Ayurvedan vinkit kevään koitoksiin

Vahvista vastustuskykyäsi intialaisen luonnonlääketieteen keinoin!
Ayurvedan vinkit kevään koitoksiin

Ayurveda tarkoittaa sananmukaisesti elämän (ayur) tiedettä (veda). Maailman vanhimmaksi lääketieteelliseksi järjestelmäksikin usein mainittu ayurveda saattaa hyvinkin tuoda kaivattua apua myös moniin nykyihmisen vitsauksiin. Myös kevätkauden moninaisiin haasteisiin löytyy hyviä kotikonsteja terveyden edistämiseen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn keskittyneestä ayurvedasta.

Keväällä lumi sulaa ja räystäät alkavat valua. Samaan aikaan alkaa vuotaa myös monen ihmisen nokka. Ayurvedan mukaan heikentynyt ruuansulatus on merkittävä syy immuniteetin alentumiseen ja kevätlentsuihinkin sairastumiseen.

Vastustuskyvyn pohjana on toimiva ruuansulatus

Ayurvedan mukaan immuniteetin pohjana on ruuansulatus, aineenvaihdunta ja terveet kudokset. Vahva ruuansulatus on myös intialaisen luonnonlääketieteen mukaan terveyden perusta, joka takaa ruoka-aineiden kunnollisen sulamisen ja ravintoaineiden hyödyntämisen kehon käyttöön.

Jotta ruuansulatus toimisi hyvin, tulle ravinnon olla laadukas ja omalle kehotyypille (doshalle) sopivaa. Tasapainoisesti koostetuista aterioista ravintoaineet kulkeutuvat kudoksiin ja kroppa tulee ravituksi. Kun vatsa toimii säännöllisesti ja muukin aineenvaihdunta on reilassa, jätteet poistuvat kehosta asiallisesti ja olo on mitä mainioin.

Ruuansulatuksen heikentymisen katsotaan johtavan monenlaisiin pulmiin ja mm. ruuansulatus- ja aineenvaihduntajätteiden kertymiseen kehon kanaviin ja kudoksiin.

Ghee on immuniteettibuustereiden ykkönen

Intialaisen luonnonlääketieteen vinkkelistä vilkuiltuna ghee eli kirkastettu voi on vastustuskyvyn lisääjien aatelia. Tämän lisäksi se tuo hiukan yllättäen ratkaisun myös monia riivaamaan makeanhimoon - sillä ayurvedan mukaan immuniteetin lasku on makeanhimon syy.

Kun vastustuskyky alkaa rakoilla, lisätään jokaiselle aterialle kaksi teelusikallista gheetä. Ghee on rasvojen kuningas: se ravitsee kehoa, voitelee kudokset ja saa vastustuskyvyn jälleen puhkeamaan kukkaansa.

Ghee tuo apua niin allergiseen nuhaan: sekoita 1 teelusikallinen gheetä ja tilkkanen vettä ja niele seos: nuha kaikkoaa. Ghee helpottaa myös nenän kutinaa ja silmien kuivuutta. Kun nautit kaksi ruokalusikallista gheetä, näiden vaivojen pitäisi lipua tiehensä. Kannattaa kokeilla!

Inkivääri, kurkuma ja ghee = ayurvedisten allergiatroppien kova kolmikko

Taistelussa kevätflunssaa vastaan on ayurvedan mukaan oleellisen tärkeää pitää huolta ruuansulatuksen toiminnasta. Tähän pontta tuo esimerkiksi inkivääri, joka vahvistaa agnia eli ruuansulatuksen “tulta” ( = mahahapot, ruuansulatusnesteet).

Varsinainen ruuansulatuksen tehobuusteri syntyy seuraavasti:

Siivuta puolen senttimetrin pala tuoretta luomuinkivääriä hyvin ohuiksi viipaleiksi. Ripottele inkivääriviipaleiden päälle mustaa suolaa ja purista vielä päällimmäiseksi mehuta tuoreesta luomusitruunasta tai -limestä. Nauti siivu kerrallaan, huolellisesti pureskellen ja ruokailuusi keskittyen koko komeus ennen varsinaista ateriaa. Näin saat ruokittua ruuansulatustasi entistäkin ehompaan vireeseen!

Inkiväärin ohella kurkuma on ayurvedan supertroppi, joka tekee hoitavia temppujaan myös allergia-aikaan. Kurkuma on ayurvedan mukaan antihistamiininen, antibioottinen ja antiviraalinen jymymauste, joka toden teolla pistää pöpöt pinteeseen!

Allergialääke ja vastustuskykybuusteri valmistuu kurkumasta varsin vähällä vaivalla: nakkaa suuhusi teelusikallinen kurkumajauhetta, kippaa mukaan vettä ja purskuttele seosta vähän aikaa. Niele ja totea teho! Vaihtoehtoisesti voit sekoittaa kurkumajauheen ja veden keskenään ja purskutella tätä seosta suussasi ennen nielemistä.

Hunajasta apua nuhakauteen

Ayurvedan mukaan on luonnollista, että nuhakausi keskittyy kevääseen - onhan kevät ayurvedan mukaan kapha-aikaa ja limaisuus tällöin normaalijuttu. Nuhan vaivatessa ja niiskutuskauden keskellä kannattaa vältellä limaa kerryttäviä ruokia, joita ayurvedan mukaan ovat esimerkiksi banaani, vehnä, sokeri (paitsi hunaja) ja kaikki maitotuotteet (paitsi ghee).

Hunaja on auyrvedisesti ajatellen lääke, joka entsymeidensä ansiosta kuivattaa liman pois. Liimaa kuivattaviin ruokiin puolestaa lukeutuu esimerkiksi omena ja allergia-ajan oivallisen aamupalan loihditkin esimerkiksi seuraavasti:

Pilko 2-3 omenaa ja paista omenalohkot pehmeiksi kattilassa gheessä miedolla lämmöllä yhdessä kardemumman, kurkuman, kanelin ja inkiväärin kanssa. Kaada koko komeus lautaselle ja makeuta hunajalla. Nauti herkullisena aseena taistelussa kaiken maailman allergiaoireita vastaan!

Siitepölyajan haasteet

Ayurvedisesta näkökulmasta katsottuna siitepölyallergiaoireet eivät ole siitepökyn vika vaan ihmisen oman toiminnan tulosta. Kroppa oireilee siitepölystä silloin, kun kehoon on kertynyt kuona-aineita, jotka ovat tukkineet tiehyeet. Tällöin kudosten immuniteetti on laskenut ja limakalvot sen seurauksena ärsyyntyneet.

Kevätpaasto kannattaa

Myös ayurvedan mukaan kevällä kannattaa keventää ruokavaliotaan ja jopa paastota. Ihanteellisin aika paastolle on helmikuun lopusta toukokuun loppuun. Paasto auttaa ayurvedan mukaan ennaltaehkäisemään allergioita, kun kehoon kertyneistä kuona-aineista päästään kunnolla eroon. Moni on huomannut myös sen, että allergiaoireet loppuvat paastotessa.

Ayurvedan mukaan paaston voi tehdä myös kevyemmin, kitcharia popsien. Kitchari on ayurvedan “ihmeruoka” - ja samalla maukas ja ravitseva ateria, jota on perinteisesti käytetty kaikenlaiseen toipumiseen ja sairaudenhoitoon. Kitcari sopii mitä mainioimmin myös kevyen kevätpaaston aikaan nautittavaksi - ja silloin se onkin siis ainoa ruoka, mitä jokaisella aterialla suuhunsa sujautellaan.

 

Ayurvedinen kevätkitchari (1 annos)

0,75 dl mung dalia

0,25 dl basmatiriisiä

1-2 tl gheetä

1-2 kolikon kokoista palaa tuoretta luomuinkivääriä hienonnettuna

½  tl fenkolinsiemeniä

½  tl juustokuminansiemeniä (jeera)

½  tl korianterinsiemeniä

1-2 kardemumman kotaa avattuna

(¼  tl sarviapilansiemeniä, ¼  tl sinapinsiemeniä, muutama curryn lehti)

½  tl juustokuminaa jauhettuna

½  tl kurkumaa

½  tl garam masalaa

(veitsenkärjellinen hingiä eli asafoetidaa)

laadukasta suolaa

kourallinen kasviksia, esim. joitakin näistä: vihreät murtopavut, fenkoli, varsiselleri, parsakaali, palsternakka, pinaatti

0,6-1 l vettä tai maun mukaan

tuoreita tai kuivattuja yrttejä esim. korianteria, persiljaa, tilliä

limen tai sitruunan mehua

Huuhtele pavut ja riisi huolellisesti. Kuumenna ghee ja herättele siinä kokonaiset mausteet. Lisää sitten jauhetut mausteet ja hämmennä nopeasti. Lisää pavut ja riisi, sekoita ja lisää vesi. Lisää pilkotut kasvikset niiden kypsymisajasta riippuen hieman myöhemmin. Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla n. 30 min tai kunnes pavut ovat menettäneet rakenteensa. Mausta suolalla, yrteillä ja purista päälle hiven sitrusmehua. Nauti!

Resepti: www.ayurveda.fi

Kirjasuositus: Pohjoista ayurvedaa -kirja kertoo kuinka Intialaisen lääketieteen oppeja sovelletaan pohjoisen ilmastoon ja luontoon.

Lue myös nämä:

Anna inkiväärin iskeä: Personal Trainer Samuli Tolvasen vinkit >>

Kurkumaa terveytesi tueksi >>