Aloe Vera - satojen ravintoaineiden kauneuskasvi

Myytit kertovat, että muinaisen Egyptin kuningatar Nefertitin ja Cleopatran legendaarisen kauneuden salaisuutena oli Aloe vera.
Aloe Vera - satojen ravintoaineiden kauneuskasvi
Kaktukselta näyttävä, kielojen perheeseen kuuluva aloe vera kuvattiin useissa Egyptin temppeleissä ja muissa tärkeissä rakennuksissa ”jumal-kasvina”. Erilaisia aloe-lajikkeita on satoja, mutta tunnetuin niistä on ns. lääkealoe eli Aloe Barbadensis Miller. Kauneus- ja terveystuotteena aloen käytön juuret juontavat Egyptin lisäksi Roomaan, Kreikkaan, Arabiaan, Kiinaan ja Intiaan. Aloe Veralla on on siis pitkä, jopa tuhansien vuosien käyttöhistoria useissa kulttuureissa, joissa sitä on kutsuttu jumalten kasvin lisäksi mm. ihmekasviksi, luonnonparantajaksi, palovammakasviksi, anopinkieleksi, ensiapukasviksi ja taivaansauvaksi.

Samasta syystä Aloe vera onkin tullut nykyihmiselle tutuksi erityisesti kosmetiikasta ja after sun -tuotteista. Aloe veran sisältämää geeliä nautitaan myös pieninä päiväannoksina sisäisesti kosmeettisten vaikutuksien toivossa ja ruuansulatusvaivojen yhteydessä.

Aloe vera sisältää yli 200 vaikuttavaa ravintoainetta


Vitamiineista Aloe verassa on mm. C- ja E-vitamiinia, beetakaroteenia sekä kasveille harvinaista B12-vitamiinia. Mineraaleista se sisältää magnesiumia, mangaania, kuparia, kromia, kalsiumia, natriumia ja rautaa, sekä ihoa ja vastustuskykyä hivelevää sinkkiä. Näiden lisäksi Aloe vera on mm. aminohappo- ja entsyymirikas. Sokereista aloen pitkiä polysakkarideja pidetään mahdollisten rohdosvaikutuksien kannalta kasvin merkittävimpinä ainesosina.

Aloe -kasvin lehdet sisältävät ravintorikasta geeliä, jota on perinteisesti käytetty ulkoisen kauneudenhoidon lisäksi erilaisiin iho-ongelmiin kuten ihottumiin, palovammoihin ja edistämään haavojen paranemista.

Aloe veran käyttö


Aloe veraa on tutkittu tieteellisesti, ja se on EU:n elintarvikeviranomaisten hyväksymä. Aloen käyttö on turvallista, kun noudattaa käyttöohjeita. Aloe-tuotteita löytyy sekä kosmeettisina valmisteina että erilaisina juomina. Voimaruuan luomuviljellystä Aloe-kasvin lehdistä valmistettu yhden litran mehu on juotavaksi oiva ja riittoisa valinta, etenkin kun haluat nauttia mahdollisimman paljon kasvin vaikuttavia aineita ilman lisättyä makeutusta. Voimaruoka Aloe vera -mehu sisältää huimat 99,6 % puhdasta Aloe veraa korkealla, vähintään 10 % polysakkaridipitoisuudella.

Aloe veran lehdet sisältävät mm. voimakkaasti laksatiivista aloiinia, jota ei saa nauttia suuria määriä. Tästä johtuen Voimaruuan Aloe Vera – mehusta aloiini on poistettu kokonaan.

Aloe veraa voi naukkailla kuka tahansa pitkin päivää, mutta sitä ei suositella lapsille eikä raskaana olevalle tai imettäville, koska aloen käyttöä ei ole tutkittu näillä käyttäjäryhmillä. Aloe vera -mehua ei myöskään suositella henkilölle, jotka käyttävät verenohennuslääkettä tai ovat yliherkkiä aloelle tai aspiriinille tai sairastavat munuaisten vajaatoimintaa.

Keväinen aloe-kuuri


Aloita aamusi kulaukselle raikasta aloe-mehua keväthehkusi tueksi. Voit tehdä siitä raikkaan aamurutiinisi lisäämällä 1-3 rkl kirkasta Voimaruuan Aloe vera-mehua isoon lasilliseen vettä tai eväsjuomapulloon, johon puristat lisäksi yhden sitruunan mehun. Jatka tätä helppoa ja virkistävää kauneusrutiinia kuukauden tai parin viikon ajan, jonka jälkeen pidä viikon tauko. Tämän jälkeen voit jatkaa kuuria pullon loppuun.

Voit vaihdella veden makua käyttämällä sitruunan sijaan tai ohella esim. limeä, erilaisia marjoja, kurkkua, minttua tai vaikka granaattiomenan siemeniä makua antamaan! Aloe Vera -mehu toimii myös smoothiessa, sillä sen maku on hyvin neutraali ja raikas. Aloe vera –mehu säilyy avattuna jääkaapissa noin kuusi viikkoa.

Kirjoittaja: Hanna Jormanainen