NAC vahvistaa vastustuskykyä ja suojaa soluja

N-asetyylikysteiini eli NAC on elimistölle tärkeän kysteiini-nimisen aminohapon vahva ravintolisämuoto, jota kehomme tarvitsee etenkin kroppamme voimakkaimman antioksidantin, glutationin muodostumiseen.
N-asetyylikysteiini, NAC on elimistölle tärkeän kysteiini-aminohapon vahva ravintolisämuoto, jolla saadaan vastustuskykyä kohennettua luonnollisesti.

Kroppamme immuunijärjestelmän tärkeimpiä aineita on solujen glutationi. Glutationi on kolmen aminohapon muodostama valkuaisaine (tripeptidi), joka suojaa elimistöämme viruksia, bakteereita, myrkkyjä ja monenlaisia sairauksia vastaan. Murkinapuolella glutationia on reippaat määrät esimerkiksi vesimelonissa, avokadoissa, sitrushedelmissä, mansikoissa, perunassa ja perunoissa. Tuoreita kasviksia ja hedelmiä tulisikin nauttia oikein olan takaa joka päivä, jotta glutationin riittävä saanti varmistettaisiin. Glutationia on Ruohonjuuresta saatavilla myös kapselina.

Glutationissa rakennusaineena komeileva kysteiini-aminohappo joka myös yksinään on tehokas antioksidanttisuoja. Glutationitason nostamiseksi voidaan NAC:ia eli N-asetyylikysteiiniä siis ottaa ravintolisänä. Näin saadaan vastustuskykyä kohennettua luonnollisesti.

Antioksidanttisuojana mainetta niittänyttä kysteiinia käytetään myös hengitystiesairauksien hoidossa, hedelmällisyyden tukemisessa ja aivojenkin hyvinvointia edistämässä. NAC-aminohappolisästä hyötyvät myös homeelle altistuneet.  

Antioksidanttiklinikan lääkärinä yli 30 vuotta toimineen Kaarlo Jaakkolan mukaan tutkimukset viittaavat siihen, että N-asetyylikysteiinillä (NAC) on verisuonten kalkkeutumista estävä vaikutus. NAC saattaa vaikuttaa kovettuneisiin valtimoihin korjaavasti ja estää LDL-kolesterolin hapettumista.

Lisäksi on huomattu, että NAC saattaa estää myös sytostaattihoidon ja sädehoidon sivuvaikutuksia. NAC kohottaa glutationitasoja keuhkoissa, munuaisissa, maksassa, aivoissa ja luuytimessä. Siksi sillä onkin todettu olevan elimistön ikääntymistä vähentäviä vaikutuksia.

Myös monet homeille altistuneet ovat saaneet NAC:ista hyötyä hyvinvointinsa tueksi. NAC auttaa myrkkyjen poistossa ja suojelee elimistöä vaurioilta. NAC antaa mm. maksalle ja aivoille suojaa esimerkiksi alkoholin, tupakan, lääkkeiden ja  myrkyllisten yhdisteiden aiheuttamilta vaurioilta. Se on todettu olevan myös käyttökelpoinen “vastalääke” maksalle haitallisen parasetamoli-särkylääkkeen yliannostuksen estossa ja hoidossa.

NAC:in erityisalaa on monenlaiset hengitystiesairaudet, joissa glutationin määrä yleensä vähenee. NAC:in on havaittu vähentävän liman sitkeyttä ja lisäävän liman määrää, jolloin yskiminen helpottuu. Kroonisissa keuhkoputkentulehduksissa NAC:ista on ollut myös apua.

Parhaiten NAC tehoaa seleenin, C- ja E-vitamiinin kanssa yhdessä.