Kookosöljyn kotikonnuilla

Yksi oli toistuvasti ylitse muiden. Voimaruoka-sarjan kookosöljy on useaan otteseen yltänyt Ruohonjuuren makutestien voittajaksi. Mikä ihme on tuon öljyn ylivertaisen maun salaisuus? Ruohonjuuren väki kävi kookosöljyn syntyseuduilla Thaimaassa ottamassa asiasta selvää.
Ruohonjuuren väki Voimaruoka-kookosöljyn syntyseuduilla


- Aluksi on ihan hirveän määrä purkkeja - koko toimistomme oli kookosöljyä ihan täynnä. Sinnikkäästi maistelimme kaikki purnukat läpi ja kuinka ollakaan: yhden öljyn maku nousi selkeästi muiden yläpuolelle. Meidän kookosöljymme oli löytynyt, Voimaruoka-kookosöljyä maahantuovan Harmonia Lifen, kokkinakin mainetta niittänyt toimitusjohtaja Sami Larste taustoittaa.

Ainutlaatuisen maun omaavan kookosöljyn korkeahko hintakaan ei Samia säikäyttänyt vaan Larste pakkasi matkalaukkunsa ja lensi Thaimaahan tapaamaan valikoituneen kookosöljyn tuottajia.

Ja tälle samalle, herra Phadungin kookosöljyfarmille matkasi kolmisen vuotta myöhemmin myös Ruohonjuuren kolmihenkinen porukka tarkoituksenaan ottaa selvää makuvoittajaksi useampaankin kertaan yltäneet kookosöljyn tuotanto-olosuhteista ja korkean laadun salaisuuksista.

Kun on kaksi tuntia ajettu vinhaa vauhtia Bangkokista Rachaburiin päin, aletaan olla perillä. Matkan varrella auton ikkunoista on vilissyt palmumetsä poikineen - osa plantaasimaisesti suoriin riveihin istutettuina, osa ihanasti muun kasvillisuuden kanssa sekaisin.

Perillä farmilla meitä odottaa leveästi hymyilevä herra Phadung työntekijöineen. Alkaa kookosviljelmän innokas esittely: viisihenkinen kookosammattilaisten porukka näyttää meille vaiheittain kookospähkinöiden operoinnin aina keruusta, kuljetuksesta ja kuorinnasta kuidunpoistoon saakka. Opimme muun muassa sen, että kookospähkinän päällä olevasta karvaisesta kuidusta tehdäään luonnonmukaista lannoitetta, jonka avulla viljelmät rehottavat aiempaakin pontevammin.

Herra Phadungin farmilla kookospähkinöitä kerätään 45 vuorokauden välein - satokausi on siis kahdeksan kertaa vuodessa. Pähkinöiden keräämisen hoitaa siihen erikoistunut ammattimies, joka kutsutaan keräysaikaan viljelmällä. Pitkävartisen työkalun avulla kookoksenkeräilyn ammattilainen pudottaa pähkinät puista maahan, josta ne kerätään farmin työntekijöiden toimesta edelleen operoitavaksi.


Apinoita kookospähkinöiden keräilyssä ei missään nimessä käytetä vaan homma on siihen vihkiytyneiden aikuisten ihmisten erikoisalaa.


- Suurin osa kookospalmuistamme ovat 40-50 vuoden ikäisiä, herra Phadung kertoo ja lisää palmujen alkavan tuottaa pähkinöitä viisivuotiaina.


- Yhdestä palmusta tiputetaan kerrallaan vain muutama pähkinä, koska meille kelpaavat vain täydellisen kypsät yksilöt.Luomuviljelyä paremman maailman puolesta


Voimaruoka-sarjan kookosöljyn Suomeen toimittaa Pisit Veravaidhyan johtama Earth Born-niminen yritys, jolle 150 thaimaalaista perhettä viljelee kookospähkinöitä. Yksi tiloista on Pisitin isän farmi.

- Olen elänyt koko elämäni kookospähkinöiden kanssa. Aluksi olin töissä omalla tilalla, mutta sitten kiinnostuin luomuviljelyistä ja aloin opiskella sitä. Pian myös isäni tila saatiin luomusertifioinnin piiriin.

Nykyisin Pisitin kookosöljyä, -viinietikkaa, -jäätelöä ja -jogurttia tuottava yritys työllistää yli 80 henkilöä - ja sen lisäksi vielä 150 kookoksenviljelijäperhettä.

- Luomutuotanto on meille itsestäänselvyys ja kunnia-asia. Luomuviljely sekä kookosviljelmiemme kasvi- ja eläinkunnan monimuotoisuus pitävät maaperän hedelmällisenä ja kookospalmutkin terveempinä, Veravaidhya kertoo esitellessään kookospalmujen kaverina kasvavia banaani- ja pomelopuita sekä maassa vipeltäviä muurahaisia ja muita merkityksellisiä ötököitä.

Monipuolinen, lajirikas ja rehevä kasvillisuus varmistaa osaltaan myös maaperän riittävän kosteuden.

Voimaruoka-sarjan kookosöljy tehdään alusta loppuun Thaimaassa, jolloin mahdollisimman suuri osa tuloista jää paikan päälle.

- Meille kookoksenviljelijäyhteisöjen hyvinvointi on tärkeää ja tuemmekin viljelijäperheitä mm. kouluttamalla heitä ja maksamalla hyvästä työstä kunnollista palkkaa.

 

Voittajaöljyn mahtavan maun salaisuus


Kookosviljelmillä vipellettyämme suuntaamme kulkumme kookosöljyn tuotantotiloihin. Puemme päällemme varsin kattavan suojavarustuksen ja puikkelehdimme desinfiointipisteen kautta peremmälle tehtaan uumeniin Pisitin isoveljen johdattamana.

Käymme seikkaperäisesti läpi kokonaisten pähkinöiden tien metsästä öljypurkkiin saakka. Kun viljelijät ovat tiloillaan ensin keränneet kookospähkinät puista pitkävartisten työkalujen avulla, valikoineet yksi kerrallaan öljyntuotantoon kelpaavat pähkinät ja poistaneet niistä ulkokuoren sekä päällyskuidun, kuljetetaan esioperoidut pähkinät tehtaaseen.

- Yksi öljymme ensiluokkaisen maun salaisuuksista on se, että käytämme vain huipputuoreita kookospähkinöitä. Viljelijät aloittavat joka aamu viiden aikaan kuorimaan pähkinöitä, jotka kuljetetaan tuotantolaitokseemme aamukahdeksalta. Kookosöljyn tekeminen alkaa siis kolme tuntia sitten kuorituista pähkinöistä - ja juuri raikkaus ja tuoreus on se, joka meidän kookosöljyssämme maistuu, kookosöljymestari paljastaa.

Jotta kookoksia päästään operoimaan mahdollisimman nopeasti niiden kuorimisen jälkeen, sijaitsevat kaikki 150 kookosviljelmää vain pienen matkan päässä Pisitin tehtaasta.

Jos juuri tuoreus on kookosöljyn mahtavan maun salaisuus, miksi kaikki eivät tee öljyjään vastakuorituista pähkinöistä?  Pisitin mukaan syynä on se, että toimitusketjun tuoreutta on hankalaa hallita - helpompaa ja paljon halvempaa on ostaa iso määrä kookospähkinöitä kerrallaan ja varastoida niitä. Kustannustehokkuuden optimointi kuitenkin kostautuu maussa:

- Jos kookosöljy maistuu tunkkaiselta ja hiukan happamalta, öljy on tehty jo kauan aikaa sitten kuorituista pähkinöistä, Pisit vihjaa.

Pisitin kookosöljyn tuotantolaitoksessa pähkinät käyvät läpi yli 20 erityistä työvaihetta aina suurennuslasilla tapahtuvasta laatutarkastuksesta, monivaiheisesta huljutteluista aina yön yli pakastamiseen ja sentrifuugikäsittelyyn saakka.


- Jokainen työvaihe on äärimmäisen tärkeä, kun pyritään korkeimpaan laatuun. Bangkokin yliopiston professori on kehittänyt prosessimme, jotka ovat kookosöljyntuotannossa ihan huippuluokkaa!

Me ruohonjuurelaiset hipsimme suojavarusteissamme läpi monivaiheisten tuotantoprosessin ja olimme suorastaan mykkinä kunnioituksesta.

- Kun näki, kuinka monta erilaista työvaihetta öljyn valmistamiseen tarvitaan ja kuinka monta ihmistä yhden öljypurkin eteen työskentelee, olen sitä mieltä, että kookosöljyn pitäisi maksaa vielä paljon enemmän, Ruohonjuuren ostopäällikkö Jussi toteaa vaikuttuneena.

- Minuun teki suuren vaikutuksen kookosöljyn tuottajien täydellinen omistautuminen asialleen. Olen täysin vakuuttunut siitä, että hankkiessaan Voimaruo´an kookosöljyn, ostaa myös palasen parempaa tulevaisuutta thaimaalaisille viljelijäperheille, Ruohonjuuren toimitusjohtaja Arto maalailee.


Tuotanto-olosuhteen kookosöljytilalla ja tehtaalla olivat oivalliset ja porukka työhönsä tyytyväistä. Paikan päällä käytytämme myymme Voimaruoka-kookosöljyä rinta aiempaakin enemmän rottingilla ja entistäkin isommalla intohimolla. Jokainen purkillinen auttaa paikallisyhteisöjä voimaan paremmin - tule sinäkin mukaan talkoisiin hedelmällisemmän maaperän ja hyvinvoivempien ihmisten puolesta!