Matcha on terveyttä tulvillaan!

Matcha (抹茶, maccha) on arvokas pala japanilaista historiaa ja elävää teekulttuuria. Se on hienoksi jauhettua vihreää teetä, joka hauduttamisen sijasta vispataan suoraan veteen sakeaksi seokseksi, jonka pintaa kaunistaa ihanteellisesti tiivis kerros vaahtoa.
Matcha on terveyttä tulvillaan!

Matcha on perinteiseen tapaan valmistettuna intensiivinen, ainutlaatuinen makuelämys, ja se vaikuttaa monta kertaa voimakkaammin kuin sama määrä normaalia teetä.


Keväällä ennen poimintaa matchaan käytettävät pensaat suojataan auringonpaisteelta, minkä aiheuttamat reaktiot kasvin nuorissa kärkilehdissä antavat matchalle sen ominaisen pehmeyden ja vivahteikkuuden.

Poiminnan jälkeen lehdet perataan ruodeista ja sitten jauhetaan kivimyllyillä huolellisesti erittäin hienojakoiseksi, kirkkaanvihreäksi pulveriksi. Myös tavallista, ei niin tarkasti käsiteltyä vihreää teetä jauhetaan ja myydään matchan nimellä, mutta se on lähes aina kitkerän makuista, väriltään kellertävää, eikä se yleensä vaahtoudu kunnolla.


Aito seremoniatason matcha erottuu siis selvästi edukseen, joskin edullisemmilla teejauheilla on roolinsa erinomaisena väri- ja makuaineena muissa juomissa ja ruuissa.


 


Tämä kirjoitus keskittyy matchan alkuperäiseen, veteen vispattavaan muotoon, jossa korkealaatuinen teejauhe pääsee upealla tavalla oikeuksiinsa.

Perinteisen matchan valmistaminen on itse asiassa hyvin vaivatonta– ja juominen terveellisempää – verrattuna kahviloiden ja median popularisoimiin matchalatteihin.


Matcha valmistuu lyhykäisyydessään näin:


1. Annostele 1,5–2 grammaa jauhetta kulhoon.

2. Kaada tilkka kylmää vettä kulhoon ja sekoita tasaiseksi seokseksi.

3. Kaada vajaa desilitra kuumaa vettä kulhoon ja vispaa nopeasti edestakaisin: alkaa syntyä vaahtoa.

4. Tee on valmista, kun olet saanut vaahdon kykyjesi mukaan mahdollisimman kuohkeaksi ja tiiviiksi.

Tarkemmat ohjeet löytyvät seuraavilta sivuilta. Tervetuloa matchan pariin!

MATCHAN VALMISTAMINEN


Hyvän matchan tekemiseen ei minimissään tarvita muuta erityistä kuin kulho ja vispilä.

Parhaan tuloksen saa perinteisellä bambuvispilällä, ja hyvän kulhon tunnistaa siitä, että sen pohjalla on tarpeeksi tilaa jämäkkään edestakaiseen vispaamiseen, ja että vispilää pystyy kuljettamaan kulhonpintaa vasten sujuvasti ja hellästi. Kulhon halkaisijan olisi hyvä olla vähintään 10 cm.


Matchan perinteistyyliseen valmistamiseen on olemassa virallisempia ja monivaiheisempia tapoja, mutta tällä ohjeella pääset erittäin hyvin alkuun vähäisellä vaivannäöllä ja varustuksella.

OHJE:

Aloita veden kuumentaminen ja kasta vispilä.

Mittaa kulhoon 1,5–2 grammaa/2 matchalusikallista/1 teelusikallinen matchaa.

Bambuvispilän käyttöiän pidentämiseksi on hyvä kastaa se ennen käyttöä, jotta sen harjakset kestäisivät taipumista paremmin.

Perinteinen annostelusuhde teejauheelle ja vedelle on 1,5–2 grammaa jauhetta noin 0,8 desilitraan vettä. Silloin vaahdosta tulee varmasti runsasta, ja teen maku on vahva. Matchan saa kuitenkin vispattua hyvin vielä reilulla desilitralla vettä tai pienemmällä määrällä jauhetta, joskin hyvän vaahdon aikaansaaminen vaatii silloin enemmän työtä.

Kaada jauheen sekaan tilkka (noin 0,2 dl) kylmää vettä ja sekoita vispilällä hellästi tasaisen paksuksi seokseksi. Ympyrä- ja edestakaisen liikkeen vuorottelu toimii hyvin. Nopeastikin voi sekoittaa, kunhan ei rasita vispilän harjaksia liikaa.

Kaada kulhoon 0,6–1 dl vettä, jonka lämpötila on 90–100 °C.

Alkuseoksen tekeminen ehkäisee kätevästi paakut, joita syntyisi suoraan isompaan vesimäärään sekoitettuna. Kylmä vesi estää paakut tehokkaammin.

Myös teejauheen siivilöiminen estää paakkuuntumista, tosin viileä vesi myös
yksinkertaistaa kuuman veden lisäämistä, jolloin pelkkä keittäminen riittää.

Veden optimaalinen lämpötila vispaamista aloittaessa on 70–80 celsiusastetta,
joka takaa sekä kuohkean vaahdon (kuumempi on parempi) että pehmeän
maun (viileämpi on pehmeämpi). Jos teit ohjeenmukaisen alkuseoksen,
kuuman veden lisättyäsi teen pitäisi sekoittua oikeanlämpöiseksi.

Vispaa teetä nopeaan tahtiin, kunnes saat pinnalle hyvän, peittävän vaahdon, jalopuksi vispaa hie man hitaammin, jotta isommat kuplat katoavat vaahdosta.

Hyvä tapa vispata on tehdä edestakaista liikettä suoraan ylhäältäpäin pääasiassa rannetta käyttämällä. Vaahdon saaminen tiiviiksi vaatii harjoittelua harrastajiltakin, joten salli itsellesi parantamisen varaa!

Tee on nyt valmista. Nauti perinteisestä matchastasi!

VISPILÄSTÄ


Teevispilä (茶筅, chasen) on matchanvalmistuksen tärkein väline. Bambusta tehdyn vispilän runsaslukuiset harjakset ovat ohuita ja joustavia, ja se soveltuu siten erinomaisesti kulhon pintaa vasten hankaamiseen sekä vaahdon muodostamiseen ja tiivistämiseen. Muunlaiset vispilät ja sekoittimet jättävät todennäköisemmin paakkuja, eikä niillä saa aikaan parasta mahdollista vaahtoa.

Huuhtele bambuvispilä pelkällä vedellä ja anna sen kuivua hyvin käytön jälkeen. Kun painat vispilää kulhon pintaa vasten, tee se hellästi ja pakottamatta, jottei harjaksia katkea.

Uuden vispilän harjakset ovat kiharalla, ja käytön myötä ne oikenevat, mikä on normaalia. Huolellisesti pidetty vispilä voi pysyä käyttökunnossa jopa vuosia, mutta ajan myötä todennäköisyys uusimistarpeelle väistämättä kasvaa.

MATCHA ILMAN VISPILÄÄ


Matchan voi toki valmistaa ilman vispilääkin, joskin pakostikin laadun kustannuksella. Noudata annettua ohjetta, mutta korvaa vispilä vaikkapa teelusikalla. Vaahdon tekemisen sijasta riittää, että teen sekoittaa hyvin. Astian muodolla ei ole ilman vispilää niin paljon merkitystä, joten lusikkamatchat voi tehdä vaikka tavalliseen mukiin. Vaahdollista ja vaahdotonta matchaa vertaamalla huomaa, miten suuri merkitys vaahdolla on teen maussa ja suutuntumassa.

Useimmiten bambusta tehty litteä teelusikka on perinteinen väline teejauheen mittaamiseen. Yksi matchalusikallinen jauhetta painaa keskimäärin vajaan gramman. Matchalusikkaon hyvä pitää kuivana, joten käytön jälkeen vedellä huuhtelunsijasta on parempi pyyhkiä lusikka paperilla tai liinalla.

Jauheen paakkuuntuminen ehkäistään ns. oikeaoppisesti siivilöimällä se ennen käyttöä. Matchaa varten tehdyt siivilät ovat yleensä purkkeja, joissa on litteä siiviläosa sekä raaputin, mutta siivilöinnin voi suorittaa myös tavallisella teesihdillä.

Vispiläpidike (くせ直し/茶筅休め, kusenaoshi/chasenyasume)

Vispilän saa pidettyä pitkällä aikavälillä paremmin muodossa istuttamalla se kosteana vispiläpidikkeeseen, joka on ontto ja uuden vispilän muotoa myötäilevä, ja yleisimmin posliininen.

TEEN SÄILYTYS

 


Matcha on erityisen herkkä kontaktille ilman ja kosteuden kanssa, ja auki jätetyn pakkauksen sisältö menettää tuoreutensa hyvin nopeasti. Sulje siis matchapussi ja/tai purkki aina, kun olet ottanut tarvittavan määrän jauhetta.

Tee säilyy tuoreempana kylmässä, mutta yleisperiaatteena on hyvä säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa vain avaamattomia pakkauksia, jottei satu haju- tai kosteusvahinkoa.

Kun otat pakkauksen kylmästä, odota varmuuden vuoksi joitakin tunteja ennen avaamista, jottei kylmälle pinnalle tiivistyvä ilmankosteus pääse jauheeseen.

Säilytä avattu pakkaus huoneenlämmössä hajuilta ja valolta suojattuna, ja käytä se loppuun parin kuukauden sisällä, niin pääset nauttimaan teen tuoreena. Avaamaton matcha pysyy tuoreena noin vuoden.

JAPANILAINEN TEESEREMONIA


Matcha on erottamaton osa vuosisatoja vanhaa japanilaista teeseremoniaperinnettä.

Matcha oli ensin lähinnä zen-munkkien hengellinen apuväline juomana ja rituaalina, mutta pikkuhiljaa sen juomisesta ja muodollisesta, isännän vieraanvaraisuutta ja esteettistä tajua osoittavasta tarjoamisesta tuli suosittua samuraiden ja aatelisten ja lopulta muunkin kansan keskuudessa.


Japanilainen teeseremonia laajemmassa merkityksessään siihen liittyvine opetuksineen ja filosofioineen on nimeltään chadō (茶道), ”teen tie”, jota Suomen Urasenke kutsuu myös teetaiteeksi. Tätä kokonaisvaltaisempaa teenvalmistuksen ja muodollisten teetilaisuuksien tietä ja taitoa pitävät yllä teekoulukunnat, joista kolme tunnetuinta ovat Urasenke, Omotesenke ja Mushakōjisenke. Näistä Urasenke on laajimmin levittäytynyt maailmalla: juurikin Urasenken tapa on vakiintunut yleiseksi ohjenuoraksi perinteisen matchan valmistuksessa. Jos matcha ja japanilainen teetaide kiehtovat enemmissä määrin, aiheeseen voi Suomessa uppoutua teekoulukunnan kursseilla (urasenke.fi).

Teksti: Mika Hannola