Hellät hyvästit joulustressille!

Juhlista jaloimman odottelu aiheuttaa hyvän mielen ja ilonpilkahdusten lisäksi monille ihmisille myös stressiä moninaisine tehtävälistoineen. Hengitysharjoitukset, riittävän hyvään tyytyminen ja velvollisuustaakan keventäminen auttavat varmasti osaltaan helpottamaan ylikierroksia. Apua joulustressiin voi saada myös yrteistä ja sienistä.
joulustressi
Ruohonjuuren jokajouluinen poropukukampanja lievittää stressiä tuomalla hyvää mieltä kiireenkin keskelle. Tänäkin vuonna voit bongata poroja myymälöissämme joulun alla.

Tuotekehityspäällikkö Markus Lundström Puhdistamolta tietää yrttien ja sienten salat, jos kuka! Siksipä kysyimmekin häneltä vinkkejä ylivireen nujertamiseen luonnon antimia hyödyntäen.

Reishi eli lakkakääpäReishi on adaptogeeninen sieni, joka ehkäisee ennalta stressiä ja helpottaa ylikierroksia. Joulustressiä vastaan taisteltaessa reishi kannattaa ottaa käyttöön jo hyvissä ajoin kiireaikojen alkamista: jo marraskuun puolella parin pipetillisen päiväainnoksella. 

Reishi tyynnyttää mielen myrskyt ja auttaa saamaan unen päästä kiinni. 

- Aasiassa reishiä on perinteisesti käytetty meditaation ja hengitysharjoitteiden tukena, koska se auttaa keskittymään paremmin -  mielessä ei pyöri turhia asioita, jotka häiritsisivät hiljentymistä, Markus Lundström kertoo.

Ylipäätään Lundströmin mukaan terveyspulmia kannattaisi ehkäistä mieluummin ennalta, kuin koittaa ratkoa vasta sitten, kun ongelmat ovat jo päällä. Stressaaviin ajanjaksoihin kannattaa siis varautua jo ennakolta. Jotkut reagoivat reishin tehoon välittömästi mutta joillakin menee lakkakäävän tyynnyttävien vaikutusten havaitsemiseen jopa viikkoja.

Puhdistamon reishi on tuplauutettu jymyvalmiste, joka on valmistettu suomalaisesta, villinä kasvaneesta lakkakäävästä. Reishiuute on yhdistelmä 24 tuntia porisseesta kuumavesiuutoksesta ja kuumaetanoliuutoksesta, jolloin maksimimäärät lakkakäävän tehoyhdisteitä on saatu irtoamaan uutteeseen terveyden tueksi. Puhdistamon reishi on kerännyt kosolti kehoja helppokäyttöisyytensä ansiosta: pipetillinmen uutosta tipautetaan kielen alle ja homma on sillä siiseli.Ashwagandha- Kun elämä näyttää hektisimmät hetkensä ja menen ympäriinsä tuulispäänä, paras apu itselleni on ollut täyden spektrin KSM66-ashwagandajauhe, jota nautin lämpimän juoman joukossa, Puhdistamon Lundström toteaa.

Ashwagandha on reishin ja ruusujuuren lailla adaptogeeni. Se on monipuolisuutensa vuoksi yksi intialaisen luonnonlääketieten eli ayurvedan tärkeimmistä yrteistä.

- Kun reishi on tuo apua suurimmaksi osaksi mielen hyvinvointiin eli toimii henkisellä puolella, niin ashwagandhan hyödyt näkyvät aivan erityisesti fyysisen terveyden tukena, Markus kertoo.

Ashwagandhan hyötykirjo on varsin laaja: se parantaa viriliteettiä, lisää stressinsietokykyä, helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua - ja ylipäätään auttaa kehoa rauhoittumaan. 

Lundström kertoo reishin ja ashwagandhan toimivan synergeettisesti hyvin yhteen: kun reishi esimerkiksi auttaa lisäämään REM-unen määrää, niin ashwagandha puolestaan kasvattaa syvän unen määrää. 

Uniongelmat ovatkin monelle meistä turhankin tuttuja: matka Höyhensaarille takkuaa, kun monenmoiset asiat pyörivät mielessä kuin väkkärä konsanaan! Milloin tehdään joulusiivous, kuka hommaa kuusen, mitä lahjaksi kumminkaimalle ja päiväkodin työntekijöille? Selvää on, ettei moisia kannata yöllä miettiä - onneksi ashwagandha saa aikaa efektin, jossa mielen on helppoa sivuuttaa turhantärkeät asiat öiseen aikaan myllertämästä.

- Ashwagandha buustaa myös testosteronin eritystä, mikä on esimerkiksi kovaa treenaaville loistava juttu, Puhdistamon Markus toteaa ja jatkaa:

- Lisäksi ashwagandha edistää palautumista hermostoa rauhoittamalla. Ashwagandha tavallaan vetelee hormonien naruja tasapainottamalla niiden toimintaa. Siksi myös PMS-oireet voivat helpottua tämän yrtin avulla. 

Ashwagandha saattaa tuoda apua myös hedelmällisyyteen vaikuttamalla positiivisesti siittiöiden määrään ja laatuun. Viime aikoina etenkin kemikaalien määrän lisääntymisen on havaittu vaikuttavan siittiöiden määrän ja laadun heikkenemiseen. 

Puhdistamon ashwagandha on teholtaan tutkittua KSM66-uutejauhetta: puhdas, luomulaatuinen ja vahva valinta. Uutemuotonsa ansiosta suositellut annostukset ovat pieniä:  ½ teelusikallista päivässä riittää mainiosti. 

- Jos tahtoo optimoida ashwagandhan toiminnallisen tehon, kannattaa sitä ottaa aamulla ja illalla ¼ teelusikallisen verran. Päivällä adaptogeeninen ashwagandha antaa virtaa ja illalla laittaa lamput sammumaan, Lundström opastaa. 
Ruohonjuuressa liikkuu joulun alla poroja joulustressiä lievittämässä

RuusujuuriPuhdistamon ruusujuuriuutteen ruusujuuri on peräisin Suomen Lapista, jonka on ankarat ilmasto-olosuhteet ja intensiivinen kasvukausi ovat saaneet sen kehittämään kahmalokaupalla tehoaineita.

- Kyseessä on vahva uutos, jota pipetillinen kielen alle tuikattuna pelittää erinomaisesti. Itselläni ruusujuuri on käytössä ennen esiintymisiä, puheita ja messuja.  Ruusujuuri tasaa tehokkaasti ylikierroksia ja se auttaa palaamaan “maan pinnalle” esimerkiksi hektisten messukeikkojen jälkeen, Markus kertoo.

Ruusujuuri vähentää myös merkittävästi jännitystä, stressiä ja ahdistusta. Se auttaa sekä henkisen puolen haasteisiin että toimii myös fyysisen terveyden tukena, esimerkiksi treeneihin latauduttaessa. 

- Ruusujuuren tehon huomaa melkein välittömästi ja lukuisten kokemusten mukaan se pelittää tehokkaammin ja nopeammin naisilla. Miehillä ruusujuuren vaikutusta ei useinkaan huomaa välittömästi. Viimeistään parin viikon tehokuurin jälkeen kuitenkin myös miehet yleensä huomaavat meininkinsä olevan erilainen: tasapainoisen energinen ja tyynempi. Ruusujuuri energisoi silloin, kun energiaa tarvitaan ja suo levon, kun on sen aika, Lundström kertoo havainnoistaan.

Kun hyötyjen katras on näinkin komea, ei ole ollenkaan ihme, että ruusujuuriuute valittiin taannoin Ruohonjuuren parhaaksi superfoodiksi.

- Todella monet ihmiset ovat omakohtaisesti huomanneet ruusujuuren tehon, eikä kyse ollenkaan ole pelkästä sanahelinästä. Ruusujuuriuute on oikeastaan sellainen tuote, jonka jokaisen työnantajan pitäisi kustantaa kaikille työntekijöilleen kiireisinä aikoina, Markus toteaa pilke silmäkulmassaan.

Luonnonvarakeskus eli LUKE on viime aikoina tutkinut vimmatusti Puhdistamon uutteita ja on huomannut ruusujuuren olevan pakurin tapaan erittäin vahvaa antioksidantti. Ruusujuuren positiivinen sivuvaikutus onkin sen antioksidanttisuus: kyky suojata kroppamme soluja hapetusstressiltä. 

Nykyihminen altistuu huomattavan suurelle määrälle monenlaisia kemikaaleja - halusi tai ei. Myös siksi antioksidantit ovat todella tärkeitä apureita kehojemme suojaamisessa. Antioksidantteja tutkitaan tällä hetkellä uutterasti ja niiden hyödyistä tiedetään koko ajan enemmän ja laajemmin.

B-vitamiinitB-vitamiinit ovat Lundströmin mukaan aivan olennainen juttu stressin taklaamisessa. 

- Jos ei käytä ollenkaan B-vitamiinilisiä, todennäköisesti jostakin tämän ryhmän vitamiinista on elimistössä pulaa, hän toteaa. 

Puhdistamon Super B -complex pitääkin sisällään kaikki B-ryhmän vitamiinit aktiivisissa muodoissaan. Kyseessä on vahva tuote, joka korjaa vitamiinipuutoksia tehokkaasti ja auttaa ylläpitämään niiden terveellisiä tasoja kropassa. 

PerspektiiviÄlä stressaa! Se on taatusti paljon helpommin sanottu kuin tehty! 

- Asioihin kannattaa kuitenkin ottaa perspektiiviä ja niiden merkityksiä on hyvä pyrkiä suhteuttamaan. Jos vaikka kuvittelisi, että kuussa olisi kamera, joka kuvaa maapalloa: kuinka merkittävä oma ongelma tästä perspektiivistä katsottuna oikeastaan on? 

Aivan totta: se, että rosolli puuttuu joulupöydästä tai verhoja ei ole vaihdettu kuusijuhlaa varten, ei varmasti merkitse paljoakaan universumin kannalta.

- Me asumme Suomessa, yhdessä maailman onnellisimmista maista. Turhista asioista kiivaileminen ei todella kannata. Omat rosolliongelmat ovat kuitenkin aika pieniä, kun vertaa siihen, ettei joillakin ole vettä tai ruokaa lainkaan. Perspektiiviajattelu lievittää stressiä, kun asiat saa palautettua mittasuhteisiinsa, Markus vinkkaa.

Myös sisäisen puheen sävyyn kannattaa kiinnittää huomiota ja sitä on hyvä pyrkiä muuttamaan positiivisemmaksi. Positiivisia mielenmalleja puskemalla ja myönteisiä ajatuksia viljelemällä ponnistat parempaan päin: lievität stressiä sekä lisäät tyytyväisyyttä ja onnellisuutta elämässäsi.

 

Kuuntele juttu podcastina tästä >>