Hyviä rasvoja pähkinöistä

Rasvoista puhuttaessa on olennaista kiinnittää huomiota niiden laatuun. Esimerkiksi kuumennettuja rasvoja on järkevää vältellä - hyviä rasvoja sen sijaan on turha karttaa. Tärkeitä rasvahappoja sisältävät pähkinät ja mantelit tekevät hyvää sydämellesi ja buustaavat aivosi entistä ehommiksi!
Hyviä rasvoja pähkinöistä
Luomumanteli on sydämen asia.


Välttämättömät rasvahapot eivät ole siis saaneet nimeään perusteetta. Välttämättömiä rasvahappoja ovat omega-6 eli linolihappo sekä omega-3 eli alfalinoleenihappo. Koska näitä rasvahappoja elimistö ei itse pysty tuottamaan, täytyy ne saada ravinnosta tai ravintolisistä.


Hyviä rasvoja voi ropauttaa kroppaansa mm. pähkinöistä, avokadosta, siemenistä, kalasta, oliiveista ja kookoksesta.

Kudokset ja aivot tarvitsevat rasvaa toimiakseen täydellä teholla. Rasva sisältää myös vitamiineja ja se edesauttaa rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä muistakin lähteistä.

Solut ja hormonitoiminta vaativat rasvaa. Rasvahappoja tarvitaan solujen
rakennusaineeksi sekä hermoston ja hormonitoiminnan ylläpitoon. Rasvoilla on vaikutusta myös mielialaan ja immuniteettiin.

Hyvistä rasvoista on paljon hyötyä. Laadukkaiden öljyjen nauttiminen tukee painonhallintaa, helpottaa lihasmassan kasvattamista, edistää hedelmällisyyttä, tehostaa aivotoimintaa ja pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Esimerkiksi saksanpähkinät sisältävät runsaasti omega-3:sta, jonka ansiosta ne laskevat huonoa LDL-kolesterolia.

Ruohonjuuresta löydät kahmalokaupalla hyvien rasvojen lähteitä - pinkaise siis vaikkapa pähkinähyllyillemme tai tsekkaa öljyvalikoimamme. Niitä aivosi ostaisivat.


Myös pikajuoksija, Ruohonjuuren asiakas Nooralotta Neziri  on luomupähkinöiden ystävä. Pähkinöiden hyvät rasvat ovat siihen yhtenä syynä syynä:


"Vielä pari vuotta sitten ruokavalioni oli lähes täysin karsittu kaikenlaisesta rasvasta ajatuksena, että se tekee kropalle huonoa. Ajatusmaailma ei olisi voinut olla rasvan suhteen enää huonompi ja se on kyllä todella kaukana nykyisestä ajattelutavastani.


Olen todella tietoinen mitä suuhuni nykyään pistän, jotta kroppa olisi parhaassa mahdollisessa iskussa aina harjoitellessani ja kilpaillessani ja tähän ruokavalioon kuuluvat cashew-pähkinät oikeastaan joka päivä. Välillä vaihtelun vuoksi käytän myös muita pähkinöitä, kuten parapähkinää tai manteleita. Pähkinäthän sisältävät pääosin rasvaa ja niiden energiasisältö on sen vuoksi suuri. Omassa ruokavaliossani pähkinöitä kuluu päivittäin noin 40-50 g, joka on ihan myös ravintoterapeutin tasolta suositeltu määrä, vaikka isolta annokselta kuulostaakin. Lisättyäni ruokavaliooni öljyjä ja pähkinöitä, on painoni myös pudonnut ja kroppa tiukentunut. Hyvä rasva polttaa rasvaa. Hyvä rasva myös pitää nälkää paremmin loitolla, jolloin mielihalut pysyvät helpommin poissa ja muutenkin annoskoot saattavat pienentyä vähentyneen nälän ansiosta. Kroppa toimii myös kaikinpuolin paljon terveemmin ja paremmin: esimerkiksi öljyt saattavat edesauttaa myös nivelten ja lihasten hyvää kuntoa.

 


Herkuissani cashew-pähkinöissä on paljon muutakin hyvää kuin maku ja rasvan laatu. Ne sisältävät runsaasti sinkkiä, magnesiumia ja foolihappoa, jotka ovat erittäin tärkeitä hivenaineita varsinkin aktiivisille ihmisille. Cashewpähkinöissä on myös runsaasti tryptofaania, joka on avuksi esimerkiksi unenlaadun parantumiseen.

Cashew-pähkinät (sekä kaikki muut pähkinät) ovat myös helppo välipala ottaa mukaan töihin, kouluun tai matkustamiseen. Itse tulin juuri harjoitusleiriltä, jossa minulla oli mukana lähes kilo pähkinöitä. Toki olin reissussakin kuukauden, mutta kaikki kyllä menivät. ;-) Arjessa syön pähkinäni usein iltapäivän välipalan yhteydessä. Joskus saatan heittää niitä myös aamupuuroni sekaan, rahkan sekaan tai salaatin sekaan. Cashewpähkinätahna on myös erityisen hyvää smoothien seassa tai itsetehdyn jäätelön kruununa! Vain mielikuvitus on rajana tälle superruoalle. "