Makua elämään - erikoismausteet esittelyssä

Ruohonjuuren hyllyiltä löytyy tilliä ja kanelia erikoisempiakin ryydittäjiä, joilla murkinoihinsa voi loihtia lisää ytyä. Tässä jutussa tutustutaan niistä muutamaan.
Makua elämään - erikoismausteet esittelyssä

Asafoetida

Asafoetida on sarviapilan ja hajupihkan sekoitus, joka tuo sipulimaista makua murkinoihin. Mauste onkin noussut suosituksi joogaajien ja muiden sipulia välttelevien keskuudessa - ja myös ayurvedassa asafoetida nähdään sipuleita sopivampana mausteena etenkin henkistä kehitystä tavoiteltaessa. Vatsaystävällinen asafoetida tasapainottaa ayurvedan mukaan vata- ja kapha-doshia. Siitä voi olla apua myös vatsakramppien ja ilmavaivojen lievityksessä. 

Sipulimaisen maun omaava asafoetida sopii monenlaisia ruokia ryydittämään - esimerkiksi esimerkiksi patamurkinoihin tai muhennoksiin. Perinteiseen tapaan sitä lisätään paistinpannulla lämmitetyn gheen tai öljy joukkoon, koska kuumennettaessa ainesosien maku ja vaikutukset aktivoituvat.

Sumakki

Trendimausteeksikin useaan otteeseen tituleerattu sumakki maistuu hivenen happamalta ja raikkaan sitruksiselta. Ruohonjuuressa myytävä sumakkimauste on sumakkipensaan syvänpunaisista marjoista rouhittu ryydittäjä, jossa ei ole mitään muita aineita mukana.  Sumakki toden totta säväyttää: kuuluisatkin keittiömestarit ovat sumakilla maustetuista annoksistaan kosolti kiitoksia. Hapokkaan hedelmäinen sumakki onkin trendimausteiden aatelia, joka kannattaa ehdottomasti päästää myös kotikyökkiinsä kyläilemään!

Sumakkirouhe on mitä oivallisinta ripoteltavaa salaatteihin, wokattuihin kasviksiin, itämaisiin ruokiin ja vaikka hummuksen päälle. Sumakki sopii käytettäväksi esimerkiksi kebabien, salaattien, riisin tai couscousin maustamiseen. Sumakkia voidaan käyttää myös kylmien tai kuumien voileipien mausteeksi.

Dukkah

Dukkah on egyptiläistyylinen mausteseos, jossa aineksina paistattelevat seesaminsiemenet 36%, korianteri, juustokumina, manteli, hasselpähkinä, suola, valkosipuli, timjami ja mustapippuri. Dukkahia käytetään esimerkiksi kasvis- ja liharuokien, riisin tai salaattien maustamiseen.

Kitchari-mauste

Ayurvedisen kitchari-“paastoruuan” maustamiseen suunniteltu curry-tyyppinen mausteseos, jossa ytyään antavat kumina, sinapinsiemen, kurkuma, ruokosokeri, vuorisuola, korianteri, sarviapilansiemen, asafoetida ja chili. Kitcharin ainekset tasapainottavat ayurvedisesti ajatellen kaikkia doshia.

Kitchari on ayurvedan “ihmeruoka” – ja samalla maukas ja ravitseva ateria, jota on perinteisesti käytetty kaikenlaiseen toipumiseen ja sairaudenhoitoon. Kitchari sopii mitä mainioimmin myös kevyen (kevät)paaston aikaan nautittavaksi – ja silloin se onkin siis ainoa ruoka, mitä jokaisella aterialla suuhunsa sujautellaan.