Heimgart – Versotusta ilman multaa!

Heimgart-mikroversotussysteemi
Ruohonjuuren verkkokaupan valikoimista löytyy Heimgart-mikroversotussysteemi, joka on niittänyt maailmalla kehuja kätevyytensä ansiosta.
- Heimgart on mikroversojen kasvatusjärjestelmä, joka toimii täysin ilman multaa ja ilman jatkuvaa kastelua. Kasvukausi on siis käsillä koko ajan. Heimgartin kuutta lajiketta voidaan kasvattaa ympäri vuoden, Ilkka Manner kertoo.
- Heimgartin keksijät tahtoivat kehittää helppokäyttöisen kasvatusjärjestelmän, joka tuottaa suuria satoja ja pelittää kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen. Kahden vuoden kehitystyön aikana kokeiltiin ja testattiin lukemattomia prototyyppejä. Loppujen lopuksi Heimgartista saatiin kehitettyä helppokäyttöinen järjestelmä, jossa siemenet kasvavat versioiksi ihanteekkisesti. Heimgart on valmistettu laadukkaista, kestävistä materiaaleista ja luomusertifioiduista siementyynyistä. Ja onhan se toki iso olo myös silmälle, Ilkka ilakoi.
Heimgart-mikroversotyssysteemin ideana on tehdä terveellisen tuoreruuan kasvattamisen ja nauttimisen mahdollisimman vaivattomaksi myös ahtaissa kerrostaloasunnoissa asusteleville ihmisille. Aiemmin tuoreruuan kasvattelu ei ole ollut kovinkaan helppoa urbaaneille ihmisille, joilla ei ole puutarhaa tai parveketta.
Heimgart-aloituspakkauksen sisältö:
-
posliininen kasvatusastia, joka kestää kulutusta ja on periaatteessa ikuinen.
-
ruostumattomasta teräksestä valmistettu idätyslevy. Ruostumaton teräshän on antibakteerinen jo sinänsä. Lisäksi Heimgart-idätyslevy on saanut elintarvikehionnan, joka tekee siitä vielä tehokkaamman mikrobien kasvun estäjän.
-
Siementyynyissä käytetään vain luonnonkuituja ja luonnollista sideainetta sekä luomusiemeniä (DE-ÖKO-070). Siementyynyt valmistetaan yhteistyössä Punaisenristin karitatiivisissa työpajoissa ja ne on sertifioitu EU-BIO-asetuksen (DE-ÖKO-070) mukaisesti. Posliiniastian valmistaa Seltmann Weiden-posliinitehdas erityisesti Heimgartille.
Mitkä ovat Heimgart-mikroversotuslaitteen keskeisimmät hyödyt verrattuna "tavalliseen", mullassa tapahtuvaan kasvatukseen?
- Mullassa kasvattaminen on toki monelle se ainoa oikea tapa kasvattaa ruokakasveja. Mutta kuinka moni ehtii ja haluaa nykymaailmassa tutkia, onko kaupan mullan suolapitoisuus, happamuus, ravinteisuus tai johtokyky juuri se oikea? Tai moniko edes ymmärtää, mitä tuo kaikki tarkoittaa tai miksi nämä asiat ovat tärkeitä?
- Heimgart aloituspakkaus sisältää kaiken, mitä mikroversojen kasvattamiseen tarvitaan, paitsi veden. Heimgart toimii ympäri vuoden. Heimgart tarvitsee tasaisen lämmön (19C-22C) ja vedottoman paikan. Mitään erikoisvaloja ei tarvita. Kasvit kasvavat jopa hehkulampun valossa sydäntalvellakin, Manner perustelee innostuneena.
- Heimgart-idätystyynyillä versojen kasvu tapahtuu melkein nopeammin kuin ehtii kissaa sanoa; maittavat mikroversot ovat jo viikossa nousseet syöntivalmiuteen. Heimgart-versoja voi oikein oivallisesti napostella suoraan kasvatusalustalta.
Miten Heimgart-mikroversotussyteemi sai alkunsa?
- Mikroversojen kasvatuksen pioneerit löytyvät 1980-luvun San Franciscosta. Sieltä idea levisi aikojen saatossa Keski-Eurooppaan. Suomessa mikroversoja on kasvateltu muutamia vuosia. Heimgart-mikroversojen kasvatusalusta tulee Berliinistä, Saksasta. Carsten Wannemüller yhdessä kaverinsa Denis Sauermannin keksivät tämän systeemin.
Mitä verrattomia versolajeja siementyynyissä on tarjolla?
Rucola (Eruca sativa)
Vihanneskrassi (Lepidium sativum)
Retiisi (Raphanus sativus)
Sinappi (Sinapis alba)
Parsakaali (Brassica rapa cymosa)
Punakaali (Brassica oleracea convar. capitata var. rubra L.)
Uusia lajikkeita on luvassa myöhemmin tänä vuonna.
Versojen ylimmäksi ystäväksi itsekin kasvanut Manner suosittelee empimättä tuoretta tehoruokaa kaikille, joita edes yksi seuraavista ominaisuuksista kiinnostaa: itse kasvatettu, vaivaton, maukas, terveellinen, ravinnerikas, lähellä kasvanut, luomu, superruoka, hävikkeetön, kompostoitava, muoviton, kestävä, kaunis, turvallinen. Ilkka ounasteleekin jonkin ominaisuuksista natsaavan jokaiseen meistä.
- Eli periaatteessa Heimgart sopii jokaiseen kotiin. Myös niihin, joissa puutarha ja kasvimaa ovat se ”juttu”. Mutta mitäs kasvatat keskitalvella, kun kasvimaa on roudassa ja päällä metri lunta? Tai mitä kun tomaatit kypsyvät vasta heinäkuussa, ja porkkanat ja muut juurekset vasta elo/syyskuussa. Suomessa kasvukausi on todella lyhyt. Kaupan vihannekset puolestaan tulevat usein kaukaa - eikä mikään muutenkaan lyö versoja omin käsin kasvatetulle, Manner kehuu.
Ilkka Manner pitää itse sinapin versoista kaikkein eniten.
- Ne ovat voimakkaita maultaan ja antavat kivasti ”sinapin” makua ruokaan. En olekaan versoilun aloittamisen jälkeen ollenkaan käyttänyt perinteistä ”pullosinappia” enää. Punakaaliversoja syön paljon niiden ravinnetiheyden vuoksi. Parsakaalissa on jännittävä maku; ihan kuin söisi hentoja ruusunterälehtiä. Parsakaali onkin koko sarjan suosituin lajike!
Mikroversojen kasvattaminen Heimgartilla on todella helppoa. Ilkalla onkin kotonaan aina Heimgart ruokapöydällä - ja toinen astia on alati itämässä. Versot maistuvat myös lapsille - etenkin vihanneskrassi-smoothie on perheen pikkuväen suosikki.
Rukola puolestaan sopii pähkinäisen makunsa takia esimerkiksi salaatteihin tai jopa pizzan päälle. Retiisissä on tosi voimakas maku, jota suositellaankin etenkin vahvoja elämyksiä etsiville.
- Versojen kasvattamisen myötä olen itsessäni huomannut, miten tarkkaan nykyään mietin eri ruoka-aineiden koostumuksia - ja sitä, onko ruoka tuotettu lähellä vai maapallon toisella puolella. Myös ravinnetiheys on alkanut toden teolla kiinnostaa, Manner kertoo.