Puhtia punajuuresta - punajuuren terveyshyödyt pähkinänkuoressa

Punajuuri (Beta vulgaris) on varsinainen voimanpesä, joka on viime aikoina noussut suureen suosioon etenkin urheilijoiden keskuudessa.
Punajuuri on varsinainen voimanpesä, joka on viime aikoina noussut suureen suosioon etenkin urheilijoiden keskuudessa. Punajuuren terveyshyödyt blogissa!
Suorituskykyä nostava punajuuri tehostaa maksan ja munuaisten toimintaa. Siksi ravinteikas ja kehoa puhdistavakin punajuurimehu kuuluukin monen mehupaastoajan vakiokulauteltavien joukkoon. Punajuurimehusta ovat innostuneet kovasti myös kuntoilijat ja urheilijat - USA:ssa ja Englannissa jo useita vuosia sitten mutta nyt myös Suomessa. Joissain eurooppalaisissa ammattijalkapallojoukkueessa punajuurimehu on jo tovin ollut vakiojuomana - ja varsin hyvästä syystä.

Treenejään trimmaavia kiinnostaa erityisesti punajuuren suorituskykyä nostavat ominaisuudet, jotka johtuvat pitkälti sen sisältämästä nitraatista. Punajuuren on tutkittu tuovat puhtia urheilusuorituksiin melkein yhtä paljon kuin laajalti urheiluravinteena käytetyn kreatiinin.

Punajuuri on myös sydämen asia: punajuuresta tehtyä mehua nautittaessa verisuonet laajenevat, jolloin sydämen kuormitus kevenee ja sykkeet pysyvät matalammalla. Kun sydän ei treenatessa joudu niin koville, ihminen jaksaa pitkiäkin urheilusuorituksia paremmin ja palautumisaikakin lyhenee. Punajuurimehun kuleuttelu saattaa petrata hapenottokykyä jopa useita prosentteja, joka on merkittävää kovalla tasolla kamppailtaessa. 

Kestävyysurhelijoiden lisäksi myös voimailupiireissä aletaan uskoa punajuuren mahtiin. Punajuuren sisältämä nitraatti muovautuu kropassa nitriitin kautta typpioksidiksi, joka saa veren virtaamaan lihaksissa vuolaammin. Voimailutulokset saattavat tämän seurauksena parantua, palautuminen helpottua ja lihasmassan hankkiminen edistyä aiempaa paremmin.

Punajuurimehua kannattaa nauttia vaikkei voimailija tai himotreenaaja olisikaan. Punajuurimehu edistää maksan ja munuaisten toimintaa sekä on hyväksi suoliston bakteerikannalle ja vastutuskyvylle. Ja mikä parasta: punajuurimehu maistuu mahtavalta!
Voelkelin maitohapatettu punajuurimehu on vatsaa hellivä voimajuoma.