Iso T - Testosteroni

Testosteroni vähenee miesten elimistöissä lihavuuden yleistyessä ja kemikaalikuorman kasvaessa.
Iso T - Testosteroni

Mieshormoni eli testosteroni (jota “isoksi T”:ksikin tärkeytensä vuoksi kutsutaan) on vähenemässä miesten elimistöissä - esimerkiksi Yhdysvalloissa laskua on 1980-luvulta havaittu tapahtuneen miesten elimistöissä noin prosentin vuosivauhtia. Samankaltaisia tuloksia on mitattu myös Suomessa. Vähäinen testosteronimäärä rapauttaa kroppaa aiheuttaen esimerkiksi sydänsairauksia ja diabetestä. Alhaiset mieshormonitasot vaikuttavat tietysti myös hedelmällisyyteen.

Testosteronimäärän laskuun ovat tutkimusten mukaan suurimpia syypäitä ylipaino, lääkkeet ja kemikaalit.

Kemikaaleista kivesten toimintaa (ja siten testosteronin muodostumista)  haittaavat esimerkiksi palonestoaineet, pinnoitteissa esiintyvät perfluoriyhdisteet, flataatit sekä muoviteollisuuden laajalti käyttämä bisfenoli A (eli BPA). Nämä kemikaalit ovat niin sanottuja hormonihäiritsijöitä, joita voi joutua kroppaan ravinnon, hengitysilman, juomaveden tai ihon kautta. Noita kemikaaleja on mm. ilmassa, ruokapakkauksissa, kosmetiikassa, huonekaluissa ja elektroniikkatarvikkeissa - turhan monessa paikassa. Hormonihäiritsijät joko jäljittelevät naishormoni estrogeenia tai estävät testosteronin toimintaa.

Elämän aikana ihmisen kroppaan kerääntyy melkoinen kimara erilaisia kemikaaleja, joiden hormonaaliset yhteisvaikutukset voivat olla arvaamattomia. Kyse on nimenomaan pitkäaikaisvaikutuksista, jotka saattavat näkyä vasta kolmannessa sukupolvessa.

On aika huimaa, että jopa 800 kemikaalin tiedetään vaikuttavan hormonieritykseen, mutta niistä vain harvan pitkäaikaiset vaikutukset on tutkittu. Vaikka esimerkiksi monille lisäaineille on EU:ssä määritelty hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI), ei niiden tai hormonihäiritsijöiden yhteisvaikutukselle ei ole olemassa EU:ssa turvallisuusrajoja eikä lainsäädäntöä. Asia on kuitenkin onneksi työn alla.

 

SINKKI JA TESTOSTERONI NE YHTEEN SOPPII

Tiesitkö, että sinkki tekee hyvää myös miehiselle hormonitasapainolle? Se edistää veren testosteronitasojen pysymistä normaalina.

Sinkki tärkeä tekijä testosteronin aineenvaihdunnassa. Sinkki lisää kivesten testosteronituotantoa, edesauttaa androgeenien muuttumista testosteroniksi ja nostaa alentuneen testosteronin lähes ennalleen.

Inkiväärin on myös todettu vähentävän ylimääräistä estrogeenia elimistöstä. Liiallinen estrogeenin tuotanto vaurioittaa riittävää  testosteronin tuotantoa - siksikin inkivääririkas ruokavalio saattaa hyvinkin olla poikaa!