Nokkosen ylistys

Kyllä on nokkonen villivihannestemme aatelia! Se on huikean ravintorikas kasvi, joka sisältää mm. rautaa seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatti, piitä 60 kertaa enemmän kuin lehtisalaatti, kalsiumia kolme kertaa enemmän kuin maito ja C-vitamiinia viisi kertaa enemmän kuin appelsiini. Ja mikä parasta nokkosta on runsaasti saatavilla pitkin poikin pientareita! Ainakin Etelä-Suomessa alkaa olla mitä oivallisin aika nokkosten noukintaan.
Nokkonen on ravintorikas villivihannes.

Itsestään selvää lienee, että nokkosjahtaajan kannattaa pidättäytyä keräämästä tuota luonteikasta luonnonanninta teiden tai koiranulkoilutusreittien lähettyviltä. Puhdas nokkonen on paras nokkonen, luonnollisesti. Nokkossadon helmiä ovat monen mielestä aivan nuorten nokkosten ensimmäiset lehdet, joita saa saaliikseen jo varhain keväällä. Kun kesä on edennyt pidemmälle, kannattaa nokkosesta kerätä lähinnä vain ylimmäiset, nuorimmat kasvustot.

Ennen ruuaksi valmistamista nokkoset on syytä ryöpätä eli nopeasti kiehauttaa, jotta lehden alapinnan poltinkarvat tuhoutuvat ja samalla myös mahdolliset nitraatit liukenevat keitinveteen. Nokkosta voit vallan mainiosti käyttää kotikokkauksessa melkein mihin tahansa – esimerkiksi korvaamaan pinaatin reseptissä kuin reseptissä. Tämän juttusen lopusta löydät muutamia hyviksi havaittuja nokkosreseptejä.

Jos et itse nokkosjahtiin ennätä, voit poimia nokkosesi Ruohonjuuresta. Hyllyiltämme löydät näppäräkäyttöisen nokkosjauheen sekä kuivattuja nokkosenlehtiä. Nokkosjauhe sopii erityisen hyvin smootheihin ja ruuanlaittoon. Nokkosenlehdistä voit keittää rautarikasta teetä tai ripotella niitä vaikka ruoka-annoksen päälle sormissa hiukan muserrettuina. 

Nokkonenhan päihittää pinaatin mennen tullen: nokkonen pitää sisällään rautaa on neljä, kalsiumia seitsemän ja kuitua kolme kertaa enemmän kuin pinaatti! Kyllä olisi Kippari-Kallekin ihmeissään kun nokkosensyöjän kohtaisi! 

Mitäs iloa siitä nokkosesta sitten oikein olikaan?

Tässäpä lyhyt kertaus nokkosen ansioihin. Rautapitoisena ja ravinteikkaana nokkonen lisää vastustuskykyä ja vahvistaa elimistöä jaksamaan kehon mullistukset ja kovatkin koitokset. Nokkonen sisältää roppakaupalla vitamiineja (A, C, E, K, B1, B2, B3, foolihappo), kivennäisaineita (kalsium, kalium, magnesium, mangaani, rauta, sinkki), flavonoideja ja klorofylliä eli lehtivihreää. Nokkosessa piilee myös runsain määrin antioksidantteja (C- ja E-vitamiineja, karoteenia, seleeniä, sinkkiä, mangaania ja lisäksi useita flavonoideja). 

Nokkosen sisältämät eri antioksidantit tukevat toisiaan, jolloin niiden kokonaisvaikutus on parempi kuin yksittäisen antioksidantin. Ne estävät muun muassa kolesterolin hapettumista eli sakkautumista, joka voi aiheuttaa tukkeumia verisuonissa. Antioksidantit auttavat myös typpioksidin muodostumisessa, mikä on tärkeää verisuonten toiminnalle, kunnolle ja kimmoisuudelle. 

Nokkosessa on myös runsaasti vatsaakin vaalivaa kuitua: esimerkiksi kuivatussa lehdessä 25 %, josta 35 % liukenevaa kuitua. Nokkonen on paitsi reilu ja rehti ruoka-aines, myös mitä mainioin ravintolisä, koska siinä on runsaasti, monipuolisesti ja tasapainoisesti erilaisia ihmisen elimistölle tärkeitä ravintoaineita. 

Nokkonen parantaa verenkiertoa ja lisää vastustuskykyä. Se lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää ja parantaa verenkiertoa (erityisesti pintaverenkiertoa). Nokkosen nauttiminen kiihdyttää myös aineenvaihduntaa ja antaa kuona-aineille kyytiä! Lisäksi nokkonen rauhoittaa keskushermostoa ja lievittää kipuja.

Vegaaninen nokkospesto tuoreista nokkosista

5 dl tuoreita nokkosia

2 dl cashew-pähkinöitä

1 dl oliiviöljyä

  •     1/2 tl - maun mukaan suolaa
  •     2 tl sitruunamehua
  •     1/2 dl oluthiivahiutaleita

Liota cashew-pähkinöitä ainakin tunnin ajan (mielellään jopa yön yli). Kaada pähkinöistä sitten vesi pois ja huuhtaise ne. 

Huuhtele tuoreet nokkoset juoksevassa vedessä ja kiehauta niitä kattilassa muutaman minuutin ajan. 

Laita cashew-pähkinät, kiehautetut nokkoset, oliiviöljy, suola ja sitruunamehu astiaan ja sauvasekoita tasaiseksi tahnaksi. Jos tahna on liian paksua, lisää vettä tarvittava määrä. Lisää lopuksi sekaan vielä oluthiivahiutaleet ja sekoita tasaiseksi. Tarkasta suolapitoisuus ja lisää suolaa tarvittaessa. Nauti pastan kaverina tai vaikkapa levitteen leivän päällä.

Nokkos-perunamuusi

  • 800 g perunoita kuorittuina ja lohkottuina
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1,5 dl (kasvis) maitoa
  • 1-2 rkl nokkosjauhetta
  • ruususuolaa maun mukaan
  • ripaus mustapippuria 

Nakkaa perunat kattilaan ja lorota päälle kylmää vettä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna perunoiden kiehua kypsiksi (15- 20 minuuttia). Valuta vesi pois kypsistä perunoista ja soseuta perunat lisäten joukkoon soijamaitoa ja öljyä sekä nokkosjauhetta. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile maukkaana lisukkeena. 

Nokkos-linssipihvit

  • 4 dl kasvisliemikuution kanssa keitettyjä punaisia linssejä
  • 1 paprika pilkottuna
  • 2- 3 rkl kuivattua nokkosrouhetta
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • soijakastiketta
  • mustapippuria ja cayennepippuria
  • kikhernejauhoa taikinan jämäköittämiseksi
  • oliiviöljyä paistamiseen

Sekoita ainekset ja lisää kikhernejauhoa, jos taikina vaikuttaa turhan löysältä. Paista pihvit molemmin puolin pannulla runsaassa oliiviöljyssä. 

Nopsa nokkoskastike

  • 2 isohkoa sipulia silputtuna
  • 2 rkl öljyä
  • 2 dl (kasvi)kermaa
  • 2 dl vettä
  • 2 dl tuoretta nokkosta ryöpättynä
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • tiraus sitruunamehua
  • yrttisuolaa maun mukaan 

Kuullota sipulisilppu öljyssä paistinpannulla. Lisää sekaan vesi, soijakerma, nokkoset ja mustapippurirouhe. Kuumenna kiehuvaksi ja kypsentele sekoitellen muutaman minuutin ajan. Mausta kesäinen kastike vielä yrttisuolalla ja sitruunasta puristamallasi mehulla. Nauti vaikkapa keitettyjen perunoiden kyytipoikana!

 Nokkossadon helmiä ovat nuorten nokkosten ensimmäiset lehdet.

Nokkosta avuksi myös  ihon kutinaan

Tiesitkö, että nokkonen rauhoittaa ihon kutinaa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin käytettynä? Parhaan tehon saat ihosi iloksi nauttimalla nokkosen vaikutuksista kumpaakin kautta. Suosittelemmekin siis lämpimästi Suomen luonnon supertähteä monipuoliseen, päivittäiseen käyttöön!

Kotimainen nokkosjauhe maistuu mainiolta ripoteltuna esimerkiksi ruoka-annosten päälle (tai sujautettuna ruuan joukkoon valmistusvaiheessa). Näin saat siis nokkosta nautituksi varsin vähällä vaivalla!

Ulkoisesti nokkosen iloista voi helposti hyötyä vaikkapa Madara-sarjan Nokkonen DD-voiteen avulla. Tämä suuren suosion saavuttanut mahtivoide laittaa luonnollisen stopin ihon ärtyneisyydelle ja helpottaa merkittävästi myös ihon kuivuutta.  Syväkosteuttava Nokkonen DD-voide on tuoksuton tuttavuus, joka sopii ihan koko perheen käyttöön: kasvoille, huulille sekä vartalolle.

Nokkonen on rautapitoinen, vanttera voimantuoja! Tiesitkö, että vaatimattoman näköinen nokkonen vahvistaa immuniteettia sekä edistää sydämen ja eturauhasen hyvinvointia? Samaan hengenvetoon nokkonen tekee myös hyvää myös nivelille, luustolle, kynsille ja hiuksille. Hengitysteitäkin hoitava voimakasvi uudistaa ja hoivaa kehoa monipuolisesti. Se on siis elinvoimaasi lisäävä valinta, josta kehosi kiittää ja kumartaa!