Ayurvedisista yrteistä apua syksyn flunssasesonkiin

Syksy tuo tullessaan muuttuneen sään ja tummenevien iltojen lisäksi flunssa-aallot, joilla surffaaminen on huomattavasti helpompaa ja mukavampaa, jos kupista löytyvät sopivat ayurvediset yrtit.
flunssan torjunta

Miksi flunssa iskee syksyllä?

Syksy merkitsee melkeinpä vääjäämättä flunssakauden alkua. Flunssa lienee ihmisen yleisisin vitsaus, joka voi ilmetä esimerkiksi yskänä, nuhana, kurkkukipuna tai kuumeena. Flunssakauden ajoittuminen syksyyn ei johdu koleasta säästä vaan siitä, että ihmiset pakkautuvat sisätiloihin, mikä helpottaa viruksien leviämistä henkilöstä toiseen. Toinen tiedetty syy flunssakauden ajoittumiseen liittyy D-vitamiinitasoihin: kun aurinko ei enää paista, D-vitamiinitasot laskevat, mikä johtaa alhaisempaan vastustuskykyyn. Lisäksi virukset pitävät kylmistä ja kuivista olosuhteista, joissa ne pysyvät paremmin iskussa.

Sairastuvatko toiset flunssaan helpommin kuin toiset?

Kysymystä voidaan lähestyä monesta eri näkökulmasta. Tässä artikkelissa valitsemme tulokulmaksi luomusti ayurvedisen ajatusmallin. Ayurveda on yksi maailman vanhimpia hoitomuotoja ja sen juuret juontavat Intiasta yli kolmen tuhannen vuoden takaa. Ayurveda tulee kahdesta sanskriitinkielisestä sanasta; ayus tarkoittaa elämää ja veda tarkoittaa tietoa tai tiedettä. Ayurveda-filosofia perustuukin kokonaisvaltaiseen ajattelutapaan. Ayurvdean mukaan sairaudet johtuvat suurimmaksi osaksi epätasapainoisesta elämäntyylistä ja kehoon kertyneistä kuona-aineista.

Ayurveda-filosofiassa keskiössä on oman kehon terveyden ennakoiva ylläpitäminen. Tämä perustuu oman doshan, eli ayurveda-kehotyypin, ymmärtämiseen. Kolme keskeistä doshaa ovat vata, pitta ja kapha. Jokaisella meistä on piirteitä kaikista kolmesta doshasta, mutta usein yksi näistä esiintyy muita voimakkaampana. Oman doshan tiedostaminen auttaa meitä löytämään kullekin parhaiten sopivat elämäntavat ja herkkyyspisteet. Tunnistatko oman doshasi?

VATA: Vata-dosha on usein suhteellisen tautiherkkä, mikä voi ilmetä esimerkiksi pitkäkestoisena flunssana, yleisenä heikotuksena ja väsymyksenä. Stressitason nousu ja ahdistuneisuus viittaavat myös vata doshaan.

PITTA:Pitta-dosha ei sairastu helposti. Jos pitta kuitenkin sattuu sairastumaan, hän on usein totaalisesti pois pelistä muutaman päivän. Pitta-tyypit eivät juurikaan siedä toimettomuutta, minkä johdosta he saattavat jatkaa esimerkiksi työntekoa vajaakuntoisena, vaikka olisikin viisaampaa levätä.

KAPHA: Kapha-doshalle tyypillisiä flunssaoireita ovat nenän vuotaminen ja rintakehästä kumpuava yskä. Kapha-tyypit käyttävät flunssan suoman tilaisuuden mielihyvin hyväkseen parantuakseen ja myös rentoutuakseen mahdollisuuksien mukaan.

Jos et tunnista omaa doshaasi yllämainittujen lyhyiden kuvausten perusteella, netistä löytyy testejä, joiden avulla voit kartoittaa oman doshasi. Lisäksi intialaisen lääketieteen asiantuntijat auttavat mielellään kehotyyppisi tunnistamisessa.


flunssan torjunta yrttien avulla

Mitkä yrtit sopivat sinulle parhaiten?

Tämä riippuu usein vallitsevasta doshastasi. Vatat hyötyvät esimerkiksi yrteistä, jotka tukevat immuunijärjestelmän hyvinvointia ja rakentavat pitkäaikaista vastustuskykyä. Ashwagandha ja seljanmarja (elderberry) voivat olla vatalle hyvinkin hyödyllisiä.

Korkea kuume ja tulehdukset ovat tyypillisiä Pitta-tyypeillä ”tulisen” temperamentin mukaisesti. Yrtit, jotka voivat vaikuttaa tulehdusarvoihin, saattavat auttaa. Pittan kannattaa kokeilla esimerkiksi andrographista ja echinaceaa.

Kaphat tarvitsevat helpotusta yskää ja limaa vastaan. Tässä tapauksessa kokeilemisen arvoisia yrttejä ovat mm. inkivääri ja kurkuma.

flunssan torjunta inkiväärin avulla

Pukka-teet ja -ravintolisät kokonaisvaltaisen hyvinvointisi tueksi


Ruohonjuuresta löytyy Suomen kattavin valikoima luomulaatuisia ayurvedaan perustuvia Pukka-teevaihtoehtoja ja laadukkaita Pukka-ravintolisiä. Syksyn ajankohtaisimmat Pukka-tuotteet koostuvat mm. inkivääriä, kurkumaa, seljanmarjaa ja echinaceaa sisältävistä teevaihtoehdoista, aswagandha-kapseleista ja seljanmarjasiirapista.

Ayurvedisten yrttien suosio on selkeässä kasvussa myös meillä Suomessa. Yhä useampi oman elämänsä joogaguru on ottanut ayurvedaan perustuvia tuotteita osaksi kokonaisvaltaisen hyvinvointinsa rakentamista. Funktionaalisten seikkojen lisäksi hyvä syy kokeilla Pukka-tuotteita on maku. Pukka-valikoimasta löytyy sopivat vaihtoehdot jokaiselle makureseptorille.

Osta Pukka-teet ja -ravintolisät verkkokaupastamme >>

Kirjoittaja: Kathie Pande