Ketokamu paremmin voivaa maailmaa rakentamassa!

Ketokamun tuotteet ovat jo parin vuoden ajan ravinneet ja innoittaneet isoa joukkoa Ruohonjuurenkin terveystietoisia asiakkaita. Mutta mistä Ketokamu  oikein sai alkunsa?

Ketokamun hymyilevät esittelijät pöydän takana jolla on Ketokamun tuotteita aurinkoisena päivänä

Ketokamun on tarkoituksena parantaa maailmaa ja helpottaa järkevän ruokavalion noudattamista puhtaiden, lisäaineettomien tuotteiden ja luotettavan tiedon ja näppärien vinkkien kautta. Tässä jutussa perehdytään juurta jaksaen siihen, kuinka tämä ruokavallankumouksellinen yritys oikein sai alkunsa. Pläkkiselvää on ainakin se, ettei ketobisnestä pyöritetä pelkästään rahan vuoksi.

Sairaanhoitajasta ketokamuksi

Ketokamun perustajaporukkaan kuuluvaa Ollia terveyskärpänen pääsi aikoinaan puraisemaan äitinsä kirjastosta kiikuttamien hyvinvointilehtien selailun myötä. Lukion terveystiedon tunneilla Olli imi kaiken hyvinvointiin liittyvän tiedon itseensä. Kaikkialla suositeltua vähärasvaista ruokavaliota oli helppo noudattaa, kun lapsuuden kodissa ruisleipää syötiin päivittäin jopa ilman levitettä. Aito terveys, jossa ihminen voisi kokonaisvaltaisesti hyvin vanhuuteen asti, puhutteli Ollia. Kuuluiko ihmisten edes sairastaa?

Kaikki muuttui päälaelleen, kun Ollin äiti kysyi eräänä päivänä 14 vuotta sitten, että syökö Olli riittävästi rasvaa. Kädessään hänellä oli Antti Heikkilän kirja “Ravinto ja terveys”. Kysymys oli kiinnostava, koska siihen astihan asia oli ollut toisin päin: mitä vähemmän rasvaa, sen parempi. Olli luki lähes siltä istumalta kyseisen kirjan ja muutti kaiken mitä oli siihen asti uskonut ravinnosta. Kirjan suitsuttamaa vähähiilihydraattista ruokavaliotahan piti päästä heti kokeilemaan. Seuraavat kuusi vuotta olivatkin aivan erilaisia niin jaksamisen kuin sairastamisenkin puolella, normaalit kevät- ja syysflunssat kun loistivat poissaolollaan. Ollin innostus ruokavaliota kohtaan kasvoi kasvamistaan.

Olli lähti opiskelemaan sairaanhoitajaksi ajatuksena, että jospa alaa pystyisi muuttamaan sisältä käsin. Ollia todella harmitti opintojen edetessä allopaattinen näkökulma sairauksien hoitamiseen, eli se kuinka sairauksia hoidetaan oireiden kautta, vaikka oireiden juurisyyt olisivat siellä ihmisen päivittäisen elämän tunnemaailmassa, tekemisissä ja syömisissä.

Viimeisessä harjoittelussa eräässä keskussairaalassa diabetespoliklinikan ohjeet varsinkin kakkostyypin diabeetikoiden hoito-ohjeissa olivat eriskummallisia. Hiilihydraatteja tulee syödä runsaasti ja siihen päälle käyttää lääkkeitä verensokerin hallintaan. Diabeteshoitajat kummastelivat potilaita, jotka näitä ohjeita noudattamatta ja rasvaa suosimalla pääsivät remissioon, eli oireettomiksi ja monesti lääkkeettömiksikin. Lääkärit pääosin vastustivat väärin hoidettua sairautta ja pelottelivat mm. sydänkohtauksilla. Jotain oli totisesti tehtävä, varsinkin kun maailmalla julkaistiin lukuisia uraa uurtavia tutkimuksia erityisen vähähiilihydraattisen eli ketogeenisen ruokavalion parantavasta voimasta.

Musiikkitieteilijästä ketokamuksi

Ollin tapaan Ketokamuun perustajiin kuuluvan Elviiran tausta ei alunperin ollut “virallisesti” ravinto- ja ravitsemuspuolella, vaikka Elviira näistä asioista on pienestä pitäen ollut kiinnostunutkin ja ravitsemusta itse opiskellutkin. Elviira on valmistunut yliopistosta tietokoneavusteisesta musiikkitieteestä ja tehnyt pitkän uran Nokiassa kehittäen puheentunnistusta ja -synteesiä yli 100 eri kielelle.

Elviiran alati pahentuvat omat fyysiset ja psyykkiset vaivat ohjasivat hänet kuitenkin vielä enemmän ravitsemuksen pariin. Migreeni oli vaivannut jo lapsesta, samoin paniikkihäiriö ja masennus. Ranteiden jänteet ja nivelet tuppasivat kipuilemaan sietämättömästi ja välillä oli oikea käsi paketissa, välillä vasen.

Ärtyvä suoli oli Elviiralle jo ihan normaali asia — ja paksusuolikin poistettiin jo vuonna 1999 — mutta kun vatsaongelmat alkoivat pahentua niin, että paino tippui hälyttävän alas ja kipu veti alati vessan lattialle kippuraan makaamaan, asialle täytyi tehdä jotain. Lääkärit eivät pystyneet tekemään diagnooseja, joten Elviiran täytyi ottaa hyvinvointi omiin käsiinsä ja yrittää alkaa etsiä vastauksia alati huononevaan kuntoonsa — siihen, miten terveyden saisi taas takaisin, tai ainakin olon edes hieman paremmaksi.

Vaikka Elviira olikin lukenut elämänsä aikana paljon ravitsemusasioita aina ihmisten omista kertomuksista tieteellisiin julkaisuihin asti, nyt hän alkoi toden teolla opiskella ravintoasioita. Pian hän huomasi, että sokeri onkin melkoinen myrkky ja jätti sen ruokavaliostaan pois. Myös viljat saivat lähteä, sillä Elviira oppi, että ne ovat hyvin haasteellisia yllättävän monelle ja voivat aiheuttaa kaikenlaista kremppaa aina nivelvaivoista ruoansulatusongelmiin ja jopa mielenterveyspulmiin asti.

Elviiran terveys kohenikin nopeasti ruokavaliomuutoksen jälkeen. Kuitenkin vasta kun hän lisäsi runsaasti luonnollisia rasvoja ruokavalioonsa, pitkään vaivannut aivosumu poistui ja energiaa riitti päivittäisiin toimintoihin ja vielä aktiiviliikuntaankin.

Tuolloin, 2000-luvun alussa, kukaan ei vielä puhunut ketoruokavaliosta. Netti vilisi tietoa karppauksesta ja Atkinsin ruokavaliosta, mutta varsinaisesti ketoositilaan perustuvasta ketoruokavaliosta ei kukaan puhunut.

Elviira opiskeli ravitsemusta aivan ammatiksi asti, ja kirjoitti ensimmäisen suomalaisen suurelle yleisölle suunnatun kirjan “Parantava ketoosi” ketoruokavaliosta vuonna 2016. Olihan hän itse parantunut kyseisen ruokavalion avulla moninaisista terveysongelmista ja noudatti ketoruokavaliota pitääkseen uudet ongelmat pois.

Tämän jälkeen Elviiralta on tullut viisi suomenkielistä painettua kirjaa ja yksi englanninkielinen painettu kirja. Sähköistä materiaalia, kuten blogikirjoituksia ja e-kirjoja Elviira on julkaissut satoja ellei tuhansia. Elviiran 10 vuotta vanhalla englanninkielisellä blogilla onkin jopa 1 miljoona seuraajaa maailmanlaajuisesti. Ketoruokavalio siis kiinnostaa ihmisiä, koska se toimii!

Miten ajatus Ketokamusta syntyi?

Ketokamun perustajat Olli ja Elviira tutustuivat opiskellessaan Suomen Terveysopisto Saluksessa, jossa vuoden 2019 tammikuussa järjestettiin ketoruokavaliota käsittelevä kurssi. — johon sekä Olli että Elviira toistaan tietämättöminä osallistuivat. Kurssiviikonlopun aikana Olli ihmetteli ääneen, miksei kaupoista löydy mitään järkevää valmista syötävää, joka sopisi tiukasti hiilareita rajoittavaan ketoruokavalioon tai edes hieman sallivampaan vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Muut kurssilaiset äimistelivät samaa.

Kesti muutaman kuukauden ennen kuin Olli päätti tehdä asialle konkreettisesti jotain. Olli olikin kehitellyt maukkaan kanakeittoreseptin, jonka eräs Suomen terveysguruista vaati tuomaan markkinoille, niin hyvää se oli. Tämä toimi lähtölaukauksena perustaa elintarvikeyritys, joka toisi markkinoille oikeasti hyvää tekeviä vähähiilihydraattisia tuotteita.

Olli alkoi selvittää yritystoiminnan mahdollisuuksia. Harmillisen yleinen, puhtaasti voittoa tavoitteleva riistävä yrittäminen ei häntä kiinnostanut, vaan Olli mietti, olisiko mahdollista tehdä sellainen yritys, jossa kaikki voittavat — niin asiakkaat, yritys kuin maapallokin. Suomessa oli jo muutama hyvä esimerkki kaikkien parasta ajattelevista uuden ajan elintarvikeyrityksistä, joten tästä oli helppo ottaa osviittaa.

Koska reseptien kehittely ei ollut Ollin lempipuuhaa, hän alkoi miettiä olisiko Suomessa joku, jonka intohimona olisi vähähiilihydraattisten ja ketoreseptien kehittely ja jolla vielä olisi tarpeeksi ammattitaitoa tähän. Olli muisti Saluksen ketokurssilla tapaamansa reseptinikkari ja ketoguru Elviiran ja otti häneen yhteyttä syksyllä 2019. Olli ja Elviira tapasivatkin pian — ja niin Ketokamu sai alkunsa.

Ketokamun perustajat Antti ja Elviira kippistävät Ellu - elektrolyyttijuomalla


Ketokamu parempaa maailmaa rakentamassa

Ketokamun tarkoituksena ei ole enempää eikä vähempää kuin johtaa valmisruoka-, välipala- ja juomavallankumousta esimerkillisen taidokkaasti kehitetyillä tuotteillaan. Ketokamun tuotekehitys lähtee aina ihmisten hyvinvoinnin näkökulmasta.

Kun tuotteesta on olemassa idea, sille mietitään mahdollisimman laadukkaat raaka-aineet. Kun raaka-aineet ovat tiedossa, alkaa perusteellinen selvittäminen, mistä kyseisiä raaka-aineita saisi niin, että ne olisi vastuullisesti ja puhtaasti tuotettu. Suomalaisia raaka-aineita suositaan, mutta välillä joutuu hankkimaan aineksia ulkomailtakin. Luomu on myös aina ensisijainen valinta.

Tuotteiden valmistajat valitaan myös tarkasti. Tällä hetkellä sopimusvalmistajina on ainoastaan suomalaisia perheyrityksiä, joilla on monien vuosien vankka ammattitaito ja kokemus.

Ketokamu ei ole pelkästään vain huippuluokan elintarvikkeita kehittävä ja valmistava brändi. Firman tarkoituksena on myös jakaa tietoa puhtaasta vähäsokerisesta ruokavaliosta ja sen hyödyistä. Ilmaiset e-kirjat, kurssit, reseptit, oppaat, videot ja webinaarit tarjoavat rutkasti lisäarvoa ja helposti sulateltavaa oppia Ketokamun seuraajille.

Tiivistettynä Ketokamun on tarkoitus parantaa maailmaa ja helpottaa järkevän ruokavalion noudattamista puhtaiden, lisäaineettomien tuotteiden ja luotettavan tiedon ja näppärien vinkkien kautta.

Ketokamun tuotteissa laadun maistat taatusti!

Ketokamun tuotekehitys lähtee tarpeiden ja korkealaatuisten raaka-aineiden kartoittamisesta. Oikeastaan ketokamulaisten omat tarpeet ovat aina olleet tuotekehityksessä mukana. Pitkän linjan keto- ja vhh-ruokavaliolaiset Olli ja Elviira kun eivät ole löytäneet markkinoilta mitään järkevää valmista suuhunpantavaa, niin tällaiset tuotteet täytyi kehitellä itse.

Ketokamun kriteerit ovat alusta alkaen olleet äärimmäisen korkealla. Rimaa ei lasketa, ei vaikka kriteerit täyttävä raaka-aine puuttuisi tai se jäisi vain hiukan alle riman. Tällainen tuote jätetään suosiolla tekemättä.

Toki markkinoita ja ihmisten tarpeita kuunnellaan. Ketokamu ottaakin mielellään vastaan tuotetoivomuksia asiakkailta ja toteuttaa niitä mahdollisuuksien mukaan. Ketokamu haluaa yksinkertaisesti olla markkinoiden paras ja järkevin vaihtoehto esimerkiksi valmisruoissa, leivonta-aineksissa, juomissa ja välipalaherkuissa. Ketokamu haluaa siis kehittää Suomen — jopa maailman — parhaita tuotteita.

Tavoitteena on, että jokaiseen hetkeen kun ihminen haluaa laittaa jotain suuhunsa, Ketokamulta löytyy järkevä ravitsevan ja puhtaan ruokavalion aidosti hyvinvointia tukeva vaihtoehto.

Ketokamun sapuskat maistuvat kaikille!

Vaikka Ketokamu tekeekin ketoilijoille sopivia tuotteita, Ketokamun kohdeyleisöä on ihan jokainen, joka haluaa vähentää sokeria syömisistään ja järkevöittää ruokavaliotaan. Sokerin haitat tuntien oikeastaan jokaisen olisi hyvä vähentää sokeria ruokavaliostaan!

Ketokamun tuotteet sopivat myös moneen eri erikoisruokavalioon. Keliaakikoille ja muille gluteenia karttaville tuotteet ovat markkinoiden ravitsevimpia ja korkealaatuisimpia. Ketoiluhan on jo lähtökohtaisesti gluteenitonta, joten kaikki Ketokamunkin tuotteet ovat luontaisesti gluteenittomia.

Jokainen Ketokamun suuhunpantava sopii myös laktoosi-intoleranteille. Tuotteet ovat täysin maidottomia, mutta Leivontamixissä on mukana hellävaraisesti tuotettua suomalaista heraproteiinia. Se on kuitenkin laktoositonta, joten myös laktoosi-intoleranteille on helppo leipoa suolaisia ja makeita herkkuja Ketokamun Leivontamixillä.

Kaikki muut Ketokamun tuotteet paitsi Leivontamix ovat vegaanisia, joten nyt vegaaneillekin on tarjolla ravitsevaa ja vähäsokerista syötävää ja juotavaa!

Millainen on Ketokamun unelmamaailma?

Ketokamun unelmamaailmassa jokainen ottaisi vastuuta omasta terveydestään sekä ympäristön hyvinvoinnista. Elintarvikefirmat — ja oikeastaan kaikki yritykset — toteuttaisivat win-win-win-periaatetta, jossa kaikki voittavat eikä ketään tai mitään riistetä.

Ihmisten olisi helppo saada aidosti hyvinvointia tukevaa ravintoa eikä se maksaisi liikaa. Ravitsemuksen merkityksestä terveyteen olisi myös saatavilla luotettavaa tietoa, eikä esimerkiksi suurteollisuuden rahoittamia ja vääristeltyjä tutkimuksia näkyisi.

Ketokamun perustajat seisovat pöydän takana jolla on Ketokamun ketogeenisiä tuotteita

 

Artikkelin kuvat: Elviira Krebber ja Petteri Hentilä