Lakritsinjuuren hyödyt puntarissa

Voiko terveellinen olla NÄIN herkullista toteaa moni, kun Kolmen lakritsan teetä siemailee. Kyllä vaan - lakritsin hyötyjä on kokonainen liuta - lue tästä jutusta niistä lisää!
Lakritsinjuuren hyödyt puntarissa

Lakritsinjuuri on kreikan kielellä glycyrrhiza, jossa glycy merkitsee makeaa ja rhiza puolestaan juurta. Nimi ”makea juuri” kuvaakin lakritsinjuurta oivallisesti - se on luonnostaan paitsi aavistuksen kitkerän niin myös muikean makean makuinen.

Lakritsin sisarmakuja ovat anis ja tähtianis, jotka kumpainen maistuvat selvästi lakritsimaisilta. Kumpikaan niistä ei kuitenkaan ole sukua hernekasveihin kuuluvalle lakritsille.

Lakritsi on terveellinen juuri

Lakritsinjuuri on herkullisen makuinen ja monipuolinen yrtti, jota on käytetty niin makeutukseen kuin lääkinnällisiin tarkoituksiin jo vuosituhansia. Esimerkiksi antiikin Kreikassa ja Roomassa lakritsia käytettiin vilustumis- ja astmaoireiden lievittämiseen. Pohjoismaissa lakritsin myynti alkoi apteekeista, joissa sitä 1500 -luvulla kaupattiin vatsavaivojen lievittäjäksi ja irrottamaan keuhkoputkista limaa.

Lakritsinjuuri on adaptogeeni

Huikeat tehoaineet omaava lakritsinjuuri on lääkinnällisenä yrttinä suuresti aliarvostettu, todella hyödyllinen adaptogeeni. Hinta-laatusuhteeltaan tämä huippujärkevä adaptogeeni toimii esimerkiksi stressiä poistavana, rentouttavana iltateenä. Se auttaa myös vatsan toiminnassa ja etenkin vatsahappotasojen korjaamisessa.


Lakritsinjuurta myös suun ja keuhkojen terveyden tueksi

Lakritsinjuuri ehkäisee sekä suuontelon tulehduksia että hampaiden kariesta. Uskotaankin, että ennen hammasharjauksen keksimistä suu puhdistettiin lakritsinjuurta pureskelemalla.

Lakritsinjuuri irrottaa keuhkoputkesta limaa ja lievittää tulehduksia. Lakritsinjuuren sisältämä saponiini vähentää limakalvojen pintajännitystä, stimuloi liman eritystä ja helpottaa liman irtoamista. On myös viitteitä siitä, että lakritsinjuuri lievittäisi käheydestä ja keuhkoputkentulehduksesta johtuvia kipuja.

Vaali vatsaasi lakritsin avulla!

Lakritsia on jo kauan käytetty ehkäisemään maha- ja suolistohaavaumia. Runsaan flavonoidipitoisuutensa vuoksi lakritsanjuuren uskotaan estävän helikobakteerin kasvua.

Kaikkien näiden avujen lisäksi lakritsinjuuren uskotaan suojaavan maksaa ja tukevan maksan hoitoa, helpottavan kuukautiskipuja ja kiihdyttävän lisämunuaisten toimintaa.

Lakritsinjuuri on mahtava makeuttaja

Lakritsinjuuri on 50 kertaa sokeria makeampaa ja sopii siten erinomaisesti maukkaisiin smoothieihin ja suklaisiin. Lakritsinjuurijauheen avulla saa helposti makeanhimonkin taltutettua, ilman turhia kaloreita.

Lakritsapallot (30-40 palloa)

12 kpl pehmeää, kuivattua, kivetöntä taatelia
3 dl cashew-pähkinöitä
3 rkl raakakaakaojauhetta
1 tl lakritsijauhetta
1 rkl kookosöljyä
50 g tummaa (raaka)suklaata
2 tl lakritsijauhetta
paperisia pikkuvuokia

Laita illalla sekä cashew-pähkinät likoamaan. Kaada aamulla pähkinöistä huolellisesti vesi pois ja liota taateleita kymmenisen minuuttia - kaada taateleiden vesi sitten pois.

Tee sauva- tai tehosekoittimen avulla liotetuista taateleista ja cashew-pähkinöistä sose ja sekoita joukkoon myös lakritsijauhe, kaakaojauhe ja kookosöljy. Sekoita tasaiseksi massaksi ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi.

Muotoile sitten massasta palleroita. Pilko 50 grammaa (raaka)suklaata hienoksi ja sulata se vesihauteessa. Sekoita sulaneeseen suklaaseen 2 tl lakritsijauhetta laakealla lautasella. Laita suklaa-lakritsisulaa kämmenillesi ja pyörittele niiden välissä pallerot suklaisiksi. Laita suklaisen pallerot pikkuisiin vuokiin ja tarjoile hyvillä mielin. (Ilmatiiviissä purkissa pallerot säilyvät jääkaapissa 2-3 viikkoa).

Lakritsinjuuren suosio (raaka)leivonnassa ja kaikenlaisessa kokkauksessa on kasvanut kohisten - siksi Ruohonjuurenkin hyllyt melkeinpä pullistelevat lakritsinjuurituotteiden voimasta.

Lakritsi ja verenpaine

Kaikille lienee tuttua, että kohonneesta verenpaineesta kärsivien tulee välttää lakritsan liiallista käyttöä. Lakritsinjuuren on kerrottu nostavan verenpaineet kaakkoon - osin turhaan. Kaikki tutkimukset lakritsinjuuren verenpainetta nostavista vaikutuksista on nimittäin tehty useilla kymmenillä grammoilla. Tutkimukset siis osoittavat, että lakritsinjuurta on käytettävä useita grammoja päivässä, jotta se nostaa verenpaineen tasoa. Suositeltava ja turvallinen päiväannos on noin teelusikallinen jauhetta (5g). Luonnollisesti raskaana olevien ja verenpaineongelmista kärsivien on syytä aloittaa käyttö pienillä määrillä ja välttää hirmuisen isoja lakritsiannoksia, tottakai.

Lakritsia myös kauneuden tueksi

Aasiassa lakritsinjuurta käytetään melko yleisesti aknea ja psoriasista lievittävien ihovoiteiden ainesosana. Sen uskotaan myös lievittävän erilaisia ihottumia ja rohtumia ja shampoissa käytettynä myös hoitavan hiuspohjaa. Lakritsinjuurta on käytetty myös jalkasienen hoidossa, koska juuri sisältää paria kymmentä sienen kasvua estävää ainesosaa. Koska lakritsilla on lievä ihoa valkaiseva vaikutus, sitä sisältävillä ihotuotteilla on häivytetty pigmenttiläiskiä. Aurinkoa otettaessa lakritsia ei tule käyttää ihovoiteissa.