Kotisirkat auttavat pitämään Suomen maaseudun elinvoimaisena

Ruohonjuurenkin valikoimiin vipellelleet GRiiDY-sirkkatuotteet ovat paitsi ekologisia, elämyksellisiä, ravinteikkaita ja näppäräkäyttöisiä proteiininlähteitä - myös yksi keino pitää Suomen maaseutu elävänä. Ole Sinäkin mukana ruokavallankumouksessa!
Kotisirkat auttavat pitämään Suomen maaseudun elinvoimaisena
Kurikkalainen Panu Ollikkala oli Griidyn ensimmäinen hyönteiskasvattaja. Hän on tuottanut hyönteisiä jo kolmen vuoden ajan.

Suomen maaseudulla on tapahtunut rakennemuutosta jo pitkään. Vuosi vuodelta tilakoot ovat kasvaneet ja niiden lukumäärä on vähentynyt tehotuotannon vallatessa alaa. Etenkin pienillä maatiloilla on usko tulevaan jo pitkään ollut koetuksella. Mutta olisiko hyönteisistä Suomen maaseudun pelastajiksi? Hyvään alkuun on tässä touhussa nimittäin  jo päästy: kotisirkkoja kasvatetaan maamme länsirannikolla jo isolla innolla ja kunnioitettavalla volyymillä.

Sirkkaamoverkostomme on suurin Suomessa ja tiettävästi myös koko Euroopassa. Kotisirkkoja GRiiDY-tuotteita varten kasvattaa tällä hetkellä 26 viljelijää, jotka ovat kaikki pientuottajia, suomalaisen hyönteisruuan pioneeri Antti Reen kertoo.

Monet tilat ovat olleet olemassa jo satoja vuosia ja perheet haluavat asua synnyinkodeissaan. Vaihtoehdot toimeentulon osalta ovat kuitenkin maatiloilla vähissä - etenkin silloin, jos suuria laiteinvestointeja ei tehdä.

Tässä kohtaa maatiloilla kuvaan astuu monipuolinen tekeminen: sirkkojen kasvattaminen toimii hyvänä lisänä muutoksen aloittamisessa ja sitä kautta pääsee mukaan kasvavalle alalle, sirkkaamoverkoston luonut Antti Reen kannustaa.

Vaikka hyönteistalouden ja sirkansyönnin tulevaisuudennäkymät ovat vielä hämärän peitossa, on muutoksen suunta kuitenkin selkeä.

Maaseudun miehet ja naiset ovat taitavia osaajia ja todellisia tekijäihmisiä. Mukaan lähtevillä tuottajillamme on usein muitakin tuotantoeläimiä sekä peltoa. He siis hajauttavat riskiä ja laajentavat tekemistään monipuolisemmaksi. Näin he saavat selville sen, mihin kannattaa tulevaisuuden panoksia laittaa. Olemme tuottajatilojemme kanssa siis eräänlaisessa murrosvaiheessa.

Jokainen ostettu Griidyn sirkkatuote auttaa suoraan aivan tavallista ahkeraa suomalaista viljelijää, joka tekee töitä maanantaista sunnuntaihin ja näin elättää perhettään, Reen korostaa.

Griidy-kotisirkkoja ostamalla vaikuttaa siis suoraan Suomen maaseudun tulevaisuuteen - ja ruokavallankumouksen etenemiseen ympäristöä vähemmän kuormittavia proteiininlähteitä suosivaksi.

Griidy-sirkkaperhe kasvaa kohisten

Kohta on mistä valita! Griidy-sirkkatuoteperheeseen saapuu marraskuun lopulla monta nasevaa naposteltavaa, joista proteiinia ja makuelämyksiä kippaa kitaansa varsin vaivattomasti.

Uudet Griidy-sarjan sirkkatuotteet ovat monessakin mielessä aivan erityisiä.

Ensinnäkin kyseessä on aivan ensimmäinen, pohjoismaisista sirkoista tehty makusirkkasarja. Makuina paistattelevat alkajaisiksi merisuola, chili, valkosipuli, soija-inkivääri sekä maustamaton kuivasirkka.  Makuja tuodaan varmasti ajan myötä lisää. Sirkat ovat paahdettuja, joka tuo niihin mukavan rapeaa tekstuuria ja mukavan lisän ruokaan kuin ruokaan, Antti Reen makustelee.

Mahtava maku on kuitenkin se ykkösjuttu. Todella erityisiä uusista sirkkatuotteista tekee niiden mahtava maku. Näitä sirkkoja kelpaa popsia sellaisenaan tilanteessa kuin tilanteessa: ei niin hienoa juhlaa ole, jota ei Griidy-sirkka kruunaisi!

Uusien sirkkaherkkujen reseptiikan taustalla on nerokas ja energinen keittiömestarimme Jarmo, joka on tuonut osaamistaan sirkkojen kulinarististen ominaisuuksien kehitykseen. Olemme vasta taipaleen alussa, mutta mitä enemmän aikaa käytämme sirkkojen kanssa ja mitä enemmän ymmärrämme niiden käsittelystä teollisessa ympäristössä, sitä mahtavampia sovellutuksia saamme tehtyä, Reen taustoittaa innostuneena.

Ja erityistä GRiidy-sirkoissa on tottakai se, että jokainen ostettu sirkka muuttaa suomalaista maaseutua elävämmäksi tukien ahkerien pientuottajiensa hyvää työtä.

Kotisirkkoja paremman maailman puolesta

Suunta on selvä:

Meitä ei innosta tehdä mitään, mikä ei voisi tehdä maailmasta parempaa paikkaa, Antti Reen linjaa topakkana. Hyönteisten kasvattamisessa ja syömisessä on monta näkökulmaa, jotka puoltavat sen edistämistä. Ehkä suurimpana niistä nousee kuitenkin visio ekologisuudesta ja resurssien vähäisestä tarpeesta maailman väkiluvun noustessa kovaa vauhtia ja ilmastonmuutoksen (lue: Ihmisen) uhatessa massiivisia alueita pallollamme niin vesiresurssien kuin viljelypinta-alankin osalta.

Sirkkaamoketjummekin avulla uskomme voivamme luoda kiertotalouden mallin, joka tuottaisi meille ravitsemuksellisesti hyvää ruokaa, joka on voitu kasvattaa elintarviketeollisuuden sivuvirroilla hukkaamatta mitään. Esimerkkinä olkoon vaikka puutarha- tai leipomoylijäämä. Haluamme ottaa talteen ja käyttää hukkalämpöä sirkkaamoissa hyönteisten kasvatukseen ja ruokkia sirkat muuten haaskuuseen menevällä ruoalla. Näin ollen pystyisimme tuottamaan ruokaa periaatteessa lähes olemattomilla resursseilla, Reen kertoo.

Haluamme myös panostaa hyönteisten hyvinvointiin ja mahdollisimman luontaiseen kohteluun. Kunnioitamme ruokaamme ja haluamme ymmärtää mistä se tulee ja miten se on elänyt.

Ekologisuus ei kuitenkaan ole ainoa näkökulma: terveellisyys ajurina on meille tärkeää niin sanotun "oikean ravinnon" muodossa. Siksi haluammekin, että myös muut tuotteidemme raaka-aineet ovat mahdollisimman luonnollisia. Myös sirkkojen korkea B12-vitamiinipitoisuus on mielenkiintoinen asia: esim. jo 10 grammaa kuivasirkkaa päivässä täyttää aikuisen päivittäisen B12-vitamiinitarpeen. Tämän lisäksi hyönteiset ovat hyvin proteiini-, rauta- ja kalsiumpitoista.

Kaiken yllämainitun haluamme saada maistumaan hyvältä, koska se on mahdollista. Ei se ole välttämättä helppoa, mutta mahdollista se varmasti on.

Pähkinänkuoreen tiivistettynä: Griidy-kotisirkkatuotteet sirkkaamoverkostoineen ovat olemassa, koska maailma on todellakin parantamisen (ja pelastamisen) arvoinen.

Haluamme tehdä maailmasta ekologisesti kestävän. Tuomme siksi ihmisten valittavaksi hyvänmakuisen, ravitsevan, läpinäkyvästi, ketjun kaikkia osia kunnioittaen tuotetut Griidy-sirkkatuotteet. Ruoka on on asia, jota mielestämme pitäisi kunnioittaa enemmän. Tämän takia olemme ja haluamme olla mukana ruokaketjun jokaisessa vaiheessa aina pellolta pöytään, Antti Reen kertoo.

Edessä loistava tulevaisuus

Miten hyönteisruoka-asioiden suosio sitten tulee kehittymään tulevaisuudessa?

Antti Reen uskoo hyönteisruoan tulleen pöytiimme jäädäkseen.

Kuten jokainen uusi asia, ottaa oman aikansa,että volyymit kasvavat isommiksi ja tasaisemmiksi. Tämä vaatii meiltä ennen kaikkea onnistuneita tuotteita, selkeää viestintää ja näkyvyyttä asialle. Mitä enemmän ihmiset pääsevät kokeilemaan erilaisia hyönteistuotteita, sitä varmemmin myös suosikit löytyvät ja markkina pikkuhiljaa kasvaa.

Ennakoin oman myyntimme kasvuvauhdin 2-3 -kertaistuvan tulevina toiminnan vuosina. Emme myöskään suunnitelleet jäävämme Suomen markkinoille, vaan haluamme jalansijaa myös muualta Euroopasta, kunhan saamme ensin Suomessa hyviä tuotteita hyllyille enenevässä määrin. Myös ravintolaruokailussa tulemme näkemään kasvua ja mielenkiintoisia ruokaelämyksiä niin visuaalisesti, ajatuksellisesti kuin makumaailmoiltaan, Reen visioi.

Olen sinäkin ruokavallankumouksen etujoukoissa ja nappaa Griidy-sirkkatuotteet keittiösi komistamaan jo nyt!