Maitohappobakteeri on bakteerimaailman hyvis!

Maitohappobakteerit ja probiootit – mitä hyötyä niistä on ja miten ne eroavat toisistaan? Ihmisen kehossa on maitohappobakteereita luonnostaan, ja tasapainoinen bakteerikanta on tärkeää hyvinvoinnille. Probiootti on puolestaan yleisnimi eläville bakteereille, joiden terveysvaikutukset on osoitettu kliinisissä tutkimuksissa. Lue lisää blogistamme!
Maitohappobakteeri on bakteerimaailman hyvis!

Mitä probiootit ovat?

Probiootit ovat eläviä bakteereja – niitä kutsutaan myös mikro-organismeiksi. Mikro-organismeja, jotka tuottavat maitohappoa sokereita hajottamalla, kutsutaan maitohappobakteereiksi. Probiootti on puolestaan yleisnimi eläville bakteereille, joiden terveysvaikutukset on osoitettu kliinisissä tutkimuksissa. Jotta maitohappobakteereita voitaisiin kutsua probiooteiksi, niiden on siis oltava ”eläviä mikro-organismeja, joilla on sopivina annoksina nautittuna myönteisiä terveysvaikutuksia”. (WHO)

Probioottien tehtävät

Vatsamme ja suolistomme vastaa jopa 70–75 prosenttisesti immuunijärjestelmästämme – ja puolet immuunijärjestelmän kannalta oleellisista soluista on suolistossa. Suolistomme bakteerikanta vaikuttaa myös oleellisesti siihen, että kehomme pystyy hyödyntämään tärkeitä ravintoaineita, tuottamaan vitamiineja ja luomaan luonnollisen suojamuurin.

Suolistossamme on luonnostaan useita miljardeja bakteereita, ja kaikilla ihmisillä on suolistossaan ainutlaatuinen bakteerikanta, joka vaikuttaa hyvinvointiin. Joskus vatsan ja suoliston mikrobiologinen kasvusto häiriintyy ja siellä luonnostaan olevat bakteerit saattavat tarvita tukea. 

Maitohappobakteerit

Missä eläviä bakteereita on?

Eläviä bakteereita on tietyissä elintarvikkeissa joko niiden valmistusprosessin ansiosta tai siksi, että elintarvikkeeseen on lisätty probiootteja. Tutuimmasta päästä lienee jugurtti, viili, kefiiri, hapatetut porkkanat, miso ja kimchi. Fermentoiduissa elintarvikkeissa on luonnostaan eläviä bakteereita. Fermentointiprosessissa tapahtuu maitohappokäymistä, joka laskee elintarvikkeen pH-arvoa. Tämä karkottaa ruokaa pilaavia bakteereita. Fermentointiprosessin ansiosta elintarvike sisältää siis monia elävien ja hyödyllisten bakteerien kantoja.

Tämä ei kuitenkaan koske pastöroituja eli lämpökäsiteltyjä tuotteita. Jos tuotteet valmistetaan yli 45 asteen lämpötilassa, bakteerit kuolevat.

Eläviä bakteereita saa myös ravintolisinä muun muassa kapseleina, jolloin bakteereja saa kätevästi suuren määrän samalla kertaa.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto ja probiootit

Tuotteiden vaikutuksista saa kertoa ainoastaan lainsäädännön mukaisia tietoja. EFSA:n (European Food Safety Authority) eli Euroopan elintarviketurvallisuusviraston mukaan probiooteilla ei toistaiseksi ole todistettuja terveysvaikutuksia. Vaikka probiootteja on tutkittu paljon, niiden vaikutuksia ei ole vielä dokumentoitu riittävästi, jotta niistä voisi kertoa laajemmin.

Ruokaviraston tulkinnan mukaan tuotteiden nimissä ei nykyisin probiootti-sanaa saa enää käyttää, koska probiootti-sana antaisi viranomaisten mukaan ymmärtää, että tuotteella olisi terveysvaikutuksia. Siksi monien aiemmin probiootti-nimellä myytyjen tuotteiden nimiä on jouduttu vaihtamaan esimerkiksi maitohappobakteereiksi tai Balantic-nimisiksi ravintolisiksi.

Maitohappobakteerit

Tutkittu maitohappobakteeri

Probi AB yritys perustettiin vuonna 1991 ja se on kunnostautunut johtavana probioottisen tutkimuksen tekijänä. Probi on yrityksenä varsin luotettu ja tunnettu toimija ja heidän maitohappobakteerivalmisteitaan myyvät elintarvike- ja terveysyritykset jo yli 40 maassa eri puolilla maailmaa.

Probin tarina alkoi jo 1980-luvulla Lundin yliopistollisessa sairaalassa Ruotsissa, jolloin muutama Lundin yliopiston tutkija pohti, miksi joidenkin tehohoitoa saaneiden potilaiden toipuminen oli muita vaikeampaa. Tämän seurauksena käynnistettiin siihen aikaan rohkea tutkimushanke, jonka tavoitteena oli tutkia, voisiko tietyn tai ”oikean” suolistobakteerin käyttöönotto auttaa pelastamaan kriittisesti sairaita potilaita.

Tutkimushanke johti Lactobacillus plantarum (Lp299V®) -bakteerikannan löytämiseen ja patentointiin. On myös huomionarvoista, että Lp299V® on tutkimuksen aikana eristetty terveen ihmisen suolistosta, jossa sitä on luonnostaan. Terveessä suolistossa bakteerit elävät sopusoinnussa kehon kanssa ja stimuloivat kehon immuunijärjestelmää. On mielenkiintoista ajatella, että noin 70–80 % immuunijärjestelmästämme sijaitsee ruoansulatuskanavassamme. 

Probi-probiootit

 

Miksi valita juuri PROBI-maitohappobakteerit?

1. Maitohappobakteerikannat säilyvät elävinä koko ruoansulatuskanavan läpi ja kiinnittyvät suolen limakalvoille asettuen väliaikaisesti osaksi suoliston normaalia bakteeristoa.
2. Runsaasti eläviä maitohappobakteereita.
3. Kliinisesti tutkitut ja patentoidut kannat – yli 400 patenttia maailmanlaajuisesti.
4. Luvattu määrä eläviä bakteereita päiväyksen loppuun asti.
5. Probi -valmisteet sopivat kaikille yli 3-vuotiaille.

Probi Original® sisältää 10 miljardia elävää Lactobacillus plantarum 299v -maitohappobakteeria (LP299V®). Ne löydettiin 20 vuotta kestäneen tutkimustyön tuloksena Ruotsin Lundissa ja niistä on tehty yli 60 kliinistä tutkimusta.

Probi Original® avattava kapseli sopii suurimmalle osalle, sillä se on laktoositon, gluteeniton, hiivaton, soijaton, sokeriton ja vegaaninen. Probi Original ei sisällä myöskään mitään maku- tai makeutusaineita ja sopii FODMAP:ia noudattaville. Suositellaan yli 3-vuotiaille (ei tutkimustuloksia pienemmillä lapsilla) ja se sopii käytettäväksi myös raskauden ja imetyksen aikana.

Probi Family purutabletti on myös lasten mieleen ja sopii näin koko perheen käyttöön! Tuote sisältää kahta toisiaan tukevaa, tutkittua ja patentoitua maitohappobakteerikantaa (Lactobacillus paracasei 8700:2 ja Lactobacillus plantarum HEAL9). Yhdessä sitruksen makuisessa pienessä purutabletissa on 1 miljardi elävää maitohappobakteeria. Lisäksi tuote sisältää D3- ja B12 -vitamiineja sekä foolihappoa. D3-vitamiini on eristetty lampaanvillasta. Ei sisällä soijaa, laktoosia, gluteenia, hiivaa, sokeria tai maitoproteiinia ja sopii yli 3-vuotiaille lapsille.

Probi Active sisältää kolmea toisiaan tukevaa tutkittua ja patentoitua maitohappobakteerikantaa (Lactobacillus plantarum HEAL 9, Lactobacillus plantarum HEAL 19 ja Lactobacillus paracasei 8700:2). Yhdessä kapselissa on 10 miljardia elävää maitohappobakteeria aina parasta ennen -päiväykseen saakka. Lisäksi tuote sisältää D3-vitamiinia (eristetty lampaanvillasta). D-vitamiini edistää mm. luiden pysymistä normaaleina. Probi Active ei sisällä soijaa, laktoosia, gluteenia, hiivaa, sokeria tai maitoproteiinia. Kasvipohjainen kapseli on avattava. Suositellaan yli 50-vuotiaille tai vaihdevuosi-ikäisille naisille ja miehille.

Ravintolisissä on aina hyvä muistaa, etteivät ne tokikaan korvaa monipuolista ravintoa ja terveellisiä elämäntapoja. Paketissa kerrottua annostusta ei saa ylittää ja tuotteet on pidettävä perheen pienimpien ulottumattomissa.