehmeä maku. 

Humalankäpy

Etelä- ja Keski-Suomen ranta- ja puronvarsilehdoista lähtöisin olevaa humalaa käytetään oluen maustamiseen katkeran mutta makean makunsa ja rehevän tuoksunsa vuoksi. Kasvilla on myös rentouttavia ominaisuuksia, ja siksi humalankäpy sopii erityisen hyvin erilaisiin iltateesekoituksiin ja -juomiin muiden rauhoittavien yrttien kera.

Humalankäpyjen rauhoittava vaikutus perustuu niiden sisältämiin eteerisiin, haihtuviin öljyihin, joita on hyödynnetty kansanperinteessä myös lemmennostatuksessa. Humalankävyt sopivat mainiosti iltakylpyihin, ja kansanperinteessä niitä sujautettiin myös tyynyn alle edistämään unentuloa.

Humalankävyt saattavat vaikuttaa joillakin ihmisillä estrogeeniin

Teksti: Pauliina Toivanen

Kuvat: Ottilia Orenius