Hyvää rasvaa ei kannata pelätä!

Vaikka kaikkein kovaäänisin rasvakammo alkaakin jo pikkuhiljaa vaimeta, osa vannoo vieläkin innokkaasti kevyttuotteiden nimeen. Mutta kannattaako se? Terveelliset rasvat ovat tärkeä asia hyvinvointimme kannalta.
Terveelliset rasvat ovat tärkeä asia hyvinvointimme kannalta. Hyvää rasvaa kannattaa nauttia helposti vaikka salaattikastikkeessa.

Ruokavalion rasvat saavat tunteet kuumenemaan. Kun yksi tahtoo välttää rasvaa kaikessa muodossaan, lorauttaa toinen öljyä jopa kahviinsa. Rasvakahvin idea ei ole tosiaan tuulesta temmattu, sillä terveellisten rasvojen hyödyt tunnetaan nyt paremmin kuin koskaan ennen. On selvää, että hyvät rasvat tukevat terveyttämme ja siksi niiden saannista kannattaakin pitää huolta. 

RASVAA AIVOILLE: Kudokset ja aivot tarvitsevat rasvaa toimiakseen täydellä teholla. Rasva sisältää myös vitamiineja ja se edesauttaa rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä muistakin lähteistä. Rasvat ovat tuikitärkeä energianlähde myös aivoillemme, joista peräti 60% on rasvaa.

RASVAA SOLUILLE JA HORMONITOIMINNALLEMME: Solut ja hormonitoiminta vaativat rasvaa. Rasvahappoja tarvitaan solujen rakennusaineeksi sekä hermoston, sokeriaineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan ylläpitoon. Rasvoilla on vaikutusta myös mielialaan ja immuniteettiin. 

PALJON MUITAKIN HYÖTYJÄ: Rasvat auttavat säilyttämään kylläisen olon pidempään ja laadukkaiden öljyjen nauttiminen tukeekin painonhallintaa. Hyvät rasvat helpottavat lihasmassan kasvattamista, edistävät hedelmällisyyttä, tehostavat aivotoimintaa ja pienentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Esimerkiksi saksanpähkinät sisältävät runsaasti omega-3:sta, jonka ansiosta ne laskevat huonoa LDL-kolesterolia.

Rasvoissa on eroja - selvähän se!  

Kaikkein olennaisinta rasvan valinnassa on laatu. Rasvat voidaan jakaa kahteen porukkaan: pehmeään eli tyydyttymättömään rasvaan ja kovaan eli tyydyttyneeseen rasvaan. Suositusten mukaan päivittäisestä rasvakatraasta olisi hyvä olla  2/3 pehmeää rasvaa ja enintään 1/3 kovaa rasvaa. Pehmeän rasva tiedetään myös pienentävän veren kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuutta sekä parantavan HDL/LDL-kolesterolisuhdetta

Rasvoissa kannattaa siis panostaa laatuun ja suosua mahdollisimman luonnollisia ja prosessoimattomia kylmäpuristettuja öljyjä. Hyvinvointia tukevia valintoja ovat esimerkiksi avokadoöljy, seesamöljy, vehnänalkioöljy, manteliöljy, pellavaöljy, hamppuöljy, extraneitsytoliiviöljy, kookosöljy sekä kapryylihappo ja MCT-öljy. Tunnettua on myös, että  pähkinä ja siemenet sisältävät kahmalokaupalla terveellisiä rasvoja. 

Jos kylmäpuristetuista laatuöljyistä tahtoo saada kroppansa hyödyksi hyväätekevät ainesosat ihanteellisesti, ei öljyjä kannata kuumentaa (vaikka esimerkiksi avokadoöljy, ghee, kookosöljy ja oliiviöljy kestävätkin periaatteessa kuumentamista). 

Kylmäpuristetuista öljyistä voi mainiosti väsätä esimerkiksi monenlaisia levitteitä tai salaatinkastikkeita. Herkulliselta maistuvia luomuöljyjä voi myös lorautella salaatteihin tai smoothieisiin - tai vaikkapa valmiin ruoka-annoksen päälle. 

Lisätarmoa tuovien rasvakahvien ryydittäjiksi sopivat parhaiten kapryylihappo, MCT-öljy ja ghee eli kirkastettu voi.