Hirveää hapatusta!

Hapatetut elintarvikkeet ovat kivunneet terveystietoisten keskuudessa suureen suosioon - eikä ihme; ne ovat suoliston bakteerikantaa hellivää ravintoa.
Hirveää hapatusta!

Kysymys: Mitä yhteistä on kombuchalla, hapankaalilla, kimchillä, misolla, tempehillä, tabascolla ja ruotsalaisella hapansilakalla?

Vastaus: kaikkia niitä on hapatettu!Hapatettujen ruokien ja juomien maku on omanlaisensa - no: hapan. Kaikkia maku ei ensipuremalta miellytä, mutta happamuudesta voi maistamiskertojen myötä oppia tykkäämään. Hapatetuissa elintarvikkeissa on maullisestikin erilaisia "vaikeusasteita" - hapansilakka on taatusti huomattavasti tempehiä haastavampi nakerrettava.

Hapatettujen eli fermentoitujen ruokien ja juomien nauttiminen on hyödyllistä hommaa: hapattamisen kerrotaan kaksinkertaistavan ruoka-aineiden terveyttä edistävät ominaisuudet.

Fermentoidut herkut sisältävät probioottisia bakteereja - tämä on iso ilo etenkin suoliston hyvinvoinnille ja sen kautta kokoinaisterveydelle. Vastustuskykyäkin vahvistavan vaikutuksensa lisäksi maitohappobakteerit auttavat mm. pilkkomaan maitosokeria ja parantavat monien ravintoaineiden (kuten B12- ja K-vitamiinien, magnesiumin, kalsiumin ja raudan) imeytymistä. Ne myös tuottavat peptidejä, jotka antavat terhakkaasti köniin haitallisille suolistobakteereille.

Mitä fermentoidessa tapahtuu?

Kun esimerkiksi kaalista (joka luonnollisesti sisältää runsaasti erilaisia bakteereja ja sieniä) väsätään suolan ryydittämänä hapankaalia, alkavat bakteerit käyttää hyväkseen kaalin hiilareita. Nämä hiilihydraatit saavat bakteerit lisääntymään ja tuottamaan happoja, alkoholia ja hiilidioksidia.  Hapatettu kaali sisältää erityisen paljon maitohappobakteereja, koska fermentointi on luonut otolliset olosuhteen näiden vatsaa hellivien bakteerien lisääntymiselle. Myös kaalin ravitsemukselliset ominaisuudet sekä teveysvaikutteisuus on hapattamisen myötä noussut ihan uudelle tasolle.

Hapatettujen aatelia Ruohonjuuresta

HAPANKAALI

Valkokaalista valmistettava hapankaali lienee hapanherkkujen klassikko, jonka maku jakaa mielipiteitä tehokkaasti. Ruohonjuuresta löydät mm. lepsämälaisen Kairoon maatilan herkulliset hapankaalit ja muut hapatetut vihannekset. Kairoon pitkään kypsytetty luomuhapankaali on pastöroimaton ja lisäaineeton herkku, joka on saavuttanut vakiopaikan terveystietoisten ja hyvää makua arvostavien asiakkaiden ruokapöydissä.

BORIS-JUOMA

Kotimaisista kasveista, marjoista ja yrteistä hapattamalla valmistettu Boris-juoma on vatsaystävällinen klassikko. Tämä kukkea kulauteltava sisältää peräti neljä miljoonaa maitohappobakteeria grammassa.

Asiakkaamme suosittelee: "Boris-juoma on osoittautunut oikeaksi taikajuomaksi omalla kohdallani. Olen välttynyt kevätflunssalta ja vatsavaivani ovat helpottaneet, mitä pidän pitkälti sen ansiona, että olen kulautellut pari lasillista Boris-juomaa päivässä. Lisäksi ihoni on kirkastunut ja olo on ihmeen pirteä. Juoman sisältämät maitohappobakteerit ja aineenvaihduntaa stimuloivat kasvit ilmeisesti ovat tehneet tehtävänsä!"
- Tarja, Helsinki

MISO

Miso on fermentoiduista aineksista valmistettu tahna, joka japanilaisessa keittiössä on perusmauste - jokaisen japanilaisen on laskettu mupeltavan misoa huimalla seitsemän kilon vuosivauhdilla. Ruohonjuuresta löytyy hapatettua misoa moneen junaan: kaikille niille ominaista kuitenkin on pastöroimattomuus ja monipuolinen soveltuvuus ruokien maustamiseen. Muista myös valmiit misokeitot - niistä on helppoa aloittaa!KOMBUCHA

Probioottisia ominaisuuksia sisältävä kombucha on vitalisoiva terveysjuoma, joka tekee hyvää vatsalle ja maistuu mainiolta! Ruohonjuuresta löydät kombuchaa mm. Karma- ja Captain-sarjoista sekä keuruulaisen Kellaripanimon kotimaisena versiona. Maista ja ihastu!

TEMPEH

Fermentoiduista eli hapatetuista soijapavuista valmistettu tempeh sisältää kahmalokaupalla maitohappobakteereja, runsaasti proteiinia, rautaa ja kalsiumia. Indonesiasta kotoisin olevan tempeh sopiikin mitä mainioimmin kasvissyöjien ruokavaliota ryydittämään - mutta tottakai myös kaikille muiden ravinteikasta ja maukasta ruokaa arvostavien lautasille. Tempehiä voi käyttää salaateissa, wokkiruuissa tai tamarilla maustettuna paistaa öljyssä ja nauttia sitten sellaisenaan ravinteikkaana lisukkeena. Ruohonjuuresta löydät soijapavuista valmistettua tempehiä Yakson ja Tofumoonin sarjoissa ja mm. herneestä ja lupiinista valmistettuna Palkuaisen versioina.

Eikä tässä vielä kaikki! Muitakin hapatettuja herkkuja Ruohonjuuresta löytyy - tule ja tutustu apajiimme!