Miksi versottaa ja idättää?

No siksi, että kotona kasvatetut versot ja idut ovat taatusti tuoretta luomulähiruokaa. Versoissa on kosolti enemmän ravintoaineita kuin täyskasvuisissa kasveissa.
Miksi versottaa ja idättää?

Versotus ja idätys ei ole vaikeaa. Tarvitset vain: astian, siemeniä, vettä ja vähän huolenpitoa. Tässä vinkit, joilla päästä alkuun.

Miksi joitakin siemeniä idätetään ja toisia versotetaan?

Periaatteessa kaikkia syötäväksi tarkoitettuja siemeniä voi sekä idättää että versottaa. 

Versoissa eli viidestä kymmeneen päivää kasvaneissa kasveissa ravintoaineet ovat kuitenkin huipussaan. Marylandin ylipiston muutaman vuoden takaisessa tutkimuksessa selvisi, että versoissa voi olla 4-40 kertaa enemmän ravintoaineita kuin täyskasvuisissa kasveissa. Tästä syystä kannattaa ensisijaisesti suosia versottamista.

Minkälainen astia kannattaa valita?

Versotukseen ja idätykseen kannattaa valita erilliset astiat. Versotukseen parhaiten soveltuvissa astioissa on siemenille ritilä ja alla tilaa vedelle. Versotusastioita on verrattain vähän tarjolla. Idätysastiat ovat puolestaan suunniteltu niin, että ituja on helppo huuhdella ja ylimääräinen vesi valuu astiasta idätyksen aikana pois. Suurin osa markkinoilla olevista astioista soveltuu parhaiten idätykseen.

Miksi käyttää idätyskäyttöön tarkoitettuja siemeniä?

Idätyskäyttöön varta vasten tarkoitetut siemenet itävät yli 90 prosenttisesti ja lähes samanaikaisesti. Ruoaksi tarkoitettujen siementen itävyys voi olla vain 60-70 prosentin luokkaa. Ero näiden siementen itävyydessä johtuu siitä, että idätyskäyttöön tarkoitettujen siementen ja ruokasiementen vaatimukset ovat erilaiset. Ruokasiemeneltä ei vaadita itävyyttä, siksi niiden itävyys voi olla heikompi. Idätyskäyttöön tarkoitetut siemenet ovat käyneet läpi tarkemman laatuseulan, jolla on pyritty varmistamaan, että siemenet todella itävät.

Mitä siemeniä kannattaa versottaa?

Kaikki siemenet eivät ole samanlaisia. Joidenkin kasvien siemenet itävät nopeammin ja helpommin kuin toisten. Aloita siksi helpoista ja siirry asteittain vaikeampiin siemeniin. Helppoja ja nopeita versotettavia ovat esimerkiksi: sinimailanen eli alfalfa, rohtosarven apila sekä retiisi. Kokeile ennakkoluulottomasti eri kasvilajikkeita kun taidot karttuvat. Parsakaali ja muut kaalilajikkeet ovat erinomaisia versotettavia, mutta huomioi, että niiden siemenet ovat herkkiä liialle kosteudelle. Juuresten vihreät osat ovat jopa mukuloita terveellisempiä, joten niitä kannattaa ehdottomasti versottaa. Yrtit ovat versotukseen liian hitaita. Chia ja hamppu ovat erittäin vaikeita, lähes mahdottomia. 

Mullassa voi hyvin versottaa myös hernettä, auringonkukkaa, härkäpapua sekä viljoja kuten vehnänorasta.

Mitä siemeniä kannattaa idättää?

Hyviä idätettäviä siemeniä ovat esimerkiksi mung-papu, kokonaiset vihreät ja punaiset linssit sekä herneet. Nämä ovat palkokasveista kaikkein vatsaystävällisimmät. Mung-papujen antiravinteet vähenevät idätettäessä 37 prosentista 5 prosenttiin, ja linssien 25 prosentista 6 prosenttiin. Hanki enemmän tietoa muista pavuista ennen kuin ryhdyt niitä idättämään. Jotkin isommat pavut ja kikherneet eivät sovellu idätykseen, sillä niiden antiravinteet eivät vähene tarpeeksi ilman keittämistä. Huomioi, että esimerkiksi isoista härkäpavuista tulee erittäin maukkaita versoja, joten älä idätä niitä.

Mistä lisää tietoa?

Tule mukaan Facebookin Ituhippi-ryhmään keskustelemaan versotuksesta ja idätyksestä.

Näin versotat vesiversotusastiassa

Versotusastian tulee aina olla täysin puhdas ennen kuin aloitat versotuksen. Desinfioi versotusastia kaatamalla kiehuvaa vettä hetkeksi astiaan. Näin astiaan ei jää edellisestä versotuskerrasta mitään eloperäistä muodostamaan bakteereja.

Versotukseen soveltuvat esimerkiksi: sinimailanen eli alfalfa, parsakaali, rohtosarviapila sekä kaikki kaalit ja juurekset. Mittaa reilu teelusikallinen tai vajaa ruokalusikallinen siemeniä siivilään. Pese siemenet juoksevan veden alla. 

Suorita siemenille helppo ja nopea kotipastörointi, jolla varmistat, ettei siementen pintaan jää epäpuhtauksia. Upota siivilässä olevat siemenet noin 80 asteiseen veteen 20 sekunniksi. Huuhtele siemenet heti tämän jälkeen kylmässä vedessä.

Asettele siemenet versotusastian ritilälle tasaisesti kauttaaltaan.

Lisää vettä versotusastiaan niin, että siemenet peittyvät. Anna siementen liota esimerkiksi yön yli. Liottaminen valmistaa siementä itämään. 

Vaihda vesi liotuksen jälkeen. Lisää versotusastiaan sopivasti vettä. Ennen kuin siemenet ovat itäneet voit pitää astiassa sen verran vettä, että ritilä peittyy. Sen jälkeen kun siemeniin on muodostunut pieniä juuria, siementen ei tule enää lillua vedessä, vaan astiassa tulee olla vettä vain niin, että juuret osuvat veteen.

Vaihda versotusastian vesi aamuin-illoin. Huuhtele versoja varovasti juoksevan veden alla veden vaihdon yhteydessä. Veden vaihtojen välissä voit halutessasi myös sumuttaa versoja.

Korjaa sato kun versot ovat ravinteikkaimmillaan 5-10 kasvupäivänä. Ota käyttöön vain sen verran versoja kun tarvitset. Versojen juuretkin ovat syötäviä, joten vedä versot varovasti versotusastian ritilästä irti. Huuhtele versot juoksevan veden alla vielä kertaalleen ennen syöntiä. Versojen jääkaappisäilytys on turhaa.

Lisävinkkejä:

  • Älä aliarvioi hygienian merkitystä! 
  • Idätysvaihe ei vaadi pimeyttä.
  • Epäsuora päivänvalo on parasta versoille. Vuoden pimeimpänä aikana voit käyttää keittiön valoa apuna. 
  • Paras idätyslämpötila on 18–24 astetta.

Näin idätät 

Mittaa idätysastiaan soveltuva määrä siemeniä. Määrä vaihtelee astioista riippuen. Idätykseen soveltuvat esimerkiksi: mung-pavut, linssit ja herneet. Pese siemenet siivilässä juoksevan veden alla. 

Suorita siemenille helppo ja nopea kotipastörointi, jolla varmistat, ettei siementen pintaan jää epäpuhtauksia. Upota siivilässä olevat siemenet noin 80 asteiseen veteen 20 sekunniksi. Huuhtele siemenet heti tämän jälkeen kylmässä vedessä.

Idätysastian tulee aina olla täysin puhdas ennen kuin aloitat idätyksen. Desinfioi idätysastia kaatamalla kiehuvaa vettä hetkeksi astiaan. Näin astiaan ei jää edellisestä versotuskerrasta mitään eloperäistä muodostamaan bakteereja.

Kaada siemenet idätysastiaan ja lisää astia täyteen vettä. Anna siementen liota esimerkiksi yön yli. Liottaminen valmistaa siementä itämään. Kaada liotusvesi liotuksen jälkeen pois ja huuhtele siemenet. Itäminen alkaa.

Huuhtele siemenet tämän jälkeen kolmesti päivässä juoksevan veden alla. Valuta ylimääräinen vesi pois huuhtelun yhteydessä. Jäljelle jäävä pieni ylimääräinen vesimäärä valuu idätysastiasta huuhtelukertojen välillä pois.  

Idut valmistuvat parissa päivässä. 

Säilytä valmiit ja kuivat idut jääkaapissa enintään muutaman päivän.

Lisävinkkejä:

Huomioi, että eri idätysastiat voivat olla varsin eri kokoisia, joten tarkka siemenmäärä kannattaa tarkistaa idätysastian ohjeesta.

Huomioi, että viljoissa, pähkinöissä ja kuorettomissa auringonkukan siemenissä voi olla merkittävästi lyhyemmät liotusajat kuin yllä mainitussa yleisohjeessa. Seuraa siksi idätysastiasi ohjetta liotusajoista.

Huomioi myös, että viljat, pähkinät ja kuorettomat auringonkukan siemenet itävät merkittävästi nopeammin kuin yllä mainitussa yleisohjeessa. Seuraa siksi idätysastiasi ohjetta itujen valmistumisesta.


Tavallisimmat ongelmatilanteet Siemenet eivät idä

  • Siemenet ovat kuivuneet 
  • Siemenet ovat hukkuneet 
  • Siemenet ovat vanhoja
  • Ulkomaiset ruokasiemenet ovat säteilytetty
  • Epätasainen itäminen
    - Osa siemenistä ovat kuivuneet
    - Ruokasiemenissä merkittävästi heikompi itävyys, itävyys vain 60-70 %
  • Keltaiset lehdet
    - Ravinteet ovat loppuneet
  • Pitkät hennot varret
    - Versot ovat saaneet liian vähän valoa
    - Versot ovat saaneet liikaa lämpöä
  • Home
    - Siemenet ovat olleet liian kosteita
    - Astiassa on liikaa siemeniä
  • Paha haju
    - Liika kosteus on johtanut mätänemiseen

        Ituhipin oma versotusinnostus alkoi Ruohonjuuresta

        Työskennellessäni Luxemburgissa vuonna 2014 olin erittäin innostunut superfoodeista. Joululomani aikana oli päättänyt ostaa Ruohonjuuren tyhjäksi superfoodeista. Kävin ystäväni kanssa läpi Ruohonjuuren jokaisen hyllyn suurennuslasin tarkkuudella. Puutarha-alalla työskentelevä ystäväni otti hyllyltä alas versotusastian. Katselimme molemmat sitä, pohdimme ja päätimme lopulta kokeilla – siitä tämä versotus innostus sitten lähti konkreettisesti liikkeelle. 

        Tähän mennessä olen kokeillut lähes kaikki markkinoiden idätys- ja versotusastiat ja versottanut noin kolmeakymmentä erilaista kasvilajiketta. Omia suosikkejani ovat parsakaali, härkäpapu, kaalirapi, punakaali, keräkaali, nauris, mangoldi, mustajuuri, punajuuri, rucola sekä eri retiisit. 

        Tarvikkeet versotukseen ja idätykseen Ruohonjuuresta!

        KIRJOITTAJA: Heidi Kiikka