Kombuchan salat paljastuvat!

Suolistoa helliviä bakteereita vilisevä kombucha tekee hyvää sekä keholle että mielelle.
Kombucha valmistetaan perinteisesti teehen. Suolistoa helliviä bakteereita vilisevä kombucha tekee hyvää sekä keholle että mielelle.

Kombucha valmistetaan perinteisesti teehen (Camellia Sinensis). Korkealaatuinen, irtolehtinen tee onkin todellinen terveyspommi, jolla on pitkä historia: teetä on ryystelty eri puolilla maailmaa vähintään 4000:n vuoden ajan. Teetä on käytetty myös erilaisten tulehdustilojen hoidossa tja yleisterveyden ylläpitäjänä. Teestä kerätään aina kärkisilmut, jotka sisältävät eniten antioksidantteja ja makua - tilanne on siis aivan sama kuin kotoisissa kuusenkerkissä. 

The Good Guys filosofia

Ruohonjuureen laatukombuchojaan toimittavan The Good Guysin filosofiana on valmistaa terveellistä ja herkullista kombuchaa, joka palvelee niin mieltä kuin kehoakin. Kulmakivenä on kasvimaailman ymmärrys ja siksi kombuchojensa aineksena käytetäänkin vain korkealuokkaista irtoteetä sekä erilaisia muitakin yrttejä.

- Pitkällä kuumavesihaudutuksella saamme maksimaalisesti irti teen kaikki tehoaineet, jotta suolistoystävällisten bakteerien lisäksi voimme helliä kehoamme teen terveellisiä polyfenolisilla yhdisteillä, kombuchamaakari Krister Häll Good Guys:iltä kertoo.

Selvää on, että tämän talon kombuchat maustetaan aidoilla raaka-aineilla. Maustamispäivänä panimon täyttääkin tuoreen inkiväärin ja kurkuman tuoksu, kun kymmeniä litroja terveellisiä mehuja puristellaan kombuchoja ryydittämään. 

- Käytämme vain perulaista inkivääriä ja kurkumaa kombuchoissamme. Inkiväärin ystävät tietävät, että mikään ei voita perulaista inkivääriä laadussa ja maussa, Krister toteaa polleana. 

Kylmäpuristetut mehut sisältävät mahtavan maun lisäksi kahmalokaupalla kasvien omia tehoaineita luonnollisessa muodossaan - esimerkiksi inkiväärissä taikojaan tekee sen karvasaine gingeroli. 

- Usein näitä tärkeitä tehoaineita on huomattavasti vähemmän aromeissa tai uutteissa, tai ne puuttuvat niistä kokonaan. Kombuchan kotivalmistajan kannattaa kokeilla erilaisia teelaatuja ja niiden sekoituksia oman suosikkipohjan löytämiseksi, kombuchakonkari neuvoo. 

Kombuchaa voi toki valmistaa myös muusta kuin teestä: eri yrttejä voi käyttää teen sijaan.

Pidä kuitenkin mielessä, että scoby voi parhaiten teestä saatavalla ravinteella ja muita yrttejä käyttäessä scobyn teho voi laskea ja se voi jopa kuolla. Jotkut yrtit ovat luonnostaan antibakteerisia selvitäkseen paremmin hengissä, kuten esimerkiksi väinönputki. Siksi suosittelemme aina ylimääräisten scobyjen käyttämistä yrttikombuchoiden valmistamiseen. Käytä vain valitsemaasi scobyä yrttien fermentointiin ja älä sekoita sitä enää tavallisen kombuchan valmistukseen. Näin mahdollinen homehtuminen tai huono maku rajoittuu vain tuohon scobyyn eikä pilaa muita kombuchojasi, Krister opastaa. 

Erinomaista kombuchaa saa tehtyä esimerkiksi nokkosesta, yerba matesta ja mustaherukanlehdistä. Kristerin oma suosikki on pakurikombucha, joka valmistuu aivan perusohjeen kaltaisesti korvaamalla vesi ja tee vahvalla sokeroidulla pakuriuutteella. 

Guayusa-yrtin lehdet sisältävät kahmalokaupalla kofeiinia, aminohappoja, vitamiineja sekä antioksidantteja. Guayusa-tee on maultaan lempeän pehmeää ja hieman ruohoisen makuista - mutta ei lainkaan kitkerää (kuten sen sukulaiskasvi yerba mate, Ilex paraguensis, tuppaa toisinaan olemaan).

Guayusa-kombucha hurmaa mielet ja kielet!

Tampereen Pirkkalassa valmistuu aidossa käsityöläishengessä The Good Guys kombucha - tuo kupliva teepohjainen raikas juoma, jonka uusin guayusa-yrtilla maustettu variantti ampaisi äskettäin Ruohonjuurenkin kylmähyllyjä komistamaan.

Guayusa-yrtin käytöllä on pitkät perinteet

Guayusa ei ole mikään viimehetken villitys, vaan tuosta yrtistä valmistettua teetä on nautittu Etelä-Amerikassa rapsakat 2000 vuotta. Guayusa (Ilex guayusa) on orjanlaakereihin kuuluva pensas, jonka lehdistä valmistetaan virkistävää teetä. Guayusa kasvaa villinä ja vapaana Amazonin sademetsässä mutta nykyään sitä myös kasvatetaan Ecuadorissa. 

Ecuadorissa guayusalla onkin jo ammoisista ajoista lähtien ollut tärkeä rooli etenkin Kichwa-heimon uskonnollisissa ja hengellisissä seremonioissa, joissa koko heimo kokoontuu yhteen nauttimaan guayusaa anivarhain aamulla. Tämän seremonian aikana shamaanit tulkitsevat heimon jäsenten näkemiä unia ja tekevät suosituksia heimon tulevaisuutta koskien. Seremonian tuoksinassa heimon pienimmille kerrotaan perimätietona kulkevista perinteistä sekä myyteistä. 

Mikä tekee guayusasta oivallisen kombuchayrtin?

Guayusa-yrtin lehdet sisältävät kahmalokaupalla kofeiinia, aminohappoja, vitamiineja sekä antioksidantteja. Guayusa-tee on maultaan lempeän pehmeää ja hieman ruohoisen makuista - mutta ei lainkaan kitkerää (kuten sen sukulaiskasvi yerba mate, Ilex paraguensis, tuppaa toisinaan olemaan).

Guayusan maussa on aistittavussa hentoisen hedelmäisiä vivahteita ja jopa hieman kermaisia ulottuvuuksia. Terveystietoisten edelläkävijöiden keskuudessa guayusan suosio on viime vuosina kasvanut huomattavasti, sillä se antaa luonnollista energiaa ja maistuu hyvältä. Mikä messevintä: guayusa sisältää myös l-teaniinia, joka vapauttaa kofeiinin kehoon tasaisemmin ja estää kahvista tutut tärinät, joita kofeiiniöveiksikin joskus kutsutaan. Guayusa sisältää myös teobromiinia (jota esiintyy myös kaakaossa) sekä teofylliiniä. Koska guayusa on ehta luonnontuote, sen sisältämä kofeiinipitoisuus vaihtelee satokaudesta toiseen. Keskiarvoisesti yrtti kuitenkin pitää sisällään noin 84 mg kofeiinia* / 2 dl, kun kahvissa kofeiinipitoisuus on 90-160 mg / 2 dl. 

Guayusa-teestä saadaan taiotuksi erittäin maukasta kombuchaa, jota kulauttelemalla nappaa näppärästi kombuchan tehoaineiden lisäksi luonnollista puhtia purjeisiin ja aimotarmoa taipaleelle. Ytimekkään yrttitähtösen ruohoinen maku muuttaa muotoaan laatukombuchan kanssa kättä paiskatessaan ihanan raikkaan hedelmäiseksi. Iske kiinni ja innostu itsekin - The Good Guys -sarjan guayusa-kombuchat löydät luonnollisesti Ruohonjuuresta!

The Good Guys -kombucha on hyvän mielen juoma

Pirkkalalaisen The Good Guys -kombuchapanimon juomamestarit ovat oman elämänsä hyvän mielen lähettiläitä, jotka tahtovat levittää maailmaan silkkaa hyvyyttä kukkeiden kulauteltaviensa avulla.

The Good Guys -luomukombucha on raakaa ja elävää, eli hyviä bakteereja ei sitä valmistettaessa kiehuteta hengiltä pastöroimalla.