Allergioiden ennaltaehkäisy

Allergiat ovat elimistön puolustusjärjestelmän liian voimakasta ja epätarkoituksenmukaista toimintaa. Yleisimmät allergiaoireita aiheuttavia allergeeneja ovat siitepöly (heinänuha), pöly, tietyt metallit, eläinten karvat ja ruoka-aineet.
Kevät tuo keskuuteemme siitepölyallergiat. Jos niihin tahtoisi helpotusta, mitä kannattaisi tehdä ennaltaehkäisyn näkökulmasta?

Miten helpottaa oloa siitepölykaudella?

Siitepölystä johtuva oireilu on jaksottaista ja loppuu yleensä siitepölykauden päättyessä. Siitepölyallergia aiheuttaa nuhaa, aivastelua, nenän kutinaa ja tukkoisuutta, yskänärsytystä ja astmaoireita. Silmissä siitepöly aiheuttaa ärsytystä, punoitusta, kutinaa, kirvelyä ja kyynelvuotoa. Atooppinen ihottuma saattaa pahentua ja oireena voi olla myös voimakas väsymys.  

Kevät tuo keskuuteemme muurarin, maalarin ja hanslankarin lisäksi myös siitepölyallergiat. Jos niihin tahtoisi helpotusta, mitä kannattaisi tehdä ennaltaehkäisyn näkökulmasta?

- Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja terveys on tässäkin avainasemassa. Monipuolinen ravinteikas ruokavalio on tärkeää ja vitamiineista erityisesti D-vitamiini, B-ryhmän vitamiinit, C-, A- ja E-vitamiinit sekä sinkki ja magnesium ovat tärkeitä ennaltaehkäisemään tulevia allergiaoireita. Hyvät rasvahapot, esimerkiksi kalaöljy tai muu omega 3 -valmiste vähentää allergia-alttiutta, tulehdusta ja hoitaa limakalvoja. 

Antioksidanttinen ja puolustuskykyä vahvistava havupuu-uutejuoma voi myös tuoda apua allergisille, Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu opastaa.


Rannikkomännystä apua allergiaoireisiin

Pycnogenolista eli rannikkomännyn kuoriuutteesta on moni saanut apua siitepölyoireisiin.  Pycnogenolin teho perustuu siihen, että se normalisoi immuunijärjestelmän reaktioita ja estää histamiinin purkaantumista tehokkaasti. Siten olo helpottuu siitepölyajan syövereissä. Pycnogenol hillitsee myös tulehdusta, jollainen myös allerginen reaktio oikeastaan on. Moni käyttääkin Pycnogenolia jopa ympärivuotisesti. Mitä muita apuja ravintolisähyllyltä löytyy allergisten oireiden hoitoon tai ennaltaehkäisyyn?

- Allergiaoireita voi torjua luonnon omilla antioksidanteilla. Rannikkomännyn kuoriuutteen eli Pycnogenolin lisäksi löytyy muitakin bioflavonoideja, jotka hillitsevät histamiinin purkautumista ja allergiaoireita. Terranovan Kversetiini ja nokkonen ovat luonnon antihistamiineja ja lievittävät tulehduksia sekä allergisia reaktioita, mm. iho- ja hengitystieoireita. Nokkonen on myös hyvin ravinteikas kasvi. Se sisältää esimerkiksi kaliumia, piitä ja C-vitamiinia. Nokkonen irrottaa limaa, rauhoittaa tulehdusta ja lievittää tulehduksen aiheuttamaa turvotusta, Eijaliisa kertoo.

Kversetiini on bioflavonoidi joka hillitsee histamiinin muodostusta kun taas C-vitamiini ja bromelaiini hillitsevät tehokkaasti allergioita ja tulehduksia hengitysteissä. Mustaseljan flavonoidit taas vaikuttaa keuhkoputken hyvinvointiin ja kurkuma hillitsee tulehduksia allergioiden yhteydessä. Mustaseljaa voi toki nauttia myös mehuna.

- Hyvä nokkosen ja kalsiumin yhdistelmä on Urticalsinissa, jossa nokkonen helpottaa allergiaoireita ja kalsium tukee tehoa, valmiste vahvistaa myös kehon puolustuskykyä.

- Myös kverilla hillitsee allergiaoireita. Kapseleiden veripeippi, kversetiini ja plantago eli heinäratamo ovat hyvä yhdistelmä oireiden hoitoon pahana siitepölyaikana ja akuuttiin tarpeeseen. On hyvä muistaa että avun saavuttamiseksi valmisteiden käyttö on hyvä aloittaa heti allergiakauden alkaessa ja käytön oltava säännöllistä, Koivu ohjeistaa. 

Muita vinkkejä olon kohentamiseksi siitepölykaudella

Kehon immuniteetistä kannattaa pitää huolta ja siten voimistaa oloaan. Puhdistuminen ja maksan tukeminen on myös tärkeää eli on hyvä pyrkiä syömään mahdollisimman puhdasta ruokaa, välttämään lisäaineita ja lisäämään kasvisten, vihannesten ja marjojen määrää. Sokerin ja valkojauhotuotteiden määrää on hyvä vähentää sillä sokeri voi ylläpitää tulehduksia kehossa.

Myös päivittäisestä nenähuuhtelusta voi olla iso apu.

- Suolaveden joukkoon voit laittaa tipan seesamöljyä kosteuttamaan limakalvoja.  Olemassa on myös kosteuttavia nenäsuihkeita ja suolainhalaattori hengitysteiden oireita lievittämään. Silmätipoilla voidaan helpottaa silmien kuivuutta ja ärsytystä. Siitepölyallergioiden lisäksi on hyvä selvittää mahdolliset ruoka-aineallergiat jotka voivat pahentaa tilannetta tai aiheuttaa ristireaktioita. Huomioi myös, ettei allergisen talouden pyykkejä kannata kuivattaa ulkona siitepölyaikaan, ravintoterapeuttimme kertoo.

Siitepölyajan ulkopuolella voi tehdä siedätystä siitepölyllä tai hunajalla

- Huomioithan, että ensimmäisten siitepölyjen alkaessa pöllytä on syytä lopettaa siedätysmielessä nautitun hunajan ja siitepölyn käyttö. Suun kautta nautittu siitepöly voi antaa elimistölle samankaltaista siedätys-stimulanssia kuin ihon alle annettavat ruiskeetkin. Herkkien ihmisten on hyvä olla varovainen, jos he lähtevät siedättämään itseään omatoimisesti ilman ammattilaisen ohjausta, ravintoterapeuttimme neuvoo. 

Koivun siitepölylle monet ovat allergisia. Siitepölyallergia aiheuttaa nuhaa, aivastelua, nenän kutinaa ja tukkoisuutta, yskänärsytystä ja astmaoireita.