Hampunsiemenöljy

Maastopyöräilijä, Ruohonjuuren asiakas Kristian Ijäs vaihtoi lisäaineet luomuruokaan ja laittoi rasvat remonttiin.
Hampunsiemenöljy


 


Kymmenen vuotta sitten istuin Tohtori Jace Callawayn luennolla funktionaalisten elintarvikkeiden kurssilla. Aiheena oli hamppu – tarkemmin sanottuna kylmäpuristettu hampunsiemenöljy ja sen vaikutukset muun muassa ihon terveyteen.


Niihin aikoihin hamppu ja sen käyttö hyötykasvina tuntui olevan selvästi harvinaisempaa kuin tänä päivänä. Johtuikohan siitä että sen kasvattamiseen ei ilmeisesti ollut helppo saada lupaa vai hamppuun kohdistuvien ennakkoluulojen takia (jotka suurella todennäköisyydellä kumpusivat Cannabis Sativan THC-pitoisempien lajikkeiden käytöstä päihteenä).


Oli miten oli, koska itselläni ja monilla lähipiirissäni oli ongelmia kuivan ihon kanssa varsinkin talvella, päätin kokeilla pitikö Tohtori Callawayn väite hamppuöljyn suotuisista vaikutuksista ihoon paikkansa.


Ratkaisevassa asemassa oli öljyn sisältämä gammalinoleenihappo jonka oli määrä vaikuttaa ihon tulehdusreaktioihin. Callaway varoitti samalla myös hiusten vahvistumisesta ja nopeammasta kasvusta.


Näin siis teoriassa mutta entä se käytäntö ja oikea elämä?


Lyhyesti sanottuna hamppuöljy antoi itselleni hyviä tuloksia. Parin viikon käytön jälkeen huomasin kylmän ja kuivan ilmaston aiheuttaman ihottuman sekä kutinan vähentyneen merkittävästi.


 


Myös hiuksia oli harvennettava pian koska ne olivat yhtäkkiä turhankin tuuheat! Myös moni tuttava sai hamppuöljystä avun samankaltaisiin ongelmiin. Osa heistä eivät kylläkään ikinä päässeet sinuiksi öljyn omalaatuisen maun kanssa ja lopettivat käytön lyhyen kokeilujakson jälkeen.


Itse olen huomannut että niin kauan kuin öljy pysyy tuoreena maku pysyy siedettävämpänä – jopa neutraalina. Hyvän makuista se ei siltikään ole mutta omasta mielestäni hyödyt ovat todellakin sen arvoisia että makuaisti voi kärsiä muutaman sekunnin per päivä pari kuukautta vuodesta.


Kannattaa muistaa että osa hamppuöljyn sisältämistä rasvahapoista hapettuu helposti, joten öljyä kannattaa ehdottomasti säilyttää kylmässä ja ottaa se lusikallinen päivässä kunnes se loppuu. Muuten hapettumiselle herkät rasvahapot muuttuvat joksikin muuksi ja samalla öljyn teho vähenee ja maku pahenee.


Kymmenen vuotta sitten oli tapana tilata hamppuöljyä suoraan valmistajalta kimppatilauksena mutta nykyään tätä kotimaista laatutavaraa saa helposti esim. lähimmästä Ruohonjuuresta!"


Teksti ja henkilökuva: Kristian Ijäs