Helsinki Wildfoods - METTÄstä terveyttä ja elinvoimaa!

Suomalaisen luonnon ravinteikkaat ja puhtaat antimet tekevät hyvää keholle ja mielelle. Siksipä ne ansaitsevatkin arvostusta myös kansainvälisesti.
Helsinki Wildfoods - METTÄstä terveyttä ja elinvoimaa!

Mettä-tuotteiden takana olevan Helsinki Wildfoodsin tarina alkoi syksyllä 2015, kun ystävykset biologi Anna Nyman ja toimittaja Pauliina Toivanen olivat hurahtaneet täysillä villiyrttien- ja vihannesten maailmaan, ja pitivät villiyrttikursseja pääkaupunkiseudulla Helsinki Wildfoods -nimellä.

Annan ja Pauliinan kurssille osallistui naisten ystävä, elintarviketieteilijä Annika Hannus. Annikan maistettua kurssilla ensimmäisen kerran elämässään nokkospestoa, hän koki niin uskomattoman maku- ja ahaa-elämyksen, että siitä ei ollut paluuta entiseen elämään: Tieto näistä upeista suomalaisista superfoodeista oli saatava ihmisten tietoisuuteen ja myös saataville kauppoihin ympäri vuoden.

Annika kimpaantuikin kovasti, kun havahtui huomamaan, miksei koulussa enemmän opetettu arvostamaan näitä luonnonantimia ja miksi elintarvikekoulutus (ainakin Annikan aikaan) painottui pääosin maitoon, viljaan ja lihaan. Näissä luonnonantimissahan on suomalaisen ruokakulttuurin perusta, mutta harva osaa niitä käyttää!

Niinpä, Anna, Pauliina, Annika ja valokuvaaja Aino Huotari liittivät tuuheat tukkansa yhteen, ja perustettiin yhtiö asiaa edistämään. Myöhemmin porukan kokoonpano on muuttunut, ja sesonkikohtainen kurssipuoli ja ympärivuotinen tuotepuoli ovat kulkeneet omia polkujaan eri brändeillä. Helsinki Wildfoodsin tuotteista lähdettiin kehittämään erityisesti vientiin tähtäävää brändiä, ja mukaan liittyikin kansainvälinen moniosaaja Roosa Heinilä. Kurssitoiminta jatkoi brändillä Helsinki Wildfoods, ja ruokapuolta lähdettiin kehittämään uudella brändinimellä METTÄ. Yhdessä nämä vievät kokonaisvaltaisesti Suomen luonnon tarinaa eteenpäin.

Hyvinvointia lähiojista

Alun alkaen Helsinki Wildfoodsin filosofia oli saada ihmiset innostumaan villiruuasta, ja arvostamaan upean puhdasta luontoamme.

- ”Hyvinvointia lähiojista” oli mottomme pilke silmäkulmassa. Yrityksen alkuaikoina asuimme kaikki pääkaupunkiseudulla, ja meille oli tärkeää saada ihmiset huomaamaan, että vaikka asuu kaupungissa, syötävä luonto ei suinkaan ole kaukana. Esimerkiksi keskuspuisto on monelle hyvin lähellä. Villiruoka ei ole vain syömistä, vaan myös hyvää tekevää liikuntaa luonnossa, Annika Hannus kertoo.

Kotimaiset luonnonantimet ovat jo alusta asti olleet Helsinki Wildfoodsin perustajille kaikille sydämenasia.

- Moni meistä oli sokkona vuosikausia tilannut ulkomaisia superfoodeja ymmärtämättä, että meillähän on Suomessa maailman puhtain ruoka ja mielettömiä omia superfoodeja saatavilla, kuten esimerkiksi nokkonen, kuusenkerkkä, ruusujuuri ja pakuri. Keräämällä itse saa siis myös mahtavan annoksen hyötyliikuntaa, ja ostamalla pientuottajien tuotteita tukee näiden tärkeää työtä kotimaisen luonnontuotealan edistämiseksi, Annika kertoo.

Nykyään yrityksen filosofia on alkuhuumaa laajempi: Suomen luonnontuotealan edistäminen kansainvälisesti huippulaadukkaiden ja kestävien tuotteiden avulla.

- Monella upealla pientoimijalla, keneltä raaka-ainetta ostammekin, ei ole osaamista tai halua kansainvälisen brändin rakentamiseen, myyntiin ja tarinan kertomiseen, ja upeat raaka-aineet meinaavat jäädä metsiin ja peltoihin. Tässä me tulemme avuksi, Helsinki Wildfoodsilta kerrotaan.

Tyvestä puuhun noustaan!

Villiyrttikursseilla yrttimaakarit tarjoilivat ties minkälaisia villiruokaherkkuja, mutta ensimmäinen virallinen tuotteensa oli Nokkosyrttisuola. Vasta-aloittaneet, innokkaat, ja ylpeät yrittäjänaiset painelivat esittelemään uunituoreita tuotteitaan Suomen isoimmille kauppaketjuille. Saimme palautteen, että maut hyvät, mutta tulkaahan uudestaan, kun olette hieman pidemmällä pakkausten kanssa: pussukoiden ulkoasu oli niin kotikutoisen oloinen, ettei ison kauppaketjun ostaja ei saanut edes tuotenimistä selvää.

- Niinpä tuotekehitystä ja markkinatutkimusta jatkettiin. Tutustuimme tarkemmin potentiaalisiin asiakkaisiimme, ja ymmärsimme että he eivät ole marketkansaa, vaan juurikin Ruohonjuurien asiakaskuntaa. Yhteistyössä Ruohonjuuren kanssa lähdimme kehittämään valikoimaamme. Ilman erityisen ystävällistä Ruohonjuuren henkilökuntaa, olisi yrityksemme matka tyssännyt jo ensimmäisiin kuoppiin, Annika muistelee.

Hyvä Uni -tee auttaa, jos höyhensaari on hukassa

METTÄ-sarjan suosituin tuote on jo useampia vuosia ollut Hyvä Uni -yrttitee, jossa nukkumatin apulaisena uurastaa esimerkiksi sitruunamelissa sulassa sovussa rentouttavan kanervan kanssa.

- Hyvä Uni -yrttitee on huolella mietitty sekoitus puhtaita suomalaisia yrttejä, jotka tunnetaan niiden rauhoittavasta ja rentouttavasta vaikutuksesta. Kaikki yrtit ovat 100% suomalaisia, täysin ilman aromeja. Kun teepakkauksia rupeaa tarkemmin tutkimaan, nopeasti huomaa, että useat valmistajat käyttävät aromeja tai öljyjä ja vain hitusen oikeaa kasvia, Helsinki Wildfoodsilta taustoitetaan.

- Aidon tavaran ja aromin (luontaisten tai ei) käyttämisellä on iso vaikutus valmistajan kustannuksiin. Luontaiset aromiaineet ovat kemiallisia yhdisteitä, ja ne eristetään kasvi-, eläin- tai mikrobiologista alkuperää olevista tuotteista mm. uuttamalla tai tislaamalla. Esimerkiksi luontaisen mustikka-aromin ei tarvitse olla välttämättä peräisin mustikasta.

Annika Hannus arvelee, että nykyarjessa pääosin sisällä vietettyjen päivien päätteeksi rauhoittuminen illalla unta varten voi olla hankalaa:

- Tässä yrtit ja iltateekupin nauttiminen läsnä olevana ovat oiva apu. Hyvä Uni on tosi hyvänmakuinen, mutta samalla mieto. Uskomme, että moni myös arvostaa raaka-aineiden suomalaisuutta. Lisäksi pussipakkauksemme on täysin kompostoituva.

”Juon joka ilta kupposen Hyvä Uni -yrttiteetämme, se saa ylivireisen kehon ja mieleni rentoutumaan todella tehokkaasti. Tästä onkin tullut tärkeä iltarutiini, josta en hevin luovu. Suomalaiset yrtit ovat aivan ylivoimaisia”, tokaisee himohiihtäjäksi tunnustautuva Roosa.

Lumoavia luonnonantimia kiireisillekin kaupunkilaisille

Aivan erityisesti Mettä-tuotteet sopivat valmistajiensa mukaan hyvinvointiaan arvostaville, kiireisille kaupunkilaisille, joilla ei ole mahdollisuutta kerätä ja säilöä villikasveja itse.

- Suurin osa tuotteistamme on pakattu keveään kompostoituvaan uudelleen suljettavaan pussiin, joka kulkee kätevästi mukana työpaikalle tai piknikille. Yrttiteet vaan parantuvat mitä pidempää niitä hauduttaa, ja sopivat pääosin juotavaksi mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.

- Itse teenkin aamulla termariin sekoituksen ruusujuurta ja vaihdellen muita yrttejämme, ja annan teepussin hautua termarissa koko päivän välillä juomaa siemaillen. Myös Nokkospesto-kuivarouheemme on tosi kätevä! Siitä voi valmistaa kerralla vaikka vain yhden annoksen lounassalaatin tai -leivän päälle., viinkkaa Annika

Ylämäki, alamäki, ylämäki, alamäki - yhdessä kulkien!

Matkamme Helsinki Wildfoodsin parissa on ollut upea, ja isolla lämmöllä muistelemme opettavaisia ylä- ja alamäkiä. Luonnontuotealalla yrittäminen ei ole helpoin uravalinta. Olemme pitäneet tiukasti siitä, että kaikki tuotteemme valmistetaan Suomessa, ja ovat parhainta laatua ja pakattu kestävästi, Annika kertoo.

- Korona-aika on tuonut omat haasteensa erityisesti vientiin, mutta uskomme että suomalainen ruoka on vasta ottamassa ensiaskelijaan kansainvälisessä kilpailussa. Mitä enemmän saamme jalansijaa luonnontuotteille ulkomailla, sitä enemmän myös kotimaassa arvostetaan ja säilytetään monimuotoisia metsiä ja luonnonniittyjä.

Helsinki Wildfoodsissa ollaan tavattoman ylpeitä suomalaisista raaka-aineen tuottajista, joiden matkaa alkutuotannon parissa he ilolla seuraavat. Uusin aluevaltauksensa ovat kotimaiset, metsän mauilla maustetut hunajat, joille METTÄ-brändi sopii kuin valettu.

- Ensi vuonna meidän on myös tarkoitus siirtyä luomuvalvonnan piiriin. Tälläkin hetkellä useat upeat raaka-aineemme tulee luomuviljellystä pellosta tai on kerätty luomuksi rekisteröidystä metsästä, mutta emme ole siitä voineet pakkauksissa kertoa, Annika valottaa.

Nykyään osa Helsinki Wildfoodsin yrttisankareista on saanut lapsia tai odottaa:

- Vanhemmuuden ja työnteon yhdistäminen ei ole aina helppoa, mutta on ihana nähdä miten ilo luontoon ja tekemiseen on tarttuvaa. Lapset ovatkin meidän parhaita kriitikoita tuotekehityksessä ja opettavat nauttimaan läsnäolosta ja nykyhetkestä, hän toteaa.

 

M-2008-1061 2302 - Melissa officinalis - common name : melissa, lemon balm, balm mint, sweet balm, common balm - Relaxing effect - helps to find sleep
M-2008-1061 2406 - Calluna vulgaris (Heather) - Relaxation