Hörpi itseesi virkeyttä ja terveyttä mateen avulla!

Maté, mate tai matee (rakkaalla juomalla on monta kirjoitusasua) on virkistävä ja voimistava mahtijuoma, jonka tormakoittamina gauchotkin ovat Argentiinassa vuosisatojen ajan painaneet pampalla eteenpäin. Etelä-Amerikasta Suomeen rantautunut mate omaa kosolti terveyshyötyjä. Matevallankumous saattaa hyvinkin olla varsin tervetullut teekulttuurimuutos tänne pohjoisenkin perukoille.
Hörpi itseesi virkeyttä ja terveyttä mateen avulla!

Mateen hyödyt tuntee Suomeen matee-juomia maahantuovan Matelaiturin Antti Pohja. Antin kiinnostus mateeseen virisi reppureissuilla Etelä-Amerikassa. Hän maistoi matea ensimmäisen kerran Uruguayn rannoilla, jonka jälkeen matesta tuli jokapäiväinen elämänkumppani.

Karvaan ja ruohomaisen makunsa ansiosta mate voi joskus vaatia totuttelua. Matelaiturin laajalla valikoimalla se tosin onnistuu helposti, sillä kukapa suomalainen ei haluaisi kokeilla esimerkiksi tervan makuista matejuomaa? Mutta ennenkuin sukellamme Matelaiturin herkulliseen juomavalikoimaan, perehdytään ensin mateen historiaan, juomakulttuuriin ja  terveyshyötyihin.

Mitä matee on?

- Mate on yerba mate-pensaan kuivattuja lehtiä ja lehden varsia. Mate ei itsessään ole teetä vaan teen kaltainen juoma. Mate haudutetaan ja juodaan useimmiten kuumana, mutta se toimii myös mahtavana jääkylmänä, erityisesti kesähelteillä. Matesta saa antioksidantteja ja kivennäisaineista, ja se on myös sopivan piristävä ja energisoiva valinta. Mateessa on tuplasti antioksidantteja vihreeseen teehen verrattuna, ja suuri antioksidanttipitoisuus auttaa tasoittamaan kofeiinin, Antti Pohja kertoo. 

Mateen historia pähkinänkuoressa

Mate on alunperin ollut Paraguayn alkuperäiskansojen juoma, jota juotu 1500-luvulta lähtien. Sitä on käytetty paitsi ravintona myös lääkkeenä ja osana henkisiä rituaaleja. Mateta juodaan ympäri Etelä-amerikkaa, mutta pensas kasvaa vaan tietyillä alueilla mannerta. Maailman kaikki mate on peräisin Etelä-Amerikasta, jossa maten asemaa voi verrata saunan asemaan Suomessa.

- Monilla eteläamerikkalaisilla on omat persoonallisesti koristellut ja räätälöidyt pillit ja kupit, joissa näkyy esimerkiksi lasten nimikaiverruksia. Keskeinen rituaali mateen juonnissa on sosiaalisuus ja yhteisöllisyys; se kerää ihmiset yhteen, mateeta hörpittäessä puhutaankin ystävyyden maljasta.

Maten terveyshyödyt

- Mate on erittäin C-vitamiinirikas ja se sisältää myös A-,B- ja E-vitamiineja. Lisäksi mateessa on paljon magnesiumia, kalsiumia, fosforia, rautaa,  sinkkiä, natriumia ja kaliumia. Kyseessä on siis hyvin ravinteikas juoma, joka hellii myös vatsaa, matemestari pohjustaa.

- Moni asiakkaistamme on entisinä kahvin juojina vaihtanut mateen, sillä mate on myös hellä vatsalle ja avittaa ruoansulatusta. Mateeta nauttiessa kannattaa muistaa juoda myös vettä, sillä mate on diureettinen juoma, Antti Pohja jatkaa.

Makeannälkä myös vähenee mateeta hörppiessä

- Juon itse aamulla mateeta ja syön aamupalan vähän myöhemmin sillä tuo juoma vie myös nälkää pois. Lounaan jälkeen ennen päivällistä juon myös mateeta välipalan sijaan. Kuppi mateeta voi toden totta auttaa myös napostelun vähentämisessäi, valaisee Antti.

Matee virkistää vimmatusti

Moni nauttii mateekupposensa piristävän vaikutuksen kaipuussa.

- Kofeiinia mateessa on vähemmän kuin kahvissa mutta enemmän kuin teessä. Lisäksi mateessa on teobromiinia ja teofylliiniä. Maten virkistävä teho koetaan usein levollisemmaksi ja pitkäkestoisemmaksi kuin esim. kahvin, kertoo Antti. 

Maten juomiseen kuuluu perinteisenä varusteena bombilla-pilli ja puolipallomaiseksi koverrettu kuppi, josta matee nautiskellaan hitaasti pillin kautta. Mitä lisäarvoa oikea mate-kuppi ja bombilla-pilli tuovat mateen siemailuun?

- Materiaaleilla on tietenkin vaikutusta makuun ja tuoksuihin. Teepurujen tuoksu tulee nenän alle kun pillillä juodaan, kokemus on luonnollisesti täyteläisempi. Materiaali on myös helppo pitää puhtaana, eikä ole helposti särkyvä. Pilli on etenkin hyvä koska siinä on suodatin, joten sitä suosittelen kyllä kaikille, jotka aikovat juoda mateeta, mate-ammattilainen sanailee.

Antti Pohjan matejuoman simppeli valmistusohje:

- Laita kuivia puruja kuppiin, noin puolet kupin tilavuudesta. Ideana, että sitä voi käyttää useamman kerran. Jos puru on hyvin hienojakoista kannattaa hieman heilautella kuppia niin, että peittää aukon kämmenellä, niin että pölyt nousee kämmeneen, näin voidaan sitten puhdistaa käsi ja pilli ei mene pölystä tukkoon. Tämä on tärkeä vaihe matejuoman valmistuksessa. Sitten pilli pohjaan ja 70 asteista vettä kuppiin, antaa olla muutaman minuutin ja nautiskelee.

- Kymmenen vuoden kokemuksella voin sanoa että 70 astetta on ihanteellinen lämpötila vedelle maten valmistuksessa. Se on tottakai myös makuasia, mutta yli 80 asteen vettä ei kannata käyttää, jotta kaikki maten ravintoarvot säilyvät. 

Maten juominen saattaa myös lisätä henkistä hyvinvointia - näin monet ainakin kokevat. Ja kyllä vaan: mateeta hörppiessä pillin kera mieli lepää.

- Mitä enemmän aikaa on juoda matea, sitä paremman kokemuksen saa. Matee on loistava tauottaja, imeskellessä mateeta on hyvä hetki ottaa aikaa omiin pohdintoihin. Moni sanoo myös että mateen juonti tekee mielestä skarpin ja terävän. Siksi se sopiikin loistavasti lounaan jälkeiseen uupumukseen energiatasojen boostaamiseen. Myös meidän mate-kylmäjuoma sopii loistavasti moneen ruoan kaveriksi, ja samalla saa piristävän hyödyn, Antti Pohja opastaa. 

Matelaiturin valikoimaan kuuluu perinteiset matepurut ja maustetut versiot näistä. Vaihtoehtoja on vaniljasta, piparminttuun, chili-inkivääriin, sitruuna-limeen, apelsiiniin ja jopa terva ja lakritsi löytyy Matelaiturin matepuruvalikoimasta. Maten nauttimisesta on tehty mahdollisimman helppoa suomalaisille. 

Metamaten ja tavallisen maten erot

Yhdellä sanalla vastattuna erona maten ja metamaten välillä on tuoreus, jossa metamate on ehdoton ykkönen eli tuoreempi tuttavuus.

- Meillä on hyvin lämpimät välit metamaten omistajaporukkaan. Kun normaalia matea viedään tehtaalle ensimmäiseen kuivatukseen, metamatea kuivatetaan metsässä saman tein. Paikan päällä otetaan liika kosteus pois, jotta se ei veltoistuisi ja jotta ravintoarvot säilyisivät mahdollisimman hyvin.

- Metamate pakataan hyvin tiiviiseen muotoon, jotta kotona paketin avatessa sekä voi nähdän ja haista, että mate on tuoreudeltaan juuri metsästä poimittua. Tuoreus takaa myös korkeammat ravintoarvot kuin tavallisessa mateessa, jossa toki siinäkin on hyvät määrät ravinteita. Metamatea voi verrata kahvien pienpaahtimokahveihin. Metamateetakin löytyy eri versiota. Raw-versiota voi jopa syödä ja käyttää leivonnassa, hehkuttaa Antti. 

Matelaiturin tarina alkoi rakkaudesta mateen

Matelaituri juontaa juurensa 10 vuoden takaiseen reppureissuun, jonka jälkeen Antti antoi myös työkavereidensa maistella Etelä-Amerikasta kotiin tuotua matejuomaa. Matea tilailtiin alkuun omaan käyttöön ulkomailta mutta sitten muutamia vuosia sitten pistettiin luovat päät yhteen ja päätettiin perustaa mateyritys. 

- Missiomme on lisätä hyvinvointia Suomessa, joten se antaa hyvän mielen, kun kuulee kun joku on kokeillut matea ja tilaa uudestaan, Pohja sanoo tyytyväisenä. 

- Purumme tulee Kraus-nimiseltä perheyritykseltä Argentiinasta. Myymme ainoastaan puhdasta, ilmakuivattua, luomu- ja reilun kaupan -sertifioitua mateta ja näin halusimme toimia yrityksen perustamisesta lähtien, hän valottaa yrityksen periaatteita.

Pohjalle maistuu mate poikineen:

- Esimerkiksi tänä aamuna join appelsiininmakuista mateeta ja eilen chili-inkivääriä, vähän fiiliksen mukaan meen. Yhtä lailla juon paljon meta-matea, joka on yksi suurimmista suosikeistani tällä hetkellä. Lisäksi löytyy todella täyteläisiä mateita kuten Rosamonte- tai Canarias-merkit, kertoo Antti ja vertailee matemerkkejä viineihin:

- Pitää tutkia ja tutustua, jotta löytää omaan tilanteeseen ja makuun sopivimmat, kannustaa Antti