Guarana – virkeyttä heillekin joille kahvi ei sovi

Guarana on tullut suurelle länsimaalaisille yleisölle tutuksi energiajuomista. Eteläamerikkalaiset ovat kuitenkin hyödyntäneet Amazonin varsilla kasvavaa guaranaa jo pitkään. Kasvi sai nimensä guarini-heimosta, joka käytti sitä näläntunteen poistamiseen. Guarana sopii muutenkin hyvin painoaan tarkkaileville, sillä näläntunteen poistamisen lisäksi se kiihdyttää aineenvaihduntaa.
Guarana – virkeyttä heillekin joille kahvi ei soviGuaranan on huomattu myös nostavan niin henkistä kuin fyysistä elinvoimaisuutta ja sen sanotaan vahvistavan immuniteettia

Guaranan tunnetuin, eli piristävä vaikutus, perustuu guaraniiniin, kofeiinin kaltaiseen aineeseen, jota pidetään paljon kahvia terveellisempänä. Kofeiinihan ei tee kahvista epäterveellistä vaan kahvin sisältämät haitalliset aineet syntyvät vasta sen valmistusprosessin yhteydessä ja torjunta-ainejäämistä.

Guaranan guaraniini on kasvin siemenissä luonnollisessa muodossaan. Se imeytyy verenkiertoon kofeiinia hitaammin ja sen vaikutus kestää pidempään, jopa 2–4 tuntia kerrallaan. Yhden tai kahden gramman annos on sopiva, sillä liian suuri määrä guaraniinia voi kofeiinin tavoin aiheuttaa joillakin sydämentykytystä, unettomuutta ja hermostuneisuutta – kun taas monet, joiden elimistö ei siedä kahvia, sietävätkin mainiosti guaranaa.

Guarana voidaan sekoittaa pakastekuivattuna jauheena kylmiin ja kuumiin juomiin tai vaikkapa smoothien joukkoon. Aloita annostelu teelusikallisen kärjellä ja etsi itsellesi sopiva annostus. Ei suositella ylittämään teelusikallista päivässä. Sitä ei suositella lapsille, raskaana oleville tai imettäville.

Guaranaa ei kannata nauttia ennen nukkumaanmenoa sen piristävän vaikutuksen takia.

Potkua päivään – smoothie ( 2 pientä annosta)

3 dl mansikoita
150 g mangoa
3 dl tuorepuristettua appelsiinimehua tai vettä
2 rkl Voimaruoka Inka-marjoja
1/4 tl Voimaruoka guarana - jauhetta
½ tl vaniljajauhetta tai muutama tippa vaniljauutetta
Laita inkamarjat likoamaan vähintään puoleksi tunniksi nesteeseen. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä kuohkeaksi juomaksi. Kaada laseihin ja tarjoa!

kirjoittaja: Hanna Jormanainen