Kaikki tahtoo ketoosiin! Ketogeenisen ruokavalion hyödyt ja käytännöt

Etenkin painonhallinnasta kiinnostuneet ovat innostuneet ketohommista, koska hiilareita karsimalla on saatu nopeita tuloksia aikaan vähässä ajassa. Tästä jutusta voit lukea pähkinänkuoressa perusjuttuja ketogeenisesta ruokavaliosta.
Ketogeenisella ruokavaliolla on pitkät perinteet
Ketogeeninen ruokavalio ei ole uusi keksintö, vaan alkujaan se kehitettiin jo 1920-luvulla epilepsian hoitoon.
Suomalaisiakin ovat viime vuosikymmeninä villinneet useammatkin vähihiilihydraattiset ja runsasproteiiniset dieetit, joiden päätavoiteena on yleensä melko kapeakatseisesti ollut antaa kiloille kyytiä. Niin Atkinsin dieetti kuin karppauskin ovat oikeastaan ketogeenisen ruokavalion sovelluksia, mutta ne eroavat siitä kuitenkin merkittävästi erityisesti proteiininsaannin suhteen.
Mikä ketogeeninen ruokavalio on?
Ketogeenista ruokavaliota on tutkittu laajalti monenlaisten terveysongelmien hoitoon - se on siis muutakin kuin hetkellinen ruokavillitys. Ketogeenista ruokavaliota noudatettaessa makroravintoaineet jaetaan siten, että päivän aikana energiaa saadaan rasvasta 70 %, proteiineista 20 % ja hiilihydraateista 5-10 %.
Ketogeenisen ruokavalion juttu on siinä, että dieetti pitää yllä ketoositilaa, jota voisi verrata paastoamisen aiheuttamaan vaikutukseen kropassa.
Ketogeenisessa ruokavaliossa gluteeni ja sokeri ovat pannassa - ja se tuo aikamoisen haasteen monen nykyihmisen perusmurkinoinnille. Aikojen alussa ihmisen kroppa on kuitenkin sopeutunut paastoamaan pitkiäkin aikoja, kun saalista ei aina ole saatu pyynti-innosta huolimatta. Pakollisenkin paaston seurauksena elimistö on mennyt ketoositilaan.
Paasto on siis historiallisesti ollut kehollemme kohtalaisen normaali olotila. Tutkimuksissa on havaittu paaston vaikuttavan varsin positiivisesti niin ikääntymisen aiheuttamiin muutoksiin, ylipainoon kuin verisuoni- ja neurologisiin sairauksiinkin.
Ei olekaan ihme, että ketogeeninen ruokavalio on edelleen tärkeä hoitomuoto esimerkiksi lasten vaikeissa epilepsiatapauksissa, joissa lääkityksellä ei saada sairautta kuriin. On arveltu, että juuri glukoosin korvautuminen ketoaineilla aivojen energianlähteenä on syynä kohtausten huomattavaan vähenemiseen.
Ketogeenisesta ruokavaliota noudatettaessa hiilihydraattien määrä pidetään minimaalisena (noin 20-30 grammassa /päivä) ja proteiineja puolestaan nautitaan kasvun ja palautumisen kannalta tarvittava määrä (noin 1 gramma lihaspainokiloa kohti).
Hyvin vähän hiilihydraatteja ja runsaasti sekä rasvaa että proteiineja sisältävällä ketogeenisellä ruokavaliolla ylläpidetään ketoosia, joka on vaihtoehtoinen aineenvaihdunnan tila. Perusmeiningillä mentäessä energianlähteenänne paistattelee glukoosi, mutta ketoosissa polttoaineena pöhistelevät ketoaineet.
Nykyihmisen ruokavalio vilisee viljoista eri muodoissaan - niitä hyödynnetään nykyään paljon enemmän kuin mihin ihmiselimistö on ajan saatossa sopeutunut. Viljat (myös gluteenittomat) sisältävät kahmalokaupalla tärkkelystä, joka on kasvin varastoimaa sokeria. Ketogeenisessa muokavaliossa hiilaririkkaat viljat korvataan ravinnetiheimmillä vaihtoehdoilla kuten leivonnassa vaikkapa manteli- tai kookosjauholla ja psylliumilla.
Rasva palamaan ketogeenisella ruokavaliolla!
Ketogeenista ruokavaliota suosivat usein myös rasvanpoltosta kiinnostuneet. Tiheähköön ateriointiin perustuvalla hiilaririkkaalla ruokavaliolla rasvanpoltto on vaikeaa, koska hiilihydraatteja nautittaessa insuliinia erittyy - ja silloin ei rasva pala.
Ketogeenisellä ruokavaliolla hyvät rasvat ovat kunniassa: kylmäpuristettua kookosöljyä, MCT-öljy, kapryylihappo, avokadoöljy ja oliiviöljy ovat herkullisia elämänkumppaneita. Hyviä rasvoja ammennettaan myös monipuolisesti erilaisista pähkinöistä ja siemenistä.
Ketogeenisen ruokavalion pointtina ei ole syödä proteiinia niin paljon kuin napa vetää; proteiinia nautiskellaan kohtuudella - ei liikaa. Jos proteiinia ahtaa sisuksiinsa liiallisesti, alkaa proteiini käyttäytyä kropassa sokerin tapaan maksan muodostaessa siitä glukoosia.
Lihatuotteiden käyttö ei ketogeenisen ruokavalion noudattamisessa ole ollenkaan vättämätöntä vaan kasviproteiinista pystyy saamaan tarvittavat aminohapot terveytensä tueksi. Vaikka ketogeeninen ja proteiinirikas ruokavalio yleensä yhdistetään eläinperäisten tuotteiden potraan popsintaan, voi ketogeenistä ruokavaliota harjoittaa myös kasviskunnan antimia hyödynnellen.
Ketogeenisen ruokavalion hyödyt pähkinänkuoressa
Ketogeeniseen ruokavalioon pätee se, mikä muihinkin: toiset hyötyvät siitä paljonkin mutta jotkut eivät yhtään. Omaa kehoaan kannattaa kuunnella ja omaan oloaan tunnustella.
Moni ketogeenista ruokavaliota noudattanut kokee dieetin seurauksena sairastelun vähenneen. Kehuja kerää ketogeenisella ruokavaliolla saavutettava kylläisyyden tunne ja tasaisempi ravintotilanne kropassa, koska hiilihydraattien popsiskelun aikaansaama verensokerin heittely on suljettu pois.
Ketogeenisella ruokavaliolla myös ruokailukertojen määrä päivässä pienenee: 2-3 ateriaa päivässä tuntuu monelle riittävän. Vaikka ketogeenisen ruokavalion noudattaminen saattaa aluksi vaikuttaa aikamoiselta kikkailulta, monet kokevat sen noudattamisen helpottavan ruokariippuvaisuutta ja syömisen kontrollointia (koska kylläisyyden tunne pysyy pidempään).
Ketogeenista ruokavaliota hehkutetaan myös siksi, että kropan omat rasvavarastot ovat alati ammennettavissa rasvanpolton saralla. Ketogeenisesta ruokavaliosta innostuneet toteavatkin pilke silmäkulmassaan ruokavalion olevan sellainen, jossa popsitaan aimo annos herkullista ruokaa ja hyvälaatuista rasvaa, jota kroppaa itsekseen polttaa energiaksi ihan vaikka sinä vetelisit vain lonkkaa.
Mitä ihmeen ketoflunssa?
Ketogeeniseen ruokavalioon siirryttäessä kroppa käy läpi ns. ketoadaptaation, jota myös leikillisesti ketoflunssaksikin kutsutaan. Kun keho alkaa glukoosinpoltosta siirtyä rasvanpolttoon, useimmat saavat flunssaa muistuttavia oireita huonovointisuuksineen ja pääsärkyineen. Oireita helpottavat riittävä vegen-, rasvojen ja suolansaanti sekä magnesiumin ja kaliumin nauttiminen. Vaikka oireet ovat ikävähköjä, menevät ne onneksi ohi.
Uusi ja uljas KETO-sarja nyt Ruohonjuuressa!
Puhdas+ -sarjan upouudet KETO-tuotteet tekevät ketogeenisen ruokavalion noudattamisesta varsin vaivatonta
KETO Fuel
Puhdas + KETO Fuel on vähähiilihydraattinen ja terveellinen välipala, jota voi heitellä huiviinsa sekä suklaan että mustikan makuisena.
Hyvänmakuinen KETO Fuel -välipala auttaa pitämään olon optimaalisena ketogeenisen ruokavalion pyörityksessä.
Pontta tuova popsipala ylläpitää proteiinirikkaana lihasten kehittymistä yhdistettynä muuhun terveelliseen ruokavalioon.. Välipalajauhe sisältää 20 g heraproteiini-isolaattia. Terveellistä rasvaa välipaloihin tempaistaan kookoksesta ja juurikin tuon hyvän rasvan ansiosta KETO Fuel -välipala pitää terhakasti nälän loitolla useiden tuntien ajan.
OIvallisen aminohappoprofiilin omaavan KETO Fuelin tehoaineena temmeltelee terveellisiä kuituja.
KETO Collagen & MCT -jauhe
Kollageenin ja MCT-öljyn huimat hyödyt ytimekkäästi yhdistävä KETO Collagen & MCT -jauhe on proteiinin ja rasvan lähde, joka lisää hyvinvointia niin ketoilijoiden kuin muidenkin ihmisten elämässä.
Tämän tuotteen mahtiproteiini on peräisin tutkitusta, patentoidusta Peptan-kalakollageenista ja hyvälaatuinen rasva on puolestaan MCT-jauheesta.
Ketohommiin sopivasti KETO Collagen & MCT -jauhe sisältää varsin minimaalisesti hiilihydraatteja ja se on luonnollisesti gluteeniton puhtibuusteri.
KETO Fiber -kaurakuitujauhe
KETO Fiber -kaurakuitujauhe on markkinoiden laadukkaimmaksikin tituleerattu kuituvalmiste, joka on suunniteltu aivan erityisesti lisäkuiduksi ketogeeniseen ruokavalioon. Luonnollisesti kaurakuitu tekee hyvää myös muunnkinmoisia murkinamalleja suosiville.
Kukkeassa kuitukimarassa voimansa yhdistävä puhdas kaurakuitu ja oliivista saatu hydroksityrosoli.
KETO Elektrolyyttijauhe ja elektrolyyttikapselit
Ketogeenistä ruokavaliota noudattavat tarvitsevat lisäelektrolyyttejä samoin kuin he, jotka treenaavat lujaa tai muuten vaan hikoilevat runsaasti.
Elektrolyytit ovat elintärkeitä suoloja ja mineraaleja, joita kroppa tarvitsee pysyäkseen kunnossa mm. nestetasapainon vinkkelistä vilkuillen.
Elektrolyytit (kalium, kalsium, magnesium ja natrium) auttavat siis kroppaa palauttamaan neste- ja elektrolyyttitasapainon.
KETO Elektrolyyttijauheessa kaikki tärkeät elektrolyytit kaikki oikeassa suhteessa - tehoaineenaan temmeltää siis komea kimara kalium, magnesiumia, kalsium ja natriumia.
KETO Test ketoositestiliuskat
Mistä tietoaa, että kroppa on ketoosissa? No mittaamallapa tietenkin!
Ketotestiliuskojen avulla elimistön ketoositilan saa selville yhdessä minuutissa. Liuskoja on helppo käyttää ja testitulos saadaan kätevästi kotikonstein virtsasta mittaamaalla.