Härkäpapu on kotimainen puhtipurtava!

Luomuviljellyistä härkäpavuista väsätty papulisuke saa seurakseen vain pikkuisen valkosipulia ja hyvää oliiviöljyä - ja maku on mahtava!
Härkäpapu on kotimainen puhtipurtava!Härkäpapu on kotimainen puhtipurtava

Jo 1200-luvulta saakka pelloilla rehottanut härkäpapu (Vicia faba) on yksi Pohjolan vanhimmista viljelykasveista.
Pula-aikana härkäpapu kohosi korkeaan arvostukseen ja jopa elintärkeään asemaan runsaaan proteiinipitoisuutensa vuoksi. Kun elintaso sittemmin nousi, jäi köyhien aikojen murkinaksi leimautunut papu pikkuhiljaa unohduksiin.
Tänä päivänä valtaosa maamme härkäpapusadosta jalostetaan valkuaisrehuksi, joka sitten tuupataan lypsykarjan turpaan. Koska varsinainen voimapapu on oikein oivallista ravintoa ihmisellekin, on nyt korkea aika ottaa härkäpapua sarvesta!

Fennovegaanin herkullinen hengenpidin omaa korkean foolihappopitoisuuden ja sisältää peräti 30 prosenttia proteiineja.

Härkäpapu kasvaa mainiosti myös Suomessa. Ruohonjuuren Vihreä härkä -nimeä kantavat härkäpaputuotteet tulevat Littoisilta, Juha-Pekka Aikolan luomutilalta.

Ruohonjuuren Vihreä härkä -nimeä kantavat härkäpaputuotteet tulevat Littoisilta, Juha-Pekka Aikolan luomutilalta, jossa niitä on viljelty kolmen vuoden ajan. Härkäpavun viljelystä on hyötyä myös vihannsten ja juuresten kasvattamiselle: Härkäpapu on typensitojakasvina osa viljelykiertoa ja sen jälkeen viljeltävät kasvit hyötyvät sekä maan rakenteen paranemisena että maahan sitoutuneen typen kautta.

- Härkäpavun viljely vaatii omat niksinsä, kuten kaikki viljely, mutta ei se sen vaikeampaa ole kuin mikä tahansa maalaisjärjellä tehty homma, luomuviljelijä Aikola toteaa.

Aikolan mielestä härkäpavusta tekee loistojutun erityisesti sen monipuolisuus ruuanlaitossa. Härkäpapu sopiikin oikein oivallisesti käytettäväksi monenlaisiin murkinoihin aina pihveistä piirakoihin.

- Sivuhyötyinä tulevat luonnon monimuotoisuuden lisääntyminen, tuontivalkuaisen korvaaminen kotimaisella vaihtoehdolla ja vähentynyt lannoitus- ja maanmuokkaustarve. Oikeilla viljelyvalinnoilla on monipuolisia ja -mutkaisia vaikutuksia sekä peltoon että ihmisiin joko suorasti tai epäsuorasti. Jokaista ruoaksi tuotettua kasvia tulee kunnioittaa raaka-aineena ja ottaa siitä paras hyöty irti niin ravitsemuksellisesti kuin viljelyteknisestikin, Ruohonjuuressa myytävät härkäpavut viljellyt Aikola toteaa.

Juha-Pekka Aikolan oma härkäpaputuotesuosikki on gluteeniton härkäpapupasta, joka on valmistettu kahdesta mainiosta raaka-aineesta: kotimaisesta tattarista ja kotimaisesta härkäpavusta. Tattarin hitaista hiilihydraateista on hyötyä esimerkiksi kakkostyypin diabetestä vastaan taistellessa ja härkäpavulla turvataan pastan proteiinipitoisuus.
Härkäpapu-lisuke:

3 dl tuoreita härkäpapuja paloistaan riivittyinä
ruususuolaa keitinveteen
2-4 valkosipulin kynttä pieneksi silputuna/ murskattuna
ripaus mustapippuria
reilusti hyvää oliiviöljyä

Riivi pavut irti paloistaan ja keitä niitä viitisen minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta sitten keitinvesi pois ja nakkaa pavut kulhoon. Sekoita kuumien papujen joukkoon pilkottu/ murskattu valkosipuli ja reilu loraus oliiviöljyä. Anna papuherkun tekeytyä hetken aikaa - ja pistele poskeesi kuumina, haaleina ja kylminä.