Kynsi laukkaa!

Valkosipulin hyödyt terveyden tukena ovat lukuisat. Lisävihiä niistä tempaiset tämän jutun lukemalla.
Kynsi laukkaa!

Valloittavalla valkosipulilla, tuolla haisevaksi ruusuksikin kutsutulla sipulilajikkeella, on entisaikaan niin testattu raskautta, parannettu spitaalia, hätyytetty mustasukkaisia merenneitoja kuin karkotettu vampyyrejakin. Aivan erityisesti sitä kuitenkin pidettiin ennen vanhaan sukupuoliviettiä kiihottavana aineksena, ja sen kynsistä valmistettiinkin moninaisia lemmenrohtoja. Viikingitkin kynsivät valkosipulin voimalla Pohjolan tyrskyisiä meriä ja roomalaiset sotilaat ahmivat sitä kahmalokaupalla saadakseen voimia ja rohkeutta ennen taisteluja. Valkosipulia käytettiin luultavasti jo 5000 vuotta sitten - aikana, jolloin Gizan pyramideja rakennettiin. Valkosipuli oli arvossaan muinaisessa Egyptissä: seitsemällä valkosipulikilolla sai ostettua itselleen vantteran orjan. 

Valkosipulista on siis ollut ja nykyäänkin moneksi - myös terveyden tukena. Lääketieteen isänä tunnettu Hippokrates myös määräsi sitä jo muinoin lääkkeeksi moniin sairauksiin. 

Eikä syyttä valkosipuli on luonnon oma antibiootti, joka sisältää lukuisia aminohappoja, vitamiineja, hivenaineita ja flavonoideja. Sen on todettu tasapainottavan verensokeri- ja kolesteroliarvoja ja suojaavan siten sydäntä. Kynsilaukka tuhoaa sieniä ja bakteereja, ehkäisee flunssaa, alentaa verenpainetta ja suojaa sydäntä estämällä verisuonten kalkkeutumusta. Valkosipulin on tutkittu myös alentavan korkeaa kolesterolia ja helpottavan flunssan oireita.

Valkosipulin aromi vaihtelee huomattavasti kasvupaikasta ja lajikkeesta riippuen miedosta lähes päällekäyvän ärhäkkään. Makuelämyksen tuhtiutta voit näppärästi säädellä myös eri valmistustavoilla. Kokonaisina käytetyt kynnet antavat ruokiin huomattavasti vienomman maun kuin murskatut tai hienonnetut palaset. Erityisesti vahvan aromin saat aikaiseksi kuullottamalla pikaisesti murskatun valkosipulin kuumassa öljyssä. Himmeiden makujen haikailija voi sen sijaan hieroa halkaistulla valkosipulinkynnellä salaatti- tai uunikulhoa, jolloin aavistuksenomainen aromi tarttuu tarjoiltavaan murkinaan.

Valkosipulin hyödyt terveyden tukena

Valkosipuli on jo kauan kiinnostanut tutkijoita ympäri maailmaa ja se on luultavasti yksi maailman tutkituimmista lääkekasveista. Tieteellisiä artikkeleita valkosipulista sairauksien ehkäisijänä on julkaistu yli 2000. Valkosipulitutkimuksiin on perehtynyt myös terveysalan ammattilainen Birgit Stenroos.

- Valkosipulitutkimuksia tehtiin runsaasti varsinkin 1990-luvulla. Tutkimuksissa on ollut neljä pääaluetta: sydän ja verenkiertoelimistö, syöpä ja sen ehkäisy, antimikrobinen vaikutus ja antioksidatiivisuus.Terveystuotealalla valkosipulia suositellaan mm. yleiseen vastustuskykyn kohottamiseen, torjumaan flunssaa ja hillitsemään hengitystieinfektioita. Valkosipuli tehoaa myös bakteereihin, jotka ovat tulleet joillekin antibiooteille resistenteiksi eli vastustuskykyisiksi. Valkosipulia pidetään tehokkaampana Candida-hiivasientä vastaan kuin sienilääkkeitä yleensä.  Sitä suositellaan myös korkeaan verenpaineeseen ja kolesteroliin sekä ruoansulatusongelmiin mm. ilmavaivoihin. On myös viitteitä siitä että se estäisi Helicobacter pylorin kasvua joka on monen ihmisen riesana tänä päivänä, Stenroos kertoo. 

Valkosipulia voi käyttää terveytensä tukena melkein kuka tahansa. Ainoastaan verenohennuslääkkeitä käyttävillä käyttörajoituksia saattaa olla.

- Monet ovat sitä mieltä, että jos valkosipulia käyttää on kuureina, ei siitä ole haittaa verenohennuslääkkeidenkään kanssa. Mutta ennen leikkauksia ei valkosipulia tietenkään sovi ottaa, Birgit opastaa.

Valkosipulin hyödyt kätevästi kapseleista

Biomedin Vahva valkosipuli -kapselit ovat monen Ruohonjuuren asiakkaan suosikkituote. Mitkä sitten ovat näiden kapseleiden hyödyt verrattuna siihen, että valkosipulia nauttisi raakana sellaisenaan?

- Jokaiselle halukkaalle rohdon käyttäjälle löytyy varmasti mieleinen muoto nauttia sitä. Allisiinia, joka on yksi valkosipulin vaikuttavista aineista, on eniten tuoreissa kynsissä ja kuivatussa valkosipulijauheesta tehdyissä tuotteissa sekä uutteissa. Vahvan Valkosipulikapselin etuja on se, että vaikuttavien aineiden määrä saadaan vakioitua ja vaikuttavat aineet ovat tiiviissä muodossa (yksi kapseli vastaa useita valkosipulin kynsiä). Tässä tuotteessa hajua aiheuttavia sulfidiyhdisteitä ei ole poistettu koska niilläkin saattaa olla oma vaikutuksensa. Riippuu paljon mahahappojen voimakkuudesta, kuinka maku ”nousee suuhun”, toisilla enemmän toisilla vähemmän, toiset eivät huomaa ollenkaan. Jos valkosipulin haju häiritsee, persilijan pureskelu auttaa pulmaan, Birgit Stenroos neuvoo. 

Fytonomi suosittelee valkosipulia erityisesti immuniteetin tueksi sekä bakteerien ja hiivojen eliminointiin. Valkosipuli sopii myös punkkien luonnolliseksi ”karkottajaksi” sekä ihmisille sekä eläimille.

- Jos verenpaine on koholla, kannattaa kokeilla pidempiaikaista valkosipulin käyttöä neljällä kapselilla päivässä: 2 aamulla 2 illalla. Valkosipulin yhdisteet tekevät verisuonten seinämät joustavammaksi ja parantavat veren virtausta ja näin ehkäisevät sydänverisuonisairauksia sekä korkeaa verenpainetta.

- Toistuviin virtsatietulehduksiin kehottaisin ottamaan valkosipulikapseleiden kaveriksi Vahva Karpalo -ravintolisän. 

- On myös tutkittu että valkosipulin rikkivety olisi huomattavasti  tehokkaampi aine tuhoamaan kampylobakteerita kuin antibiootit. Kampylobakteerit ovat yleisimpiä ruokamyrkytysten aiheuttajia, Stenroos opastaa.

Biomedin valkosipulikapselissa yksi pieni kapseli sisältää 1,2mg valkosipuliöljyuutetta, joka vastaa 3400 mg tuoretta valkosipulia. Kun kapselin rikkoo, voi sen sisältämää öljyä käyttää myös ulkoisesti; esimerkiksi  iholle tai pumpulin joukossa korvakäytäviin.