Joko tunnet peltorusojuuren?

Äskettän on löydetty aivan uusi kasviperäinen, kestävästi tuotettu omega-lähde: Ahiflower eli suomeksi peltorusojuuri (Buglossoides arvensis). Kyseessä on vaatimattoman näköinen kasvi, joka peittoaa omega-3-pitoisuudellaan perinteiset kasviöljyt mennen tullen! 
Kestävästi tuotettu omega-lähde: Ahiflower eli suomeksi peltorusojuuri, joka peittoaa omega-3-pitoisuudellaan perinteiset kasviöljyt mennen tullen!

Useimmat tietävät ihmiselle välttämättömien omega-3 ja omega-6-rasvahappojen tasapainon tärkeydestä elimistöllemme. Hyvin tunnettua on myös se, että nimenomaan omega-3-rasvahappoja tuppaamme saamaan ravinnostamme liian vähän. Perinteisesti tiedetään, että omega-3-rasvahappoja saadaan erityisen runsaasti rasvaisesta kalasta. 

Äskettän on löydetty aivan uusi kasviperäinen, kestävästi tuotettu omega-lähde: Ahiflower eli suomeksi peltorusojuuri (Buglossoides arvensis). Kyseessä on vaatimattoman näköinen kasvi, joka peittoaa omega-3-pitoisuudellaan perinteiset kasviöljyt mennen tullen! Tiesitkö, että yhden hehtaarin ahiflower-pelto tuottaa saman määrän omega-rikasta öljyä kuin 100 000 sardiinia tai makrillia?

Kalan puuttuessa ruokavaliosta on ns. pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) saanti kasvissyöjille ja vegaaneille astetta haasteellisempaa. Aivot kuitenkin tarvitsevat niitä paljon ja säännöllisesti toimiakseen tormakkaasti. Aivojen toiminnan ja mielialan lisäksi omega-3:n saanti on yhteydessä esimerkiksi matala-asteisen tulehduksen hallintaan.

Ihmisen aivotoiminta ei onneksi ole pelkän kalaöljyn varassa. Elimistömme osaa rakentaa itse EPA:a ja DHA:ta myös kasviperäisestä omega-3-rasvahaposta, alfalinoleenihaposta (ALA). Monivaiheisen rasva-aineenvaihduntamme haasteena on kuitenkin sen hitaus ja kohtuullisen heikko hyötysuhde.

Ahiflower- eli peltorusokkiöljy on vegaaninen superluokan omega3-lähde

Ahiflower-öljyllä tehtyjen tutkimusten mukaan sen sisältämän ALA:n muuntosuhde EPA:ksi on nelinkertainen verrattuna vahvana ALA:n lähteenä tunnettuun pellavaöljyyn. Ylivertaisen tehon arvellaan perustuvan suurelta osin peltorusokkiöljyn sisältämään stearidonihappoon.

Ruohonjuureen uutuutena saapuneen Bertil’s Health oy:n uuden Ahiflower-oliiviöljyn pääraaka-aine viljellään Englannissa. Tarkoin määritellyt tuotantokriteerit takaavat öljyn puhtauden ja korkean laadun. Pietarsaaressa ahiflower-öljy sekoitetaan edelleen luomulaatuisen oliiviöljyn kanssa. Lopputuloksena on neutraalin makuinen ja helposti annosteltava nestemäinen öljyseos. Yksi teelusikallinen (5 ml) päivässä riittää.

Ahiflowerin rasvahappokoostumus on muiltakin osin täydellisyyttä hipova; se sisältää aivan kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä rasvahappoja (omega-3, omega-6 ja omega-9) juuri ihanteellisessa suhteessa. Siinä on jopa GLA-rasvahappoa, jota yleensä joudutaan ottamaan erikseen helokkiöljystä! Ainoa muu kasviöljy, joka pääsee edes lähelle sen ominaisuuksia on kitupellava- eli camelina-öljy.