Maustekaappi on lääkekaappi

Luomukaneli on tervehdyttävä nautinto. Puhtaassa muodossaan antioksidanttirikkaudellaankin paistatteleva kaneli on terhakoittavan terveellisen maustaja, jolla on mm. ainutlaatuinen vaikutus verensokeriin. Kanelitee on varsinkin hurmannut Ruohonjuuren asiakkaat.
Maustekaappi on lääkekaappi
Kun alkuviikosta sain eteeni kuvassa komeilevan, Pukka-sarjan Kolmen kanelin teen, menetin sydämeni oitis. Tuo aistikas teenautinto oli niin herkullista, että kuin huomaamatta kiskoin kitusiini päivän aikana helpostikin viisi isoa mukillista tuota uljasta uutuusjuomaa. Kun teen maku todella oli enemmän kuin kohdallaan, ja kulutuskin koko lailla tapissaan, päätin tutustua kanelin terveysvaikutuksiin. Kun kaneli kerran maistuu niin messevältä, olisi tosi kiva, jos se olisi vielä terveellistäkin. Ja niinhän se olikin!


Kun James A. Duke listasi Parantavien ruokien oppaassaan 12 kaikkein terveellisintä ja kaikkein parhaiten tauteja karkoittavaa ruokaa, oli kaneli tiukasti mukana menossa. Kaksitoista muuta terveysruokien tehotusinaan kirjattua olivat: granaattiomena, huulikukkaiskasvit (joihin kuuluvat mm. mintut, laventeli, timjami, rosmariini, oregano, salvia, basilika ja sitruunamelissa), inkivääri, kurkuma, paprikat, pavut, saksanpähkinät, sipulit, sitrushedelmät ja kofeiinia sisältävät elintarvikkeet.


Koska mukana oli huomattavan paljon mausteina käytettäviä kasveja, voidaan hyvinkin todeta maustekaapin olevan luonnonmukaisia ratkaisuja suosivien ihmisten lääkekaappi!Kaneli on yksi maailman vahvimmista antioksidanteista


Mutta nyt keskitytään kaneliin, tuohon herkullisen makuiseen mausteeseen, jonka lukuisat hyvää tekevät terveysvaikutukset voivat hyvinkin yllättää! Kanelin terhakoittava terveellisyys on saattanut painua villaisella senkin takia, että monet kaneliset kokemukset eivät varsinaisesti ole sieltä kaikkein terveellisimmästä päästä - esimerkiksi korvapuustit. Mutta puhtaassa muodossaan antioksidanttirikkaudellaankin paistatteleva kaneli on terhakoittavan terveellisen maustaja, jolla on mm. ainutlaatuinen vaikutus verensokeriin.


Sisältämänsä MHCP-flavonoidiyhdisteen ansiosta kaneli hallitsee verensokeria erinomaisen tehokkaasti. Kanelin MHCP-flavinoidi aktivoi solujen insuliinireseptorit, mikä auttaa niitä ottamaan vastaan varensokeria energian saamiseksi. Kanelilla on siis todettu olevan diabetesta torjuvia vaikutuksia. Joidenkin tutkimusten mukaan kanelilla on myös kolesterolia alentava vaikutus.


Kanelia on varsin helppoa ja herkullista lisätä ruokavalioonsa. Sitä voi huoletta ja isolla ilolla sekoitella smoothien, villin, jogurtin, puuron tai minkä tahansa joukkoon - kannattaa kokeilla kanelia myös pääruokien ryydittäjänä. Esimerkiksi nepalilainen keittio Malai Koftineen on kuin ylistys kanelin iloille! Koska Malai Koftaan käytetään myös muutamaa muuta terveystusinan ainetta -inkivääriä, valkosipulia ja kurkumaa- aion jatkossa herkutella nepalilaisissa ravintoloista ns. terapiamielessä ;)


Mutta todella tehokas ja helppo tapa syödä kanelia on juoda sitä. Ruohonjuurenkin teehyllyyn melkeinpä pursuavat teelaaduista, joissa ainakin yhtenä ainesosana on käytetty kanelia.


Niin ja kannattaa huomata tietysti tämä: Ruohonjuuressa myymme vain ceylon-kanelia, joka ei sisällä melkein ollenkaan terveydelle ei-niin-hyvää kumariinia (jota sen sijaan perusmarkettien cassia-kanelilajike on melkeinpä pullollaan).


Kaikki kunnia siis luomulaatuiselle ceylon-kanelille - se taistelee puolellasi, rinta rottingolla kaikkea pahaa vastaan!


PS: Tiesitkö, että kanelitankoa voi imeä kuin tikkaria. No testaa vaikka itse - se onnistuu ihan helposti ;)