Vaikeuksista voittoon: Happy Food Storen verkkokauppa myy luomua vielä entistäkin polleampana!

Viikko sitten olimme aivan äimän käkinä kuultuamme, että viranomaiset kieltävät kaikkien luomutuotteiden myynnin Tukholmassa sijaitsevan Happy Food Store –myymälämme verkkokaupassa. Ukaasin patistamana luomutuotteet olisi pitänyt poistaa myynnistä verkkokaupasta huomenna eli tiistaina 16.4.2019.
Happy Food Store luomu

Viranomaispäätökseen syynä oli se, ettei luomuruokaa saa myydä Ruotsissa verkkokaupassa ilman asianmukaista lupaa. Koska emme aiemmin tienneet mitään moisesta vaateesta, emme olleet lupaa hankkineet – ja luomutuotteiden osalta verkkokauppamme oli siis todella pahasti laitoin.

Hetken aikaa äimisteltyämme ryhdyimme tuumasta toimeen: hankkimaan tukka putkella viranomaisille toimitettavaksi kaikkien Happy Food Storen verkkokaupassa myytävien tuotemerkkien luomusertifikaatteja. Koska Happy Food Storessa myynnissä olevat tuotteet ovat paljolti samoja kuin muissa ruotsalaisissa luomuverkkokaupoissa, viranomaisilla on jo hallussaan tuotemerkkien luomusertifikaatit – mutta ei siis Happy Food Storen vaan jonkun muun luomua myyvän verkkokaupan toimittamana. Nämä eivät kuitenkaan kelpaa, koska säädösten mukaan jokaisen toimijan on lähetettävä valvovalle viranomaiselle samat sertifikaatit omaa kauppaansa koskien. Uumoilen siis, että vaikkapa Clipperin, Pukkan tai Kung Markattan sertifikaatteja on potra kimara sullottuna ruotsalaisviranomaisten sähköisiin arkistoihin.

Loistavien tavarantoimittajien rivakan ja säntillisen avun ansiosta saimme kuin saimmekin kaikkien brändien luomusertifikaatit haalituksi kokoon viime metreillä ja luomutuotteidenkin osalta verkkokauppamme voi jatkua entiseen tapaan. Olemme tottakai tästä onnellisia ja tyytyväisiä.

happy food store

Usein suomalaisviranomaisia parjataan maailman tiukimmiksi. Sääntöjen pilkuntarkka noudattaminen ja niiden sitäkin ahkerampi valvominen saattavat tosiaan hyvinkin olla maan tapoja. Mutta kokemuksiemme mukaan Ruotsissa ollaan tässäkin asiassa Suomea edellä!

Ruotsalaisten viranomaisten ankarat ja joskus mielivaltaisiltakin tuntuvat tulkinnat ovat tulleet Happy Food Storen puolentoista vuoden taipalleella porukallemme varsin tutuiksi. EU-säädöksiä tulkitaan monissa tapauksissa Ruotsissa huomattavasti Suomea tiukemmin. Tämän olemme tunteneet nahoissamme esimerkiksi luonnonkosmetiikkalaatuisia aurinkosuojavoiteita tai vaikkapa valeriaanaa sisältäviä ravintolisiä myydessämme.

Kun byrokraattiset periaatteet astuvat peliin, ajattelu usein loppuu. Sääntöjen viidakossa rämpiessä ei aina ole helppo löytää järjen polkua.

Myönnämme auliisti, että myös suomalaisviranomaisten kanssa meillä on ollut heikommatkin hetkemme ja kaikenkarvaisia kikkavitosiakin on vuosien varrelle mahtunut. Ruohonjuuri on rohkea edelläkävijä, joka on rytinällä pyrkinyt muuttamaan maailmaa sekä sanojen että tekojen avulla. Steviaa ja pakuria olemme niiden uuselintarvikkeeksi julistamisen jälkeen myyneet ihonhoitotarkoitukseen ja sirkkoja olemme kaupanneet keittiösomisteiksi. Sittemmin niin sirkat, stevia kuin pakurikin ovat laillistuneet elintarvikkeiksi ja normalisoituneet osaksi useiden ihmisten monipuolista ruokavaliota. Maailma siis muuttuu, kun sitä muutetaan!

Meneillään olevia tottelemattomuustempauksia pelmuamme parhailleen pesuaineiden täyttöpalvelun ja CBD-hampputuotteiden saralla. Myös näiden suhteen uskomme käyvän parhain päin.

Toisinaan uppiniskaisiksikin mielletyissä teoissamme kantava ajatuksena on pyrkimys hyvään. Suomalaisviranomaisten kanssa pyrimme aina löytämään edes sen kaikkein pienimmän yhteisen nimittäjän, josta käsin asioista voidaan keskustella toisen näkökantaa kuunnellen. Kun asioiden takana näkee ihmisen ja kohtelee myös valvovaa viranomaista siten, miten tahtoisi itseäänkin kohdeltavan, asiat tuppaavat usein etenemään suotuisasti. Arvostavalla asenteella saa taatusti enemmän aikaan kuin korskeudella ja ylimielisyydellä. Selvää on myös se, että jos virheitä tehdään, niitä pyydetään anteeksi ja mokat korjataan.

Ruotsalaisten viranomaisten kanssa olemme törmänneet toisinaan haastavilta tuntuviin kulttuurieroihin. Koska yrityskulttuuriimme ei kuulu konsensushyminä, arasteleva puuhastelu tai samaan muottiin sulloutuminen, on keskustelunnostamispyrkimyksemme usein varmasti koettu huonona käytöksenä ja junttimaisena niskurointina. Perusteluiden kysyminen on kuitenkin sallittua ja säännötkin sitäpaitsi muutettavissa.

Ruohonjuuri, samoin kuin  Happy Food Store, on rohkea edelläkävijä, joka ei edelleenkään ihan kaikkia byrokratian kukkasia kastele. Jatkammekin siis tormakkaana tarpomista rohkeasti parempaan päin!